Hlavní obsah

Muž se otrávil čističem do akvárií, který obsahoval Trumpem vychvalovaný chlorochin

Novinky, tcs

Postarší manželé z Arizony byli v neděli ve vážném stavu převezeni do nemocnice poté, co vypili čisticí přípravek, který obsahoval chlorochin. Tuto látku označil americký prezident Donald Trump za jeden z potenciálních hlavních prostředků boje proti pandemii koronaviru. Muž zemřel, jeho manželka je v kritickém, ale stabilním stavu. Arizonská zdravotnická organizace Banner Health varovala před neuváženým použitím chlorochinu i hydroxychlorochinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Manželé z okresu Maricopa začali krátce po požití čističe vykazovat známky otravy – silnou nevolnost a zvracení. I když byli do nemocnice ve Phoenixu převezeni nedlouho poté, muž zemřel na srdeční zástavu.

Žena je ve vážném stavu, v pondělí však zdravotníci uvedli, že její stav je stabilní a očekávají u ní plné zotavení.

Žena dokonce poskytla rozhovor televizní stanici NBC. Popsala, že když krmila ryby, povšimla si nápisu na přípravku do akvárií. Chlorochin – nikoliv však jeho lékařská forma – je používán proti parazitům. „Řekla jsem si: Není to ta věc, o které prezident mluvil na tiskovce?“ uvedla žena pro NBC.

Oba šedesátníci žili dlouho v obavách z koronavirové nákazy, protože patří kvůli věku mezi rizikovou skupinu. Rozhodli se proto, že prostředek smíchají s vodou a vypijí.

Antimalarikum Plaquenil může pomoci při léčbě Covid-19, Česko ho schraňuje

Koronavirus

Po dvaceti minutách se jim začala motat hlava a začali zvracet. „Manžel měl dýchací problémy, chtěl, abych ho držela za ruku,“ uvedla žena, která z posledních sil zavolala záchranku. Její manžel zemřel krátce po převozu do nemocnice.

Daniel Brooks ze zdravotnické organizace Banner Health uvedl pro list New York Times, že se lidé podobných nápadů musí rozhodně vyvarovat. „Je neuvěřitelně pitomé a nebezpečné tohle dělat,“ uvedl Brooks. „Tohle nejsou zázračné pilulky, které nás zachrání,“ vysvětlil.

Brooks dodal, že i když chápe strach lidí, podobné snahy o léčení rozhodně nejsou správnou cestou. „Poslední, co teď chceme, je zahltit naše pohotovosti pacienty, kteří si myslí, že našli snadné řešení a ve skutečnosti ohrozí své zdraví,“ vysvětlil Brooks.

Nadějné, ale nebezpečné

Chlorochin je látka, která se od 30. let používá jako antimalarikum. Má však velice drsné vedlejší účinky.

Zhruba o deset let později byl vyvinut hydroxychlorochin, který je i hlavní složkou léku plaquenil. Vedlejší účinky hydroxychlorochinu jsou mírnější, přesto mohou způsobovat vážné problémy.

Látky mohou způsobovat srdeční arytmii, pokles krevního tlaku a poškozovat nervy a svaly.

Foto: Profimedia.cz

Balení chlorochinu

„Chlorochin je vysoce toxická látka s opravdu příšernými vedlejšími účinky. Hydroxychlorochin je bezpečnější, přesto jsou jeho vedlejší účinky dost výrazné,“ uvedla mikrobioložka Meghan Mayová z University of New England.

„Pokud není naprosto jisté, že přináší výhody, podávání těchto léků kriticky nemocným pacientům je riskantní,“ vysvětlila.

I když první studie naznačují, že by chlorochin a hydroxychlorochin mohly potlačovat šíření viru v buňkách, respektive omezovat nakažlivost pacienta, není to ještě stoprocentně prokázáno a léčba těmito látkami je riziková.

Antimalarikum Plaquenil může pomoci při léčbě Covid-19, Česko ho schraňuje

Koronavirus

Donald Trump ve čtvrtek řekl, že dva léky proti malárii mají velmi povzbudivé výsledky při léčbě Covid-19.

„Mám z toho dobrý pocit. To je vše, jenom pocit. Brzo uvidíte,“ uvedl Trump na tiskové konferenci minulý čtvrtek ohledně možného použití hydroxychlorochinu. „Tenhle lék je tu už dlouho, takže o něm víme. Pokud věci nepůjdou podle plánu, nikoho nezabije,“ uvedl na adresu léku, o kterém už dříve na svém Twitteru prohlásil, že změní dějiny medicíny.

V pátek na jeho slova zareagoval americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) s tím, že chlorochin a hydroxychlorochin sice jsou schválené preparáty, ale ne na léčbu Covid-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám