Hlavní obsah

Na depresi z karantény zemře víc lidí než na „tu chřipku”, tvrdí Trump

– Washington

Na depresi z toho, že nemohou pracovat a podnikat, zemře více lidí než na samotnou nákazu koronavirem, je přesvědčen americký prezident Donald Trump. Chce proto, aby se země vrátila co nejdříve do běžného provozu, aby se odvrátily tisíce sebevražd, uvedl na tiskové konferenci v Bílém domě.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Americký prezident podporuje opatření proti šíření nákazy novým typem koronaviru SARS-CoV-2, ale ta by neměla trvat příliš dlouho.

„Ztratíte nějaké lidi na tu chřipku, ale mnohem víc jich ztratíte, když uvedete zemi do masivní recese nebo deprese,“ řekl Trump, který zjevně stále odmítá rozlišovat mezi chřipkou a koronavirem. „Ztratíte lidi. Dopustíte se tisíců sebevražd,“ dodal.

Byznys se brzy znovu rozjede, ujišťuje Trump. Odborníci si trhají vlasy

Koronavirus

Trump by velmi rád vrátil zemi k běžnému stylu života hned po Velikonocích. „Amerika bude brzy znovu otevřena obchodu. Velmi brzy. Mnohem dřív než za tři nebo čtyři měsíce, jak někteří předvídali. Nemůžeme připustit, aby byla léčba horší než samotná obtíž. Nedopustíme, aby byl lék horší než nemoc,“ prohlásil šéf Bílého domu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Odborníci na zdravotnictví Trumpovy administrativy, ale nápad na rozvolnění opatření nejenže odmítají, ale naopak požadují jejich další zpřísnění. „Někteří lidé mi říkají, že musíme uzavřít zemi,“ říká Trump a pokračuje: „Můžeme udělat z pracovního prostředí místo, kde jsou všichni uzamčeni a naříkají, že je podnikání zničené a všichni trpí depresí.“ Podle jeho slov se ale touto cestou ztratí mnohem více.

Prezidentova pomýlená prohlášení

Trump chce v listopadu opět získat úřad amerického prezidenta. Vzhledem k omezením, jež s sebou přinesla opatření proti šíření koronaviru, se musí momentálně obejít bez velkých shromáždění. Šéf Bílého domu proto začal vystupovat na pravidelných tiskových konferencích, která přenášejí i televizní stanice.

Newyorské nemocnice se potýkají s přívalem nemocných

Koronavirus

Někteří poradci Bílého domu ho ovšem nabádají, že méně je v nynější situaci více, měl by promlouvat jen v situaci, kdy má důležité sdělení. Trump ale takových rad nedbá a nechce vyklidit pole.

Některá americká média se navíc bouří, protože z úst prezidenta občas zaznívají nepřesné či mylné informace. „Všichni bychom s tím (s přenosy) měli přestat, může to stát lidské životy,” prohlásila moderátorka televize MSNBC Rachel Maddowová.

Ve státě Arizona zemřel muž a jeho manželka bojuje o život poté, co si vzali látku používanou jako lék proti malárii, o které si mysleli, že je před koronavirem ochrání. Pár šedesátníků požil chlorochin, který na jedné tiskové konferenci chválil prezident Donald Trump jako možný lék proti koronaviru. Běžně se tato látka také používá jako přísada při čištění akvárií.

Muž se otrávil čističem do akvárií, který obsahoval Trumpem vychvalovaný chlorochin

Koronavirus

Žena řekla stanici NBC News, že viděla v televizi tiskovou konferenci, během které Trump diskutoval o možných výhodách tohoto preparátu při léčbě COVID-19.

Trump se ale nové role vzdá nehodlá. „Uvidíme se zítra,” řekl divákům na závěr úterního briefingu.

Reklama

Výběr článků

Načítám