Hlavní obsah

Rusové kladou do počítačových systémů nástražné miny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Hackeři sympatizující s Ukrajinou podnikli vůči ruským cílům od začátku války již tisíce útoků. Rusové si jsou zranitelnosti svých počítačových systémů ale evidentně vědomi, neboť na serverech nechávají „nástražné miny“, které mohou po útoku zvědavcům velmi zavařit.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hnutí Anonymous se již dříve pochlubilo, že sestřeluje jeden ruský cíl za druhým – mezi tisícovkami obětí kybernetických útoků jsou přitom soukromé společnosti, úřady, státní instituce, média, ale například i banky, letecké společnosti či nemocnice.

Hackeři se zpravidla snaží buď weby ruských cílů přetížit a znefunkčnit prostřednictvím DDoS útoků, nebo jim ukrást data. Ta následně zveřejní na internetu, což se stalo i v případě útoků na počítačové systémy rozhlasové a televizní společnosti VGTRK, Centrální banky Ruské federace či ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor.

Útočí na nemocnice, banky i letiště. Hackeři sestřelují jeden ruský cíl za druhým

Bezpečnost

Zveřejněny také byly již více než dva miliony e-mailových zpráv, kterých se hackeři během svých kybernetických nájezdů zmocnili.

Díky tomu si nyní kdokoliv může přečíst elektronickou korespondenci například společnosti Aerogas, která se v rámci Moskevské oblasti věnuje ropnému a plynárenskému průmyslu, těžební firmy Forest a zároveň petrohradského obchodního centra Petrovsky Fort.

Databázi tentokrát nezveřejnili

V polovině tohoto týdne se hackeři pochlubili také tím, že ukradli více než 57 000 e-mailových zpráv během útoku na ruské církevní stránky diaconia.ru. Překvapivě však ani jeden e-mail tentokrát nezveřejnili.

Místo toho stoicky uvedli, že zprávy zašlou na vyžádání „novinářům a výzkumníkům, aby je mohli důkladně prozkoumat“. Důvod, proč celou uniklou databázi s elektronickou korespondencí nezveřejnili, se ukázal až záhy.

Kvůli množícím se hackerským útokům totiž začali podle hackerů Rusové chránit své počítačové systémy prostřednictvím „nástražných min“. Na serverech s legitimními e-maily a dalšími daty jsou tak ukryty i „spící“ počítačové viry.

„Data jsme získali během hybridní války. Existuje tedy zvýšená šance, že mohou obsahovat malware, pozměněná nebo implantovaná data, ale zároveň i falešné osoby. V důsledku toho doporučujeme výzkumníkům a novinářům, aby si na stažená data dávali větší pozor,“ vysvětlili hackeři po útoku diaconia.ru.

Hrozí zavirování počítače

Pokud lidé tedy databázi s ukradenými daty stáhnout do svého počítače, vystavují se riziku, že si jej zavirují.

V minulých týdnech upozorňovali již bezpečnostní experti Check Pointu, že se uživatelé při stahování materiálů zveřejněných hackery mohou setkat se škodlivými kódy.

Pozor na virus mazající data, varuje kyberúřad

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám