Hlavní obsah

Zásah křižníku Moskva je trefou do černého. Rusy ponížil a oslabil

– Moskva

Závažné poškození ruského raketového křižníku Moskva, který je vlajkovou lodí ruské černomořské flotily, je pro Rusy značným ponížením. Pro Ukrajince naopak vzpruhou a pomstou za zdecimování ukrajinské černomořské flotily při prvním vzplanutí válečného konfliktu v roce 2014. BBC to řekl expert na ruské námořnictvo americké Námořní univerzity Michael Petersen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Křižník Moskva na záběrech z letošního únoraVideo: Reuters

 
Článek

„Myslím, že to má symbolickou hodnotu i hmatatelné vojenské dopady. Sice ještě není jasné, co přesně se stalo, zdá se ale, že se Ukrajincům podařilo způsobit ruskému námořnictvo ne nevýznamné škody,“ konstatoval Petersen.

„Je to vlajková loď černomořské flotily, a tedy poněkud stárnoucí symbol ruské námořní síly v Černém moři. Ruské loďstvo nyní navíc bude možná cítit potřebu stáhnout se dál na moře, což omezí podporu invazních vojsk a zkomplikuje leteckou ochranu,“ dodal americký námořní expert.

Ukrajinské střely zasáhly loď, kterou strážci ostrova poslali „na chuj“

Válka na Ukrajině

Informace o závažném poškození křižníku Moskva, který byl naposledy lokalizován 10. dubna severozápadně od krymského přístavu Sevastopol, ve středu zveřejnil gubernátor Oděské oblasti Maksym Marčenko. Prohlásil, že loď zasáhly ukrajinské střely Neptun.

Foto: Alexey Pavlishak, Reuters

Ruský křižník Moskva

Rusko přiznalo poškození. Příčinu neuvedlo

Ruské úřady poničení lodi přiznaly později prostřednictvím agentury TASS. Její zprávy ale hovoří jen o výbuchu munice na palubě, aniž by upřesnily její příčinu. Posádka byla z lodi evakuována.

Ukrajinský zběh velí útokům Rusů na pobřeží

Válka na Ukrajině

Křižník byl postaven v loděnicích v ukrajinském Mykolajivu, na vodu byl spuštěn v roce 1982 pod jménem Slava. Zúčastnil se řady ozbrojených konfliktů, včetně ruského tažení v Sýrii. Poté byl několik let opravován.

Posádka lodi čítá 510 lidí. Vyzbrojena je střelami s plochou dráhou letu, protileteckými raketami, dělostřeleckými a protilodními zbraněmi.

Protilodní střely Neptun o doletu až 280 kilometrů začala Ukrajina vyvíjet v minulé dekádě, v roce 2020 je podle dostupných informací přijala do výzbroje. Na přehlídce k 30. výročí nezávislosti tyto střely byly předvedeny na českých nákladních automobilech Tatra.

Reklama

Výběr článků

Načítám