Hlavní obsah

Ne, kokain opravdu nepomáhá, musí vyvracet francouzská vláda mýty o koronaviru

Novinky, tcs

Stejně jako řada dalších zemí se i Francie potýká s různými mýty, fámami a dezinformacemi. K těm posledním se zařadilo tvrzení, které už koluje například i ve Spojených státech. Podle něj se před koronavirem můžete ochránit užíváním kokainu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ne, kokain vás neochrání proti nemoci COVID-19,“ stojí na twitterovém účtu francouzského ministerstva zdravotnictví. „Je to návyková droga, která vážné škodí zdraví,“ připomíná ministerstvo v příspěvku, na který upozornil britský Independent.

V současnosti patří ve Francii mýtus o zázračných účincích kokainu proti viru SARS-CoV-2 i na onemocnění COVID-19 k nejrozšířenějším. Šňupání prý sterilizuje nosní dutinu.

Ihned v závěsu je konspirační teorie, že byl virus vyvinut ve wuchanských laboratořích, a buď došlo k nehodě, nebo byl vypuštěn jako zbraň. Tento mýtus vyvrací samotná genetická data viru.

Nepodávejte si ruce, radil nizozemský premiér. Ihned poté to porušil

Koronavirus

Francie není, co se týká šíření mýtů, nijak výjimečná. Dalo by se říci, že se různým nesmyslným teoriím daří všude, kde se šíří i panika z epidemie.

V české kotlině je třeba populární mýtus o požívání alkoholu, který přece dezinfikuje. Jeden z íránských kleriků pro změnu prohlašuje, že z nemoci se vyléčíte, když si budete potírat konečník vonným olejem. V Indii několik politiků vážně prohlásilo, že pomůže pití kravské moči nebo pomazávání se kravskou mrvou.

Čínský prezident Si Ťin-pching 23. února vyzval lidi k využívání tradiční čínské medicíny. Neopomněl ovšem dodat, že k léčbě vážněji nemocných už je zapotřebí moderní západní medicíny. V USA museli zakázat činnost teleevangelisty reverenda Jima Bakkera, který na COVID-19 nabízel za „pouhých“ 80 dolarů (1820 korun) zázračný gel Stříbrné řešení.

Reklama

Výběr článků

Načítám