Hlavní obsah

Vy chcete do NATO? Tak zapomeňte na bezjaderný Balt, vzkazuje Moskva Švédsku a Finsku

Moskva

V případě, že se k Severoatlantické alianci připojí Švédsko a Finsko, Rusko bude muset posílit svou obranu v oblasti Baltského moře, včetně nasazení jaderných zbraní. S odkazem na slova místopředsedy ruské bezpečnostní rady Dmitrije Medveděva to ve čtvrtek napsala agentura Reuters. Podle Litvy nejsou podobné hrozby z Moskvy žádnou novinkou.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Článek

Finsko, které s Ruskem sdílí 1300 kilometrů dlouhou hranici, a Švédsko zvažují, že s ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu podají žádost o členství v NATO. Premiérky obou zemí Sanna Marinová a Magdalena Andersonová ve středu uvedly, že země o výrazné změně své zahraniční a bezpečnostní politiky rozhodnou v několika příštích týdnech.

Medveděv prohlásil, že pokud Švédsko a Finsko vstoupí do Severoatlantické aliance, Rusko bude muset posílit své pozemní, námořní a letecké síly v Baltském moři, aby obnovilo vojenskou rovnováhu.

Premiérky: Švédsko a Finsko se ještě nerozhodly ohledně přihlášky do NATO

Evropa

O bezjaderném Baltu už nemůže být řeč

Medveděv také výslovně upozornil na jadernou hrozbu. Uvedl, že již nelze hovořit o "bezjaderném" Baltu, kde má Rusko svou kaliningradskou enklávu sevřenou mezi Polskem a Litvou. „O bezjaderném statusu Baltu už nemůže být řeč. Je třeba obnovit rovnováhu,” řekl Medveděv, který byl prezidentem Ruska v letech 2008 až 2012.

Další rozšiřování NATO nepřispěje k bezpečnosti v Evropě, varoval Peskov

Evropa

„Až do dnešního dne Rusko taková opatření nepřijalo a ani se k tomu nechystalo,” řekl Medveděv. „Pokud nás k tomu dotlačíte, tak dobře... vezměte na vědomí, že jsme to nebyli my, kdo to navrhl,” dodal.

Ruské hrozby o zvýšení vojenské přítomnosti v oblasti Baltského moře, včetně jaderných zbraní, nejsou ničím novým, reagovala na Medveděvova slova litevská premiérka Ingrid Šimonytéová. „To, že Rusko vyhrožuje, není nic nového. Kaliningrad je velmi militarizovanou zónou, je jí už mnoho let a je v Baltu,” prohlásila.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby se NATO rozšířilo o Švédsko a Finsko?
Ano
80,6 %
Ne
19,4 %
Celkem hlasovalo 14015 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám