Hlavní obsah

Inflace v Rusku dosáhla téměř 17,5 procenta, je nejvyšší za 20 let

Meziroční inflace v Rusku vyšplhala k minulému týdnu na 17,49 procenta a je tak nejvyšší od února 2002. Růst spotřebitelských cen tak zrychlil z 16,7 procenta v minulém týdnu. Podle agentury Reuters to vyplývá z údajů ruského ministerstva financí, které zveřejnilo ve středu. Růst cen v důsledku sankcí kvůli ruské invazi na Ukrajinu má podle ruské centrální banky nadále zrychlovat.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Prudký růst v posledních týdnech zaznamenaly v Rusku ceny téměř všeho zboží, od cukru a zeleniny po oblečení a chytré telefony, napsala agentura Reuters.

Ruská centrální banka ve středu varovala, že meziroční růst spotřebitelských cen v zemi bude nadále zrychlovat. Tlaku na ceny mají přispívat pokračující výkyvy v kurzu rublu.

Podle bývalého ruského ministra financí a současného šéfa Účetní komory Alexeje Kudrina by v celém letošním roce mohla inflace dosáhnout hodnoty 17 až 20 procent.

Třetí nejbohatší Rus zkritizoval tlak Moskvy na platby v rublech

Ekonomika

Analytici koncem března v anketě agentury Reuters v průměru odhadli, že inflace letos dosáhne 23,7 procenta, tedy nejvyšší úrovně od roku 1999.

Inflace se nyní nachází vysoko nad čtyřprocentním cílem ruské centrální banky.

Ta krátce po zahájení útoku na Ukrajinu více než zdvojnásobila základní úrokovou sazbu na 20 procent z předchozích 9,5 procenta, aby podpořila kurz rublu a omezila inflační tlaky.

Minulý týden nicméně banka základní úrok překvapivě snížila na 17 procent a oznámila, že vidí prostor pro další snížení.

Rubl v minulém týdnu dohnal své ztráty

V důsledku sankcí a propadu rublu v březnu vyrostly meziměsíčně spotřebitelské ceny o 7,61 procenta, což je nejrychleji od ledna 1999.

Kurz rublu nicméně srovnal své ztráty. V minulém týdnu výrazně zpevnil a dostal se na úroveň z první poloviny února, tedy před zahájením ruského útoku na Ukrajinu.

Přispěly k tomu kroky ruských úřadů, například výrazné zvýšení úrokových sazeb či nařízení, aby ruské podniky směňovaly za rubly 80 procent devizových příjmů.

Ruské banky budou moci znovu prodávat lidem zahraniční měny v hotovosti

Ekonomika

Někteří odborníci kvůli tomu zpochybňují význam návratu rublu na úrovně z doby před zahájením útoku na Ukrajinu a poukazují na velmi nízký objem obchodů.

Měna by se podle nich nacházela na výrazně odlišné úrovni, pokud by se odstranila opatření na jeho podporu. Kurz rublu podle nich v současnosti neodpovídá ekonomické realitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám