Hlavní obsah

Putin šéfa generálního štábu sesadil, tvrdí okolí Zelenského

Valerij Gerasimov, náčelník ruského generálního štábu, byl kvůli neúspěchům invazní armády suspendován, tvrdí Oleksij Arestovyč, poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta.

Foto: Profimedia.cz

Valerij Gerasimov

Článek

„Podle předběžných informací Gerasimova fakticky sesadili. Rozhodují se, jestli mu dát čas, aby věci napravil, nebo ne,“ prohlásil Arestovyč v rozhovoru s ruským advokátem a opozičním aktivistou Markem Fejginem. Na interview upozornil britský list Daily Mail.

„Velitel první tankové armády západního vojenského okruhu generálporučík Sergej Kisel byl také zatčen a vyhozen po porážce první tankové armády u Charkova,“ dodal Arestovyč v rozhovoru zveřejněném na YouTubu.

Vojenská přehlídka v Moskvě: Kde je Gerasimov?

Evropa

Americká televize ABC News s odvoláním na zpravodajské zdroje uvedla, že Putin až překvapivě dlouho držel nad Gerasimovem ochrannou ruku, nicméně ostatní velitelské špičky ho de facto izolovaly a předhodily Putinovi jako obětního beránka.

Tvrzení nelze ověřit

Tvrzení o osudu šéfa ruského generálního štábu nebylo možné ověřit, přicházejí však krátce poté, co se Gerasimov ne­ukázal 9. května na vojenské přehlídce ke Dni vítězství.

Rusové ztrácejí na Ukrajině překvapivé množství generálů

Válka na Ukrajině

Už dříve ukrajinská média s odvoláním na své zdroje psala, že náčelníka ruského generálního štábu zranil šrapnel do nohy v okupovaném Izjumu na východě Ukrajiny. Zdroje listu New York Times to však popřely s tím, že Gerasimov byl v době útoku už zpátky v Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám