Hlavní obsah

Putin šéfa generálního štábu sesadil, tvrdí okolí Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valerij Gerasimov, náčelník ruského generálního štábu, byl kvůli neúspěchům invazní armády suspendován, tvrdí Oleksij Arestovyč, poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta.

Foto: Profimedia.cz

Valerij Gerasimov

Článek

„Podle předběžných informací Gerasimova fakticky sesadili. Rozhodují se, jestli mu dát čas, aby věci napravil, nebo ne,“ prohlásil Arestovyč v rozhovoru s ruským advokátem a opozičním aktivistou Markem Fejginem. Na interview upozornil britský list Daily Mail.

„Velitel první tankové armády západního vojenského okruhu generálporučík Sergej Kisel byl také zatčen a vyhozen po porážce první tankové armády u Charkova,“ dodal Arestovyč v rozhovoru zveřejněném na YouTubu.

Vojenská přehlídka v Moskvě: Kde je Gerasimov?

Evropa

Americká televize ABC News s odvoláním na zpravodajské zdroje uvedla, že Putin až překvapivě dlouho držel nad Gerasimovem ochrannou ruku, nicméně ostatní velitelské špičky ho de facto izolovaly a předhodily Putinovi jako obětního beránka.

Tvrzení nelze ověřit

Tvrzení o osudu šéfa ruského generálního štábu nebylo možné ověřit, přicházejí však krátce poté, co se Gerasimov ne­ukázal 9. května na vojenské přehlídce ke Dni vítězství.

Rusové ztrácejí na Ukrajině překvapivé množství generálů

Válka na Ukrajině

Už dříve ukrajinská média s odvoláním na své zdroje psala, že náčelníka ruského generálního štábu zranil šrapnel do nohy v okupovaném Izjumu na východě Ukrajiny. Zdroje listu New York Times to však popřely s tím, že Gerasimov byl v době útoku už zpátky v Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám