Hlavní obsah

Nepodávejte si ruce, radil nizozemský premiér. Ihned poté to porušil

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbavit se některých návyků, které provádíme už téměř automaticky, je mimořádně obtížné. Ví to už i nizozemský premiér Mark Rutte. Ve středu během svého vystoupení kvůli šíříce se nákaze koronaviremu SARS-CoV-2 radil, aby si lidé nepodávali ruce. Na konci svého proslovu však na svou radu zapomněl a potřásl si pravicí s ředitelem Národního institutu veřejného zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Mark Rutte (vlevo) a Jaap van Dissel, ředitel Národního institutu veřejného zdraví.

Článek

V rámci tiskové konference nizozemský premiér zdůraznil klasická opatření jak omezit rizika možné nákazy. Kromě používání papírových kapesníků a kýchání do rukávu zmínil i podávání rukou. „Ode dneška si přestaneme podávat ruce,“ zmínil Rutte v narážce na činnost vlády.

Po konci svého projevu se však otočil k Jaapu van Disselovi, řediteli Národního institutu veřejného zdraví, a pravici mu srdečně stiskl. Mluvčí ho na to okamžitě upozornil a premiér ruku s provinilým úsměvem stáhl. „To je tak silný zvyk!“ vysvětloval s úsměvem.

Poté Rutte vybídl kolegu, aby před kamerami národu ukázali, jaký pozdrav je v době koronaviru vhodnější. Jejich vzájemné šťouchnutí ohnutými předloktími našinci připomínalo notoricky známé gesto dvojice z večerníčku Pat a Mat.

Čemu se můžete zasmát, až budete v karanténě. Další várka vtipů o koronaviru

Koronavirus

K úternímu ránu bylo v Nizozemsku registrováno 321 lidí s nákazou koronavirem, z toho čtyři lidé zemřeli. Nejvíce nakažených hlásí kraj Severní Brabantsko na jihu Nizozemska, a to 135.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám