Hlavní obsah

Prázdniny budou, maturitní zkoušky možná ne, řekl ministr

Novinky, ber, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pokud se školy neotevřou do 1. června, nemusely by se konat maturitní zkoušky. Maturitní vysvědčení by učitelé vystavili na základě posledních tří vysvědčení studenta. Na pondělní tiskové konferenci to řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Uvedl zároveň, že ministerstvo nepočítá s tím, že by se výuka protáhla do prázdnin.

TK ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy k termínům maturitních, přijímacích a závěrečných zkoušek pro školní rok 2019/2020Video: ČTK

 
Článek

Maturitní zkoušky by měly proběhnout nejdříve 21 dnů po znovuotevření středních škol. Ze společné části maturity se vypustí písemná část z českého a cizího jazyka.

Pokud se školy neotevřou do začátku června, maturitní zkoušky by se vůbec nemusely konat.

„U maturit bude klíčové, zda se školy otevřou do 1. června 2020. Pokud ano, budou maturity probíhat sice ve zjednodušené, ale obdobné podobě jako každý rok. Pro případ, že se školy do 1. června 2020 neotevřou, obsahuje návrh v zájmu jistoty maturantů náhradní řešení,” uvedl ministr školství.

Scio testy, které doplňují přijímačky na VŠ, se posunou o měsíc

Věda a školy

Řešení spočívá v tom, že maturitní vysvědčení by učitelé vystavili na základě studijních výsledků žáka z posledních tří vysvědčení. Pokud by žák v posledním ročníku v pololetí neprospěl, škola by mu měla umožnit vykonat komisionální přezkoušení, aby mohl v případě úspěchu maturitní vysvědčení získat také.

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy by měly být nejdříve 14 dnů po znovuotevření škol. Testy by podle Plagy měly mít stejnou formu a obsah jako v předešlých letech. Studenti by je ale měli psát jen v jednom termínu místo dvou, které se původně plánovaly.

Prázdniny se krátit nebudou

Plaga zároveň vyloučil, že by výuka pokračovala v červenci nebo srpnu, jak se spekulovalo. „Žádný ze scénářů nepočítá s tím, že dojde ke krácení letních prázdnin,” konstatoval Plaga.

Návrh chce v pondělí předložit vládě. Pokud ho schválí, mohla by ho už v úterý řešit Sněmovna.

Kdy se ve školních lavicích žáci a studenti opět usadí, není zatím jasné. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) mluvil v neděli o tom, že by se školy mohly otevřít na přelomu května a června.

Pracující rodiče se hroutí z množství domácích úkolů svých školáků

Koronavirus

Některé vysoké školy již změnily termíny přijímacích zkoušek, odloženy byly také celostátní Scio testy.

Školy byly zatím zavřené kvůli pandemii koronaviru na 14 dní. Nejedná se však o školní prázdniny, žáci by měli plnit zadané úkoly a procvičovat si učivo.

Reklama

Výběr článků

Načítám