Hlavní obsah

Ředitel brněnské nemocnice: Bez návratu k normálu podepisujeme tisíce rozsudků smrti

Právo, Petr Kozelka

Fakultní nemocnice v Brně (FNB) začne postupně uvolňovat omezení zavedená kvůli pandemii nemoci covid-19. Podle ředitele zařízení Jaroslava Štěrby totiž nelze ani v nynější situaci medicínskou péči zúžit jen na pacienty s koronavirem, protože to by s sebou v brzké budoucnosti přineslo smrt tisícovkám lidí.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Jaroslav Štěrba, ředitel Fakultní nemocnice Brno

Článek

„Musíme čelit nové výzvě, ale nesmíme zapomínat ani na ty staré. Nádory lidem nepřestaly růst, a pokud bychom zapomněli na jejich screeningy, tak za dva tři roky bude kvůli tomu daleko více mrtvých, než je obětí koronoviru. Odsuzovali bychom tak tisíce lidí k smrti,“ nebral si servítky Štěrba.

Už nyní se například chirurgové nemocnice potýkají s velkým počtem prasklých slepých střev. „Dlouho jich tolik neviděli. Lidé s bolestí břicha se prostě bojí přijít do nemocnice,“ uvedl ředitel.

Nemocnice kvůli koronaviru odložila zákroky, které nejsou akutní, a omezila také chod ambulancí.

„Nyní jsme tak na 50 procentech, některé oblasti na 30, naopak téměř bez omezení běží onkologická operativa na chirurgické klinice,“ uvedl Štěrba.

S koronavirem nejsme ani v půlce

„Zdaleka ještě se současnou pandemií nejsme na konci cesty, podle mého názoru ani v půlce, ale sportovní terminologií řečeno, tak v polovině první třetiny. Vypadá to, že to nebude dočasná situace, ale realita, se kterou se budeme muset sžít i my jako nemocnice,“ přiznal Štěrba.

Ředitel si dokáže představit například prodloužení pracovní doby ambulancí tak, aby se v čekárnách zbytečně nepotkávali lidé.

Fakultní nemocnici Brno vznikla kyberútokem škoda desítky milionů

Bezpečnost

Rychlejší uvolňování se naopak plánuje ve fakultní dětské nemocnici. Podle všeho jsou totiž děti výrazně méně postižené koronavirem než dospělí. Při testování zde zatím odhalili tři děti s nemocí covid-19, žádné nepotřebovalo hospitalizaci. Otestovány byly přitom desítky dětí.

„Zvýšíme počet ambulantních vyšetření a připravujeme i operace. Naši lékaři si pacienty aktivně zvou telefonicky, případně si k nám mohou zavolat i rodiče sami. Samozřejmě dál platí některá omezení a regulace návštěv,“ dodal náměstek pro dětskou nemocnici Jan Blatný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám