Hlavní obsah

Z Kyjeva a dalších měst jsou hlášeny exploze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z ukrajinské metropole Kyjeva a dalších měst jsou hlášeny mohutné exploze, informovala v noci na pátek agentura Reuters s odvoláním na místní média a svědky.

Foto: Max Rokotansky, Novinky

Předměstí Kyjeva (archivní foto)

Článek

Portál The Kyiv Independent na Twitteru uvedl, že úřady vyhlásily letecký poplach ve všech ukrajinských oblastech najednou.

Jeden ze svědků řekl stanici BBC, že se výbuchy ozvaly na jihozápadě ukrajinské metropole. Na sociální síti Telegram se už dříve objevily informace o sérii silných explozí v Kyjevě, píše BBC.

Výbuchy jsou podle Reuters hlášeny také z Chersonu na jihu země, z východoukrajinského Charkova a z Ivano-Frankivsku na západě.

Exploze zatím nikdo oficiálně nepotvrdil, píše agentura, která rovněž podotkla, že tyto zprávy nemohla ověřit. Bezprostředně po explozích podle ní nebyly hlášeny z měst škody, ukrajinská média pouze informovala o výpadcích elektřiny v některých částech Kyjeva. Zatímco v ostatních městech varovné sirény utichly, v Luhanské a Záporožské oblasti na východě země byly stále slyšet, dodala agentura.

Bilance ruské invaze v Charkovské oblasti: 503 zabitých civilistů, z toho 24 dětí

Válka na Ukrajině

Ukrajinští představitelé obvykle nespěchají s potvrzením ani vyvrácením zpráv médií o explozích – hlavním důvodem je, že nechtějí ruským silám poskytnout informace o tom, zda zasáhly, nebo minuly zamýšlené cíle, upozornila BBC. Uživatelé sociálních médií zároveň nemají zveřejňovat fotografie nebo videa z míst výbuchů ani údaje o jejich zeměpisné poloze.

Nejnovější exploze jsou patrně jedny z nejvýznamnějších v oblasti hlavního města od začátku dubna, kdy se ruské jednotky z regionu stáhly, podotkl Reuters. Ruská invazní vojska odešla z většiny oblastí na severu země a své vojenské akce v poslední době soustředí zejména na východ Ukrajiny, kde zřejmě chystá novou ofenzivu.

Kyjev v minulých dnech varoval, že tam Rusko shromažďuje desítky tisíc vojáků.

Moskva hlásí ostřelování ruského pohraničí. Kyjev mluví o provokaci

Válka na Ukrajině

Rusko ve čtvrtek obvinilo Ukrajinu z ostřelování obytných domů z vrtulníků v příhraniční západoruské Brjanské oblasti. Údajný útok ohlásila podle agentury Reuters také ruská Bělgorodská oblast. Ukrajina obvinění podle agentury AFP odmítla. Moskva už dříve varovala, že přeshraniční útoky a sabotáže na ruském území by mohly přimět ruské ozbrojené síly k útokům na ukrajinská velitelství včetně těch v Kyjevě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám