Hlavní obsah

Stát poprvé kvůli viru sáhl do nouzových zásob, potřebuje brýle

Český stát poprvé kvůli šíření nákazy koronaviru sáhl do svých nouzových zásob. Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr uvedl, že ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek požádalo správu o uvolnění 10 tisíc kusů ochranných brýlí.

Foto: SSHR, ČTK

Český stát poprvé kvůli šíření nákazy koronaviru sáhl do svých nouzových zásob, potřebuje ochranné brýle.

Článek

„Dodávka je na cestě do Prahy,“ řekl vpodvečer Švagr. Ochranné brýle poputují do vybraných nemocnic. Ve státních rezervách jsou podle Švagra ještě desítky izolačních bioboxů a tisíce respirátorů a ochranných obleků.

Správa rezerv měla původně nakoupit dalších 200 tisíc respirátorů, které brání rozšíření nákazy novým koronavirem. Švagr ale minulý pátek na Twitteru uvedl, že na základě rozhodnutí Bezpečnostní rady státu provede jejich nákup centrálně ministerstvo zdravotnictví.

Biotechnologická firma Sotio ze skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera uvedla, že bezúplatně darovala českému ministerstvu zdravotnictví 20 tisíc respirátorů. „Splňují nejvyšší parametry ochrany proti virovým onemocněním včetně COVID-19. Respirátory, které dorazily do Prahy ze Spojených států, zamýšlí ministerstvo distribuovat do ordinací praktických lékařů,“ uvedla firma.

SSHR schraňuje komodity pro případ krizových stavů, jako jsou například záplavy, válečné konflikty či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních či pronajímaných skladech drží zásoby například ropy, leteckého petroleje, potravin a léků.

Konečně! Češi mají možnost zaplatit si test na koronavir

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám