Hlavní obsah

Scio testy, které doplňují přijímačky na VŠ, se posunou o měsíc

– Praha

Národní srovnávací zkoušky (tzv. Scio testy), které nahrazují či doplňují přijímací zkoušky na desítky vysokých škol, se kvůli situaci kolem koronaviru zhruba o měsíc posunou. Testy plánované na začátek dubna by se měly konat na začátku května, podobně se odloží i další dva termíny, informoval organizátor, společnost Scio. O termínech maturit a přijímaček na střední školy by se podle MŠMT mělo rozhodnout příští týden.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Scio chtělo původně termín srovnávacích zkoušek dodržet i poté, co se minulý týden zavřely školy. Společnost se chtěla přizpůsobit vládním opatřením například snížením počtu studentů na zkušebních místech na určitý limit.

Nyní se rozhodla termíny posunout. Tři se konaly již v uplynulých měsících, další měly být 4. dubna, 1. května a 23. května. Nově by se měly konat 1. května, 23. května a 13. června.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Pokud jste k některému termínu již byli přihlášeni, automaticky jsme vám ho posunuli na nejbližší,” informuje Scio na webu. „S fakultami vysokých škol nyní řešíme, které termíny zkoušek budou uznávat jako poslední vzhledem k harmonogramu přijímacího řízení, a informace budeme postupně během příštího týdne doplňovat v přehledu u nás na webu,” uvedla společnost.

Termíny svého zkoušek si podle informací Novinek mohou individuálně posouvat i samotné univerzity.

Plaga: Neumíme říct, jak dlouho budou školy zavřené

K termínům maturit a přijímacích zkoušek na střední školy, které organizuje stát, se ministerstvo školství zatím nevyjádřilo. Ministr Robert Plaga (ANO) chce počkat ještě asi týden, jak situaci vyhodnotí ministerstvo zdravotnictví.

Státní maturity by podle plánovaného harmonogramu měly začít slohem z češtiny 8. dubna, další části státní maturity by měly pokračovat 30. dubna a 4. až 6. května. Jednotné přijímací zkoušky na čtyřleté obory se mají konat 14. a 15. dubna a na víceletá gymnázia 16. a 17. dubna.

Termíny maturit a přijímaček na SŠ se zatím nemění

Věda a školy

„V tuto chvíli neumíme říct, jak dlouhou dobu budou školy zavřené. Nicméně mohu říci, že již od počátku opatření na ministerstvu školství pracujeme na zpracování možných variant dalšího postupu,” řekl Plaga. Jaké varianty to jsou, neupřesnil.

Školy by měly zůstat zavřené minimálně měsíc, míní Prymula

Koronavirus

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že za optimistického předpokladu, že všichni budou dělat to, co mají, bude epidemie koronaviru v České republice narůstat ještě zhruba měsíc. Pak by mohla v začít klesat. Podle zástupců ředitelů středních škol se proto dá očekávat, že se termíny zkoušek budou muset odložit. Shodují se, že se ale nedá odhadnout, na kdy to bude.

Reklama

Související články

Povinná maturitní matematika: stále zmatek

Spory kolem povinné maturity z matematiky v pátek 6. března pokračovaly ve druhém čtení Sněmovny, a to i za slovních přestřelek exministrů školství. Padaly...

Výběr článků

Načítám