Hlavní obsah

Fischer: Před tribunálem by měli stát všichni. Putin, vojáci, poslanci, všichni

Válečná zvěrstva ruských vojáků neberou konce. Kdo za ně ponese zodpovědnost a jak pravděpodobné je, že před tribunálem stane i ruský prezident Vladimir Putin? Tyto otázky i další probral redaktor Novinek Daniel Drake s Pavlem Fischerem, předsedou senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

Zbytečná válka - Pavel FischerVideo: Novinky

 
Článek

(Rozhovor vznikl před cestou českých senátorů, včetně Pavla Fischera, do Kyjeva, pozn. red.).

O tom, že k ruským válečným zločinům na Ukrajině musí být ustanoven speciální tribunál, nemá Fischer pochyb. Jasno je podle něj i o tom, čí chování musí prokurátoři vyšetřit.

„Všichni, kdo jsou součástí velitelské struktury. Ten voják, který zabíjel, jeho velitel, jeho nadřízený, až po generální štáb. Budou zkoumáni z hlediska toho, zda o těch činech věděli, zda je schvalovali a zda k nim dokonce dávali pokyn. Těch informací, které se podařilo sesbírat už je tolik, že můžeme říct, že to rozhodně nebyla náhoda, že to byl systém,“ uvedl v podcastu Zbytečná válka.

Fischer: Mohli bychom plošně zmrazit ruský majetek

Válka na Ukrajině

„Kdo další by u toho měl stát? Nejenom vojáci, ale i politici. Vzpomeňme si na to jednání okolo Putina, kde měl tu svoji bezpečnostní radu. Nikdo z nich mu neřekl: ‚Šéfe, děláte blbost, nemáte tam scénář B pro případ, že bychom hledali alternativu.‘ Nikdo se neodvážil. Všichni jsou spoluvinni,“ pokračoval s tím, že spolupachateli se stali i poslanci hlasující pro uznání separatistických republik a prokremelští propagandisté.

Foto: Novinky

Pavel Fischer v podcastu Zbytečná válka

„Já mám za to, že to bude práce na desítku let,“ myslí si.

„V případě válečných zločinů se žádná jurisdikce neomezuje hranicemi. To může vyšetřovat i Policie České republiky. Jsem v kontaktu s NCOZ a vím, že na tom pracují,“ řekl.

Co si myslí Pavel Fischer o možnosti vybudovat na českém území americkou základnu? Jak hodnotí chování ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, jehož vystupování často překračuje diplomatická pravidla? A jak by se změnila Evropská unie, pokud by se francouzskou prezidentkou stala Marine Le Penová? Poslechněte si celý rozhovor v úvodním audiu nebo si ho pusťte ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám