Hlavní obsah

Chodila do práce i s příznaky koronaviru, tvrdila o sestře hygienička. Pak se omlouvala

– Nový Jičín • Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Nákaza koronavirem byla prokázána u zdravotní sestry z onkologické ambulance na poliklinice v Novém Jičíně. Podle informací hygieniků žena chodila do práce, i když měla příznaky nemoci. Proti těmto informacím se sestra ohradila. Hygienička Pavla Svrčinová se jí odpoledne omluvila. Informaci prý dostala od podřízených a neověřila ji.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Zejména u zdravotníků mě nepřestává překvapovat to, že chodí nemocní do práce. Sestřička chodila do práce týden s příznaky onemocnění. A nejen že chodila do práce, ale úspěšně nakazila veškeré členy své rodiny včetně prababiček, synovců a neteří včetně dětí školou povinných, protože se pohybovala ve třech, ve čtyřech rodinách, kde nakazila skoro všechny... Uvidíme, co nám to udělalo s pacienty této sestry, která pracovala na velice rizikovém pracovišti,“ řekla na tiskové konferenci ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

Sestra: Nic jsem nezanedbala

Příbuzní sestry i ona sama se ale proti tomuto tvrzení ohradili. Jakmile žena měla příznaky, volala podle svých slov na hygienu, která ji ale odmítla otestovat, protože nebyla v zahraničí.

„Minulý týden ve středu se mi v noci zvýšila teplota. Volala jsem na okresní hygienickou stanici, kde mi ale řekli, že mi test neudělají, protože jsem nebyla v zahraničí,“ řekla Právu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Praktická lékařka jí doporučila zůstat doma, sestra tedy nastoupila na neschopenku a do práce chodit přestala. Příbuzné nakazila ještě v době, kdy netušila, že je nemocná.

„Nic jsem nezanedbala a informace, které byly zveřejněny, jsou nepravdivé,“ řekla.

Ženy se zastali i její nejbližší příbuzní a také kolegové, kteří dokonce na Facebooku vyzvali ředitelku Svrčinovou k odstoupení. Svrčinová nejprve Právu řekla, že celou věc nechá prověřit a své vyjádření na tiskovém brífinku opírala o informace od svých podřízených.

Odpoledne poslala do médií omluvu a telefonicky se omluvila i sestře. „Dne 27.3.2020 byla na tiskové konferenci po jednání bezpečnostní rady Moravskoslezského kraje poskytnuta nepravdivá informace o docházení do zaměstnání zdravotní sestry onkologického oddělení v době kdy, již byla zjevně nemocná. Bohužel tato informace nebyla pravdivá, bohužel jsem si v tomto případě neověřila informace poskytnuté mými podřízenými,” uvedla Svrčinová.

„Museli jsme uzavřít celé oddělení, vyšetřujeme všechny pacienty, kteří tam jezdili na infuze a na chemoterapie, všechny lékaře. Všechny jsme postavili do karantény a všichni procházejí vyšetřením. Včera na odběrovém místě v Novém Jičíně jsme odebírali vzorky od pacientů až do pozdních večerních hodin,“ řekla hygienička.

Podle nemocnice příznaky neměla

Nemocnice Nový Jičín, pod níž poliklinika, kde sestra pracovala, spadá, patří do skupiny Agel. Její mluvčí Radka Miloševská tvrzení Svrčinové popřela s tím, že sestra nejevila žádné příznaky onemocnění. „Aktuálně je klinický průběh jejího onemocnění velmi mírný, proto zůstává v domácím léčení. Jedná se o komunitní nákazu, nikoliv cestovatelskou,“ řekla. Všem zdravotníkům, kteří s nakaženou přišli do kontaktu, byla nařízena karanténa a podstoupili odběr vzorků. Podle Miloševské jde o dvacet osob.

Vědci: Bez opatření by koronavirus zabil 40 milionů lidí, nakažen by byl celý svět

Koronavirus

Krajská hygienička Svrčinová znovu zdůraznila, že lidé by se pokud možno neměli stýkat se staršími lidmi. A to nejen nemocní, ale ani ti, kteří nepociťují žádné příznaky. „Stýkejte se pouze s členy rodiny, se kterými bydlíte, ale nejezděte zejména k dědečkům a babičkám,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám