Hlavní obsah

Platí nouzový stav: Všechno zavřít. Zůstanou jen obchody a restaurace přes den

Novinky, Barbora Zpěváčková
Aktualizováno

Vláda vyhlásila od čtvrtečních 14 hodin v České republice nouzový stav kvůli koronaviru. Zakázala také konání akcí s počtem lidí vyšším než 30 a zakázala vstup do restaurací od 20 hodin večer do 6 hodin ráno. Omezila také vstup do České republiky pro cizince a zakázala českým občanům vstupovat do rizikových zemí. Opatření mají platit po dobu 30 dnů.

TK po mimořádném jednání vládyVideo: Novinky

 
Článek

„Vláda vyhlásila pro území České republiky z důvodu ohrožení na zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru označovaného jako SARS CoV-2 nouzový stav,“ stojí v usnesení, které vláda schválila.

„To rozhodnutí je správné, děláme všechno pro to, abychom zabránili rozšíření koronaviru,” řekl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO).

Vláda od 13. března od 6:00 hodin zakazuje divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy, vzdělávací akce, a to jak veřejné, tak soukromé s účastí přesahující ve stejný čas 30 osob, a to do odvolání,” stojí v dokumentu, který mají Novinky k dispozici. Pokud bude například v restauraci více než 30 osob, nejde o porušení nařízení.

Zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci, soudů a jiných veřejných osob, které se konají na základě zákona. Zákaz se nevztahuje na výkon práce. 

V Česku je 116 nakažených koronavirem

Koronavirus

Vláda také od 13. března zakazuje přítomnost veřejnosti v čase mezi 20:00 až 6:00 v provozovnách stravovacích služeb a zakazuje činnost provozoven stravovacích služeb umístěných v rámci nákupních center s prodejní plochou přesahující pět tisíc metrů čtverečních.

V restauraci i supermarketu ale může být i více než 30 osob. 

Od pátku od 6:00 se zakazuje také přítomnost veřejnosti v provozovnách poskytovatelů některých služeb - sportoviště, posilovny, přírodní a umělá koupaliště, solária, sauny, wellness služby, hudební a společenské kluby, zábavní zařízení, veřejné knihovny a galerie.

Česká republika také zavádí ochranu hranic s Německem a Rakouskem. Hranice bude možné překročit pouze na stanovených hraničních přechodech.

Vláda nařídila od 14. března zákaz vstupu všem cizincům, kteří přijíždějí z rizikových oblastí. Nebude pro ně možné překračovat česko-rakouské a česko-německé hranice.

Vláda uzavírá hranice a omezuje cestování

Koronavirus

Netýká se to občanů ČR nebo cizinců, kteří mají v Česku trvalý nebo přechodný pobyt.

Vláda od 14. března také zakazuje českým občanům cestovat do zemí, které jsou uvedeny jako rizikové.

Ministr vnitra Hamáček oznámil, že pokud někdo zákaz cestování poruší, půjde o trestný čin. „Porušení zákona v tom krizovém režimu je trestný čin,” upozornil Hamáček. Lidé podle něj mají sledovat web ministerstva zdravotnictví, které bude seznam zemí aktualizovat.

Češi nesmí cestovat do těchto zemí:
Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Nizozemí, Švýcarsko, Švédsko, Norsko, Belgie, Dánsko, Francie, Velká Británie

Situace je vážná

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ještě před mimořádnou schůzí kabinetu řekl, že situace je vážná.

Hamáček vyloučil, že by Praha měla být v karanténě, jak se o tom spekulovalo na sociálních sítích.

V Česku je 116 nakažených koronavirem

Koronavirus

Hamáček o vyhlášení nouzového stavu mluvil už na začátku března, premiér ale tento krok tehdy odmítl.

Krizovým manažerem Česka ve stavu nouze by byl Hamáček

Koronavirus
Nouzový stav může vláda vyhlásit v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost.
Vyhlašuje ho vláda nebo premiér. Může trvat 30 dní. O dalším prodloužení může rozhodnout Sněmovna.

Na čtvrteční mimořádné jednání vlády byli pozváni ředitel Státního zdravotního ústavu a ředitelé hygienických stanic oblastí, kde je největší výskyt nákazy.

Čínští vědci zjistili, jak koronavirus SARS-CoV-2 napadá lidské buňky

Koronavirus

Koronavirus už je ve všech krajích. Zhruba polovina z 96 případů potvrzených ke čtvrtečnímu ránu byla v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám