Hlavní obsah

V cizině na pomoc čeká 16,5 tisíce uvázlých Čechů

Právo, doh

V zahraničí kvůli omezením v souvislosti s šířením koronaviru čeká na pomoc ministerstva zahraničí okolo 16,5 tisíce Čechů. „Na začátku tohoto týdne jsme evidovali okolo dvaceti tisíc žádostí, zpátky do vlasti jsme zatím navrátili už okolo 3,5 tisíce, do konce týdne by to mělo být pět tisíc,“ řekla Právu mluvčí Černínského paláce Zuzana Štíchová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za bezmála dva týdny od doby, kdy ministerstvo zahraničí začalo organizovat hromadné návraty Čechů ze zahraničí, bylo takto vypraveno sedm desítek autobusů a devět letadel. Ve středu po půlnoci v Praze přistála s 88 Čechy z Filipín a 169 českými občany z Hondurasu a Mexika. Přivezla také desítky lidí z dalších evropských zemí.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Další let z Vietnamu kromě 204 Čechů a 82 občanů dalších zemí EU přivezl také 500 tisíc roušek, které jako pomoc darovaly vietnamské úřady. Společnost Smartwings, se kterou ministerstvo zahraničí spolupracuje, pak přivezla také Čechy z Panamy, Kuby, Dominikánské republiky, Kostariky a Kolumbie.

Stát chce koncem týdne připravit evakuaci z Austrálie a Nového Zélandu, ve spolupráci s jinými státy EU připravuje návraty občanů z Thajska nebo Indonésie. O víkendu se také čeká let do Peru, kde uvázlo 130 Čechů.

Několik Slováků využilo repatriace s Čechy, místo v karanténě pak zmizeli v Praze

Koronavirus

O vzájemné spolupráci při návratu svých občanů do vlasti jednal ve středu šéf české diplomacie Tomáš Petříček se svými protějšky z Rakouska, Maďarska a ze Slovenska. Jednání souběžně probíhají i s dalšími zeměmi. „V úterý tak například v německém repatriačním letu do Mnichova bylo osm Čechů z Jordánska,“ sdělila Štíchová.

Reklama

Výběr článků

Načítám