Hlavní obsah

Svědectví z místa: Charkov je pod tak intenzivní palbou, že sirény už ani neznějí

Novinky, Michal Tyc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charkov

Východoukrajinský Charkov v posledních dnech patří mezi města pravidelně ostřelovaná ruskou armádou. Místní obyvatelé už si zvykli jezdit či chodit po ulicích mezi dírami po bombách a mezi vraky ohořelé techniky. Lidé tu žijí v krytech už 48 dní, napsal z místa spolupracovník Novinek Michal Tyc.

Neustále nás bombardují, ve dne, v noci, popisuje obyvatelka v troskách svého bytu v CharkověVideo: Michal Tyc, Novinky

 
Článek

Ačkoli je Charkov ostřelován neustále, sirény už ve městě neznějí. Musely by běžet bez přestání. Někteří lidé se stihli v panelových domech přestěhovat do nižších pater. Dobrovolně i nedobrovolně. Horní patra jsou zničená, z těch nižších je to také blíž do sklepů, které slouží jako kryty.

„Zatímco píšu od benzinky, slyšel jsem 100 až 200 výbuchů. Jedna raketa dopadla asi 200 až 300 metrů od nás,” napsal Tyc.

Problém ve městě činí různé šrapnely či kusy železa z raket a vojenské techniky. Tyto úlomky často způsobují defekty projíždějícím autům. Vozidla ukrajinské armády, která jsou označena zelenými páskami, mají všude přednost.

Foto: Michal Tyc, Novinky

I když místo působí opuštěně, důkazy o tom, že tu probíhal běžný život, jsou viditelné.

Ruská armáda je podle odhadů místních obránců vzdálena od Charkova 10 až 13 kilometrů. Na dotaz, zda je pravděpodobné, že by jednotky do města brzy vtrhly, odpovídají obránci rezolutně: „Ne. Ukrajinská armáda je silná.”

Nezlomná víra v ukrajinskou armádu provází všechny místní obyvatele. K bojovné náladě přispívá také vysílání místního rádia, ve kterém hrají pravidelně písně o síle Ukrajiny a hrdosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám