Hlavní obsah

Sourhn dění na Ukrajině do sobotního rána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší příspěvky z on-line reportáže z války na Ukrajině. Jde o záznamy do sobotního rána.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Многие улицы в Чернигове полностью разрушены

Článek

6:51 - V ukrajinské metropoli Kyjevě a ve Lvově na západě země byly dnes nad ránem slyšet výbuchy, napsala agentura Reuters s odkazem na místní média. Ukrajinské úřady zatím informaci nepotvrdily. Protiletecké sirény se v noci na sobotu rozezněly i v řadě dalších měst, například na jihu v Oděse, Charkově, či v Mykolajivu na západě Ukrajiny i v její centrální části, napsal list The Guardian s odkazem na ukrajinské vládní účty na sociální síti telegram.

6:30 - Ukrajinci podle prezidenta Zelenského přišli od začátku invaze o 2500 až 3000 vojáků, kteří byli zabiti, dalších 10 tisíc je zraněno. Na straně Ruska bylo podle něj zabito 19 až 20 tisíc vojáků. Čísla nelze ověřit, Moskva naposledy přiznala 1351 zabitých a 3825 zraněných.

Zelenskyj: Svět by se měl připravit na to, že Rusko použije jaderné zbraně

Válka na Ukrajině

6:20 - Ukrajinský premiér Denys Šmyhal se příští týden zúčastní jarního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) ve Washingtonu, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje. Do USA se Šmyhalem vyrazí rovněž ministr financí Serhij Marčenko a guvernér centrální banky Kyrylo Ševčenko. Budou tak mít poprvé od zahájení ruské invaze na Ukrajinu možnost jednat osobně s vysokými finančními činiteli ze západních zemí.

6:00 - Všechny státy by se měly připravit na možnost, že by ruský prezident Vladimir Putin mohl použít na Ukrajině taktické jaderné zbraně, řekl v rozhovoru s televizí CNN ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

0:25 - Podle ambasadora EU pro Ukrajinu Mattiho Maasikase z Estonska Rusové unášejí ukrajinské děti. „Budou za to pohnáni k odpovědnosti,“ dodal Maasikas. Podle ukrajinské ombudsmanky Ljudmily Děnisovové bylo do Ruska násilně přesunuto na 130 tisíc ukrajinských dětí.

23:32 - Počet obětí po ostřelování Charkova stoupl na 10. Počet zraněných pak na 35. Uvedla to kancelář tamního prokurátora. Ta také potvrdila, že jednou z obětí je sedmiměsíční kojenec.

21:49 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro zpravodajskou televizi CNN uvedl, že světoví lídři musí být připraveni na možnost, že Rusko použije zbraně hromadného ničení, a to včetně jaderných zbraní.

21:09 - Kreml dosud neposkytl mnoho detailů ohledně potopeného křižníku Moskva. V pátek ale v Sevastopolu vytvořilo památník pro „potopenou loď a posádku”.

20:18 - Odveta za potopení křižníku Moskva. Ruské rakety podle agentury AFP zasáhly nedaleko Kyjeva závod, ve kterém se vyráběly střely, kterými ukrajinská armáda měla potopit vlajkovou loď Černomořského loďstva.

19:35 - Pro evakuaci civilistů bylo v pátek dojednáno devět humanitárních koridorů. Evakuováno bylo z konfliktních oblastí 2864 lidí, sdělila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. K odjezdu z ohrožených měst do bezpečí vyzval naléhavě gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.

19:03 - Ukrajina obdrží od Japonska pomoc ve výši 13 miliard jenů (přes 2,3 miliardy korun) a od Kanady 500 milionů dolarů (téměř devět miliard korun).

18:30 - Rusko ostřelovalo jednu z obytných čtvrtí Charkova. Podle ukrajinských médií zemřelo 7 lidí včetně sedmiměsíčního kojence, dalších 34 lidí je zraněných.

17:59 - Moskva vyhostila 18 členů zastoupení EU v Rusku. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že diplomaté musí odejít v nejbližší době.

17:31 - Federální služba bezpečnosti (FSB) podle britské BBC požádala ruskou vládu o další finanční prostředky na pohřbívání ruských vojáků. FSB požádala o 17procentní navýšení financování vojenských pohřbů a náhrobků.

17:00 - V Kyjevě a okolí bylo během ruské invaze na Ukrajinu zabito přes 900 civilistů. Uvedl to kyjevský policejní šéf Andrij Nebytov. Více než třetina mrtvých byla nalezena ve městě Buča.

16:46 - Podle ukrajinského ministerstva obrany pokračují boje kolem Iljičovy ocelárny v obléhaném Mariupolu i v přístavu. Moskva tvrdila, že ocelárnu ovládla.

16:26 - Finská ministryně pro evropské záležitosti Tytti Tuppurainenová řekla, že je velmi pravděpodobné, že Finsko požádá o vstup do NATO. Konečné rozhodnutí ale ještě nepadlo.

16:06 - Americký ministr zahraničí Antony Blinken podle CNN řekl svým evropským spojencům, že podle Spojených států bude válka na Ukrajině trvat do konce letošního roku. Poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan ve čtvrtek mluvil o tom, že boje budou trvat „měsíce nebo ještě déle“.

15:27 - Posádka křižníku Moskva, který se ve čtvrtek potopil v Černém moři, byla evakuována bezpečně do Sevastopolu. S odkazem na ruské ministerstvo obrany o tom informovala agentura TASS. Ukrajinské zdroje ale informují o lidských ztrátách v rámci posádky.

15:05 - V Kyjevě dojde k přejmenování náměstí „Přátelství mezi Kyjevem a Moskvou“ na náměstí „Hrdinů Mariupolu“. S odkazem na jednání městské rady o tom informovala televize Nexta. Kyjevský starosta Vitalij Kličko rovněž avizoval, že se změní názvy i některých ulic či stanic metra.

14:38 - Ruské úřady zablokovaly ruskojazyčnou internetovou verzi deníku The Moscow Times kvůli článku o policistech odmítajících bojovat na Ukrajině.

14:27 - Z Ukrajiny už od začátku ruské invaze odešlo přes pět milionů lidí, uvedla agentura AFP.

13:02 - Severní Makedonie se rozhodla vyhostit dalších šest ruských diplomatů kvůli jejich nevhodné činnosti. Moskva záhy dala najevo, že odpoví stejným způsobem. V krátké době je to druhé vykázání ruských diplomatů ze Severní Makedonie.

12:33 - Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že Rusové ve čtvrtek v oblasti Charkova stříleli na evakuační autobusy. Zemřelo sedm lidí, 27 bylo zraněno.

Kyjev: Rusové stříleli na evakuační autobusy, sedm lidí zemřelo

Válka na Ukrajině

12:25 - Velitel ukrajinské jednotky bránící Mariupol řekl, že situace je kritická. Město může zachránit jen rychlá vojenská operace nebo politické jednání.

11:07 - Moskva potvrdila noční raketový útok na okraji Kyjeva a pohrozila dalšími údery na cíle v ukrajinské metropoli. Tvrdí také, že ruské rakety zlikvidovaly 30 polských žoldnéřů v Charkovské oblasti.

10:50 - Zničení raketového křižníku Moskva, který byl vlajkovou lodí ruské Černomořské flotily, považují odborníci za tvrdou ránu pro prezidenta Vladimira Putina a za propagandistické vítězství Ukrajiny. Britský list The Guardian označil Moskvu za pýchu ruského námořnictva a nejprestižnější plavidlo nasazené ve válce s Ukrajinou. Ukrajinské úřady uvedly, že loď zasáhly a poškodily ukrajinské protilodní střely Neptun.

Zničení křižníku Moskva je pro Kreml rána, míní experti

Zahraniční

10:05 - Ukrajina potřebuje další vojenskou a humanitární podporu a také podporu Ukrajincům, kteří byli vyhnáni ze svých domovů, řekl šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

9:31 - Americký prezident Joe Biden je prý připraven na návštěvu Kyjeva, upozornila stanice Nexta. Na otázku, zda tam někdo z jeho administrativy pojede, uvedl, že se o tom právě rozhoduje. Když dostal otázku, zda by sám jel, řekl ano. Tak to alespoň interpretuje část médií.

Chystá se Biden do Kyjeva? Média luští jeho „yeah“

Válka na Ukrajině

8:09 - Ukrajinské síly podle generálního štábu zmařily pokusy Rusů zmocnit se Popasné a Rubižného na východě země. V této oblasti odrazily osm ruských útoků.

6:27 - Putin je srovnatelný s Hitlerem, řekl v rozhovoru pro americký list The New York Times slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

6:08 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním videoposelství zmínil potopení ruského křižníku, když vzdal hold těm, kteří „zastavili postup nekonečných konvojů ruské vojenské techniky“ a také těm, „kteří ukázali, že ruské válečné lodi mohou jít akorát... ke dnu“. Ukrajincům řekl, aby byli hrdí, protože přežili 50 dní ruské invaze, byť jim samotné Rusko „dávalo maximálně pět“ dnů, upozornila agentura AP.

5:30 - Na Ukrajině jsou ohroženy životy přibližně 2,7 milionu lidí se zdravotním postižením. Podle agentury Reuters to sdělil Výbor OSN pro práva osob se zdravotním postižením. Ten se odvolává na hlášení, že mnoho takových obyvatel země uvázlo nebo zůstalo opuštěno ve svých domovech, pečovatelských centrech či sirotčincích. Nemají prostředky na pokrytí základních potřeb ani léky.

0:55 - Z ukrajinské metropole Kyjeva jsou po půlnoci hlášeny exploze, informovala agentura Reuters a stanice BBC s odvoláním na místní média a svědky. Portál The Kyiv Independent předtím na Twitteru uvedl, že úřady vyhlásily letecký poplach ve všech ukrajinských oblastech najednou.

Z Kyjeva a dalších měst jsou hlášeny exploze

Válka na Ukrajině

22:40 - Rusko mělo v úmyslu zahájit invazi na Ukrajinu už 22. února a ukrajinské úřady se na útok připravovaly, řekl stanici BBC šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Překvapením podle něj bylo, že ruské jednotky vtrhly do jeho vlasti rovněž z běloruského území. Hlavním cílem Moskvy bylo fyzicky odstranit prezidenta Volodymyra Zelenského, uvedl také Danilov.

22:18 - Ruský křižník Moskva se potopil, oznámily ruské tiskové agentury. Ukrajina už dříve uvedla, že loď zasáhly její střely.

Ruský křižník Moskva se potopil

Válka na Ukrajině

21:17 - V Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny bylo od začátku ruské invaze zabito 503 civilistů, z toho 24 dětí, oznámil gubernátor Oleh Syněhubov.

Bilance ruské invaze v Charkovské oblasti: 503 zabitých civilistů, z toho 24 dětí

Válka na Ukrajině

20:35 - Pluk Azov věří, že odblokování Mariupolu je možné. Rádiu Svoboda to řekl zástupce velitele Svjatoslav Palamar.

20:28 - Američtí prokurátoři ve čtvrtek v New Yorku zveřejnili obžalobu, která obviňuje vysoce postaveného ruského politika a dva členy jeho štábu ze spiknutí s cílem nezákonně prosazovat ruské zájmy ve Spojených státech.

20:06 - Z masového hrobu u kostela svatého Ondřeje v Buči byla vyjmuta těla 73 lidí, uvedl starosta města Anatolij Fedoruk.

Celkem bylo v Buči nalezeno 403 těl. Podle starosty bylo identifikováno 167 osob.

19:46 - Čeští senátoři na Ukrajině navštívili i město Buča, kde po sobě ruští okupanti zanechali 400 mrtvých civilistů a desítky žen znásilnili.

Na místě nyní pracují francouzští policisté, kteří pomáhají při vyšetřování Mezinárodního trestního soudu. „Pachatelé válečných zločinů budou postaveni před tribunál,“ napsal senátor Pavel Fischer.

19:31 - Ukrajinský parlament v usnesení označil počínání ruské armády na Ukrajině za genocidu a vyzval k témuž parlamenty, vlády a organizace ve světě.

18:47 - V ruském městě Ivanovo byl zatčen muž, který rozdával zadarmo výtisky knihy George Orwella 1984.

18:37 - Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřuje válečné zločiny v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině. Novinkám to potvrdil mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Čeští kriminalisté prověřují válečné zločiny na Ukrajině

Válka na Ukrajině

18:10 - Oleksij Danilov, který působí jako tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny, řekl britské BBC, že Ukrajina věděla, že se Rusko chystá na invazi v plném rozsahu okolo 22. února. Úřady ale nečekaly, že se do války zapojí i Bělorusko, řekl.

17:55 - „Vzpomeňme si na to jednání okolo Putina, kde měl tu svoji bezpečnostní radu. Nikdo z nich mu neřekl: ‚Šéfe, děláte blbost, nemáte tam scénář B pro případ, že bychom hledali alternativu.‘ Nikdo se neodvážil. Všichni jsou spoluvinni,“ odpověděl v podcastu Zbytečná válka senátor Pavel Fischer na otázku, kdo by se měl zodpovídat z válečných zločinů před speciálním tribunálem.

Fischer: Před tribunálem by měli stát všichni. Putin, vojáci, poslanci, všichni

Válka na Ukrajině

16:56 - Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj vyzval Západ k zahájení informační kampaně, aby se běžní Rusové dozvěděli, co se ve skutečnosti na Ukrajině děje. Vyzval lídry Evropy a US, aby země nakoupily reklamní prostory na sociálních médiích pro nezávislá média.

16:52 - Spor s Německem se vyřeší diplomatickou cestou, věří ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Uvedl to v reakci na zprávy, že Kyjev odmítl návštěvu německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.

16:42 - Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov uvedl, že bezpodmínečná podpora Ukrajině ze strany Washingtonu a Bruselu byla vyvrcholením rusofobního kurzu Západu.

16:34 - Ukrajinská národní rada bezpečnosti a obrany pozastavila činnost proruské a protiunijní frakce Opoziční platforma pro život, jejíž hlavní tváří je nedávno zatčený Viktor Medvedčuk.

16:18 - Od začátku války bylo poškozeno 324 nemocnic, 24 z nich bylo zcela zničeno. Tyto údaje zveřejnilo Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví. Zároveň na osvobozených územích začínají práce na obnově zdravotnických zařízení.

16:00 - Úřad práce dostal za první tři dny 12 177 žádostí o solidární příspěvek na ubytování uprchlíků. On-line systém má technické potíže, MPSV je řeší.

15:35 - Trojice českých senátorů ve čtvrtek navštívila ukrajinské město Irpiň, které ruští vojáci během okupace v podstatě zdevastovali.

15:30 - Ruské pohraniční stanoviště v obci Klimovo v Brjanské oblasti bylo ve čtvrtek ostřelováno, napsala státní agentura TASS. Podle Ukrajinců jde o ruskou provokaci.

Moskva hlásí ostřelování ruského pohraničí. Kyjev mluví o provokaci

Válka na Ukrajině

15:15 - Německo se zavázalo pomoct opravit stadion v Černihivu, který byl zničen ruskými jednotkami.

14:36 - Ukrajinská vicepremiérka Vereščuková informovala o další výměně zajatců s Ruskem. Domů se díky ní vrací 22 ukrajinských vojáků a osm civilistů.

14:22 - Spojené státy zvažují, že vyšlou vysokého představitele do Kyjeva na návštěvu stejně jako již učinila řada evropských států, píše server Politico. Zatím není jasné, o koho půjde. Ve hře je několik členů kabinetu, včetně ministra zahraničí Antonyho Blinkena a ministra obrany Lloyda Austina.

14:00 - Dva ukrajinští piloti propuštěni z ruského zajetí. Podle ukrajinské vojenské rozvědky byli Ivan Pepeljaško a Oleksij Čyž zajati 8. března v Černihivské oblasti. Není jasné, zda byli propuštěni v rámci nedávné výměny zajatců, nebo samostatně.

13:40 - „To, co se děje na Ukrajině ... to je genocida,” řekl ve vysílání stanice Fox News bývalý americký prezident Donald Trump. Již v úterý označil chování ruských jednotek stejným termínem současný šéf Bílého domu Joe Biden.

13:27 - Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo dotační program pro obce a kraje na pořízení a opravy bydlení pro uprchlíky. Vyčleněna je miliarda korun.

13:21 - Rakouský kancléř Karl Nehammer v rozhovoru pro rakouskou tiskovou agenturu APA uvedl, že ho Putin na jednání v Moskvě ujistil, že Rusko bude dodávat objem plynu uvedený v dohodě a že za něj může nadále platit v eurech.

12:46 - Ruský prezident Vladimir Putin podle Kremlu neodmítá schůzku s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským, ale k tomu chce mít připravený text dohody. O případném telefonátu bude informovat následně.

12:36 - Vedle lidských obětí si válka vždy vyžádá i obrovské množství zničeného materiálu, který musí být dříve nebo později odklizen. Jedno vrakoviště z mnoha teď vzniká v Buči, kde se odehrály těžké boje a masakr civilistů.

Pohřebiště tanků. V Buči svážejí zničené stroje na obří vrakoviště

Válka na Ukrajině

12:14 - Ukrajinští vojáci podle agentur potvrdili, že zasáhli ruský křižník střelami Neptun. Loď se podle Ruska nepotopila, exploze ustaly.

12:09 - V Senátu víme, co se na Ukrajině děje, přesto je správné vidět ty zrůdnosti na vlastní oči, uvedl šéf komory Miloš Vystrčil při dnešní návštěvě Kyjeva.

11:43 - Po zásahu křižníku Moskva, který je vyřazen z boje, hlásí ukrajinská armáda další úspěch. Tisková služba ukrajinského generálního štábu ve čtvrtek informovala o zničení mostu do Izjumu mezi Chrarkovem a Kramatorskem s celou ruskou vojenskou kolonou.

Odpálili jsme most s nic netušící ruskou kolonou, pochlubili se Ukrajinci

Evropa

11:30 - Očekávané těžké boje na východě Ukrajiny budou podle analýzy Jána Spišáka z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany v mnoha ohledech připomínat druhou světovou válku. Pokud se ruskému dělostřelectvu podaří zničit klíčovou ukrajinskou obranu, ruská armáda zřejmě použije pěchotu podporovanou tanky.

Analytik: Těžké boje na východě Ukrajiny budou připomínat druhou světovou válku

Válka na Ukrajině

11:14 - Pražské asistenční středisko pro uprchlíky z Ukrajiny je od čtvrtečního rána v budově u metra Vysočanská, kam se přesunulo z Kongresového centra.

11:09 - Východoukrajinský Charkov v posledních dnech patří mezi města pravidelně ostřelovaná ruskou armádou. Místní obyvatelé už si zvykli jezdit či chodit po ulicích mezi dírami po bombách a mezi vraky ohořelé techniky. Lidé tu žijí v krytech už 48 dní, napsal z místa spolupracovník Novinek Michal Tyc.

Svědectví z místa: Charkov je pod tak intenzivní palbou, že sirény už ani neznějí

Evropa

10:54 - Prezident japonské judistické federace odsoudil Vladimira Putina kvůli invazi na Ukrajinu. Jeho jednání odporuje judistické etice. Ruský prezident přitom judo od mládí provozuje a je držitelem černého pásku.

10:46 - Pokud se Švédsko a Finsko připojí k NATO, Rusko bude muset posílit své síly v oblasti Baltského moře, včetně jaderných zbraní, uvedl někdejší ruský prezident Dmitrij Medvěděv.

Vy chcete do NATO? Tak zapomeňte na bezjaderný Balt, vzkazuje Moskva Švédsku a Finsku

Evropa

10:42 - Ministr vnitra Vít Rakušan nepředpokládá, že by nastal extrémní scénář migrační vlny z Ukrajiny s milionem uprchlíků v ČR. Nynější počet 300 tisíc běženců neroste, řekl.

10:33 - Do Maďarska již přišlo přes 600 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, uvedl to poradce tamního premiéra Viktora Orbána. Polsko chce od EU peníze na zdravotní péči o uprchlíky.

10:28 - Závažné poškození ruského raketového křižníku Moskva, který je vlajkovou lodí ruské černomořské flotily, je pro Rusy značným ponížením. Pro Ukrajince naopak vzpruhou a pomstou za zdecimování ukrajinské černomořské flotily při prvním vzplanutí válečného konfliktu v roce 2014.

Zásah křižníku Moskva je trefou do černého. Rusy ponížil a oslabil

Evropa

10:25 - Meziroční inflace v Rusku vyšplhala k minulému týdnu na 17,49 procenta a je tak nejvyšší od února 2002. Růst spotřebitelských cen tak zrychlil z 16,7 procenta v minulém týdnu.

Inflace v Rusku dosáhla téměř 17,5 procenta, je nejvyšší za 20 let

Ekonomika

10:10 - Dalším terčem násilných ruských útoků se stanou ukrajinská města Kramatorsk a Kosťantynivka, uvedlo britské ministerstvo obrany. Rusko stále soustřeďuje síly u hranic s Ukrajinou.

10:06 - ČR udělilo lidem zasaženým ruskou invazí doposud téměř 289 tisíc speciálních víz. Ve středu jich přibylo 2800, což je zhruba stejně jako minulý týden.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Křižník Moskva na záběrech z letošního únoraVideo: Reuters

9:44 - Řada zemí ruskou invazi na Ukrajinu odsoudila, síť facebookových skupin by ale ráda změnila, jak je ve světě vnímán ruský prezident Vladimir Putin, píše zpravodajský web BBC.

Jak funguje záhadný svět proputinovských facebookových stránek

Internet a PC

9:35 - Válka na Ukrajině trvá už padesát dnů a začíná být jasné, že hned tak neskončí. Už nepoutá pozornost jako po invazi, kdy ruský útok mnohé zaskočil, ani jako v době, kdy byl ohrožen Kyjev a nebylo jasné, jestli ukrajinská metropole nepadne. Válka se stala součástí reality.

KOMENTÁŘ: Dlouhá válka není sexy – Alex Švamberk

Komentáře

9:33 - Ruská armáda i nadále soustřeďuje vojenské síly nedaleko hranic s Ukrajinou a pokračuje v ostřelování a bombardování civilních cílů v Charkovské, Doněcké a Záporožské oblasti, informoval dnes ruskojazyčný server BBC s odvoláním na ukrajinskou armádu. Dalším terčem násilných ruských útoků se pravděpodobně stanou města Kramatorsk a Kosťantynivka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rezidenční čtvrť u letiště v Charkově zasáhla střela, na místě vypukl požárVideo: Reuters

9:00 - Dodávky plynu do Rakouska jsou zabezpečené a alpská země za ně může nadále platit v eurech. Kancléři Karlu Nehammerovi to řekl ruský prezident Vladimir Putin na pondělním setkání, píše APA.

8:50 - Hackeři sympatizující s Ukrajinou podnikli vůči ruským cílům od začátku války již tisíce útoků. Rusové si jsou zranitelnosti svých počítačových systémů ale evidentně vědomi, neboť na serverech nechávají „nástražné miny“, které mohou po útoku zvědavcům velmi zavařit.

Rusové kladou do počítačových systémů nástražné miny

Bezpečnost

8:45 - Šéf Senátu Miloš Vystrčil spolu s delegací českých a polských senátorů dorazil vlakem do Kyjeva. Přijeli na pozvání předsedy ukrajinského parlamentu.

8:33 - Na Ukrajinu měly dorazit raketometné systémy RM-70, které tam poslala česká armáda. Jedná se o varianty tradičního BM-21 „Grad“ (122 mm) a mělo jich být k použití alespoň 20.

8:15 - Některé fonty písma jako Times New Roman, Arial nebo Verdana jsou nedostupné pro ruské uživatele. Pokud se uživatel snaží font vybrat ze seznamu, objeví se mu zpráva, že font není přístupný. Jde o jedny z nejpoužívanějších fontů.

Z Ruska se stáhl už i tvůrce písma

Software

8:10 - Na sítích se objevují záběry zasaženého křižníku Moskva, který měla ve středu zničit ukrajinská střela Neptun. Jde o loď, kterou ukrajinští strážci Hadího ostrova v Černém moři poslali na začátku invaze „na chuj“.

8:02 - Japonsko připravuje pro Ukrajinu zásilku vojenského vybavení. Bude to první podobná zásilka do Evropy za posledních 75 let.

7:30 - Na sociálních sítích se objevilo vtipné video „kočky a myši“, kdy laser promítá na paneláku ukrajinskou vlajku a jiný laser se jej snaží zastínit.

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrtečního rána

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám