Hlavní obsah

Čeští kriminalisté prověřují válečné zločiny na Ukrajině

Praha

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřuje válečné zločiny v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině. Novinkám to potvrdil mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Důkazy o barbarském chování ruských vojáků už začal sbírat tým odborníků z Mezinárodního trestního soudu v Haagu. Vlastní vyšetřování spustilo například také Německo a Španělsko.

Foto: Právo

Exhumace obětí ruské okupace v ukrajinském městě Buča u Kyjeva

Článek

„V obecné rovině mohu pouze sdělit, že náš útvar se zabývá prověřováním válečných zločinů na Ukrajině. Více informací však nyní poskytovat nebudeme,“ odpověděl na dotaz Novinek mluvčí Ibehej.

O tom, že by aktéry ruské válečné agrese na Ukrajině mohla stíhat i česká policie, mluvil v podcastu Novinek předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer.

Fischer: Před tribunálem by měli stát všichni. Putin, vojáci, poslanci, všichni

Válka na Ukrajině

„V případě válečných zločinů se žádná jurisdikce neomezuje hranicemi. To může vyšetřovat i Policie České republiky. Jsem v kontaktu s NCOZ a vím, že na tom pracují. To znamená, i česká policie to může s ohledem na mimořádnou závažnost těch válečných zločinů vyšetřovat. To je v souladu s právem,“ řekl Fischer s tím, že policie si může ke svědeckým výpovědím předvolat třeba i uprchlíky, kteří do Česka z Ukrajiny přišli.

Tomuto principu se říká „univerzální jurisdikce“. Umožňuje stíhání těch nejzávažnějších zločinů bez ohledu na to, kde byly spáchány, a bez ohledu na státní příslušnost obětí nebo pachatelů.

Němečtí prokurátoři spustili vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Univerzální jurisdikci neobsahuje pouze české právo. Vyšetřovat válečné zločiny spáchané na Ukrajině bude prokuratura v Německu či Španělsku. Litevští, polští a ukrajinští prokurátoři se dohodli pracovat jednotně.

Současně probíhá vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (MSS) v Haagu. Francie tento týden vyšetřovatelům dodala jednotku policistů a forenzních expertů.

OBSE: Máme důkazy mučení a dalších zločinů

Mezinárodní pozorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na Ukrajině zaznamenala jasná porušení lidských práv ze strany ruských vojsk.

„Mise zaznamenala jasné případy (porušení lidských práv) ze strany ruských vojsk během trvání konfliktu,“ uvedla v předběžné zprávě pozorovací mise OBSE, která se na Ukrajinu vydala v březnu.

Podle pozorovatelů existují „věrohodné důkazy“, že se ruští vojáci dopustili mučení a nelidského zacházení. Únosy či zmizení civilistů a představitelů civilních orgánů, které byly během konfliktu opakovaně zaznamenány, podle mise pravděpodobně naplňují podstatu zločinů proti lidskosti. Mise dodala, že nebyla schopna prověřit všechny informace o údajném porušení mezinárodního práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám