Hlavní obsah

Ruští oligarchové si rychle stavějí kliniky

Právo, mcm

Ruští oligarchové se pokoušejí budovat malé privátní kliniky pro případ, že by je a jejich firmy zasáhla epidemie Covid-19. Za tím účelem shánějí zařízení pro umělou plicní ventilaci. Napsal to deník Komsomolskaja pravda, podle nějž lékaři v Moskvě dostávají dopisy se žádostmi o radu, jak taková zařízení uvést do chodu a vy­užívat. S podobnou informací přišel i web The Moscow Times.

Foto: Profimedia.cz

Zdravotníci v ochranných oděvech v Moskvě. Ilustrační foto

Článek

Podle Komsomolské pravdy se na lékaře v ruském hlavním městě obracejí bohatí se žádostmi o konzultace, jak se zařídit proti Covid-19.

„Někteří mí kolegové dostali takovéto dopisy. Takže zatímco chudí shánějí pohanku, bohatí pracují na možnostech spásy,“ řekl listu moskevský neurochirurg Aleksej Kaščejev.

Na lékaře v Moskvě se obracejí bohatí se žádostmi o konzultace, jak se zařídit proti Covid-19

Podle něj sice „existuje seznam toho, co je třeba koupit“, ale „konzultace je potřebná, aby odborník poradil, co je skutečně třeba, co lze vynechat a co bylo opomenuto“.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Zároveň Kaščejev přirovnal chování zbohatlíků k situaci, kdy by nastal „konec světa a lidé mimo kosmický průmysl by začali najednou budovat vlastní vesmírnou loď, aby odletěli do kosmu“.

Boháči utíkají na jachty
Izolace na moři pro miliardáře
Někteří miliardáři se ve snaze uniknout koronaviru uchylují na jachty.
V luxusní izolaci na moři mají v plánu strávit i několik měsíců.
Roste přitom zájem o odlehlé destinace, jako je Aljaška či jižní cíp Chile.
Napsal to list The Daily Telegraph s odvoláním na firmu Burgess, která jachty pronajímá.

Ventilátor máme, sháníme další

Neurochirurg upozornil, že jen přístroj pro umělou plicní ventilaci k záchraně nestačí.

„Je zapotřebí mnohem více. Potřebujete systém pro přívod kyslíku a zařízení pro tracheální intubaci. Plus lidi: resuscitátory, zdravotní sestry, kardiology a další odborníky, protože pacienti jsou starší lidé s vlastní patologií. Musíte mít i schopnost neustále provádět testy a sledovat stav pacienta. Jednoduše řečeno, takové podmínky lze vytvořit pouze na jediném místě: v nemocnici,“ poznamenal Kaščejev.

Počet případů nákazy Covid-19 stoupl v Rusku i na Ukrajině o třetinu

Koronavirus

Podle Komsomolské pravdy existují stovky stránek s nabídkou zařízení pro umělou ventilaci plic. Pokusy kontaktovat některé z nich měly prý jediný výsledek: všechny přístroje jsou vyprodané, nechte svůj telefon, ozveme se, až budou. Přitom Kaščejev připomněl, že umělá ventilace je potřebná teprve v těžké fázi Covid-19. Ruské ministerstvo zdravotnictví zdůraznilo, že „o potřebnosti mechanické ventilace plic může rozhodnout pouze lékař v nemocnici“.

The Moscow Times se rozepsal o nejmenované miliardářské rodině z luxusního moskevského předměstí Rubljovka, která si už jeden přístroj pro plicní ventilaci zakoupila. „Pokoušíme se získat ještě další dva. Ale čekací listina je na osm měsíců,“ řekl listu nejmenovaný člen rodiny.

List hovořil celkem se třemi boháči, kteří byli ochotni aspoň anonymně mluvit o honu na zařízení pro plicní ventilaci. „Mnoho z mých přátel se je pokouší získat,“ řekl jeden z nich.

V Itálii podlehlo koronaviru dalších 683 lidí

Koronavirus

Rusko má podle Moscow Tines ve státních nemocnicích 42 až 43 tisíc ventilátorů. Na sto tisíc lidí jich tak připadá 29. Většina z nich je ale soustředěna v Moskvě a jejím okolí či v Petrohradu, takže v některých oblastech Ruska připadá jen pár ventilátorů na sto tisíc lidí. Tak podle webu Meduza mají třeba v oblasti Kalugy jen pět ventilátorů na každých sto tisíc lidí. Přitom tato zařízení jsou potřebná nejen pro pacienty s Covid-19, ale také pro oběti těžkých infarktů, mrtvic či otrav.

Reklama

Výběr článků

Načítám