Hlavní obsah

Chystá se Biden do Kyjeva? Média luští jeho „yeah“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek připustil, že zvažuje vyslání vysokého amerického představitele na Ukrajinu, který by se setkal s tamním prezidentem Volodymyrem Zelenským. Bílý dům mu tím chce vyjádřit podporu, podobně jako to učinilo již několik evropských lídrů. Biden zároveň naznačil, že by i sám v blízké budoucnosti rád vyrazil do Kyjeva. Tak to alespoň interpretují některá média.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Server Politico tento týden ve středu napsal, že pravděpodobně americký ministr zahraničí Anthony Blinken či ministr obrany Lloyd Austin vyrazí příští týden na Ukrajinu.

Biden ve čtvrtek potvrdil, že jeho administrativa vede rozhovory o vyslání vysokého úředníka na návštěvu válkou zničeného Kyjeva. „To rozhodnutí činíme právě teď,“ oznámil Biden.

Biden: Rusko páchá na Ukrajině genocidu

Amerika

Na následný přímý dotaz, zda je připraven jet i on sám, zareagoval kladně. Jeho reakci „yeah“ lze do češtiny nejlépe převést jako hovorové „jo“.

Jenže před touto otázkou se Biden zvesela ptal novinářů, zda jsou připraveni jet – mnohá média tak zmátl, jestli ono „yeah” bylo skutečně odpovědí na položenou otázku. Na upřesnění nezbyl čas, po této konverzaci prezident zamířil do letadla, aby pokračoval ve své aktuální cestě po USA.

Zatímco televize Nexta k vyjádření Bidena uvedla na Twitteru, že prezident řekl, že je připraven v blízké budoucnosti navštívit Kyjev, jiná média jsou opatrnější.

Podle novin The New York Post není jasné, zda se debata vedená stylem „Jste připraveni jet?“, „A vy?“, „Jo!“ vůbec ještě vztahovala k Ukrajině, o které se mluvilo bezprostředně předtím.

Zatím poslední vyjádření mluvčí Bílého domu Jen Psakiové na toto téma zní, že „prezidenta tam (na Ukrajinu) poslat neplánují“. A ani viceprezidentku Kamalu Harrisovou.

V březnu byl Biden v Polsku

Minulý měsíc byl Biden v Polsku, konkrétně na americké vojenské základně v Řešově nedaleko hranic s Ukrajinou. Podle listu The Daily Mail nyní prohlásil, že už tehdy chtěl hranici překročit, avšak „oni“ mu to prý nedovolili.

Biden čekal na ukrajinské hranici. Letadlo s polským prezidentem se nečekaně vrátilo

Válka na Ukrajině

Politici cestují na Ukrajinu, aby jí vyjádřili solidaritu v její obraně proti ruské invazi, což je často spojeno s nějakou další pomocí.

Ve čtvrtek do Kyjeva přijel šéf českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS) spolu s místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou (TOP 09), nezávislým senátorem Pavlem Fischerem a polskými senátory v čele s předsedou komory Tomaszem Grodzkým.

Dorazili na pozvání předsedy Nejvyšší rady Ukrajiny. Na místě si prohlédli následky bojů a ocenili statečnost Ukrajinců.

Z Kyjeva a dalších měst jsou hlášeny exploze

Válka na Ukrajině

Z Kyjeva a dalších měst byly v noci na pátek hlášeny mohutné exploze. Rusko potvrdilo ostřelování.

Reklama

Výběr článků

Načítám