Hlavní obsah

Vojenská přehlídka v Moskvě: Kde je Gerasimov?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

V ruské metropoli se v pondělí uskutečnila vojenská přehlídka při příležitosti 77. výročí oslav konce druhé světové války. Na poslední chvíli byla zrušena účast vzdušných sil, letadla nad Rudým náměstím nepřeletí. Kreml to zdůvodnil špatným počasím. Po náčelníkovi generálního štábu Valeriji Gerasimovovi nebylo ani vidu, ani slechu.

Záznam: Vojenská přehlídka v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

„Vzdušná část přehlídky se neuskuteční kvůli počasí,” oznámil mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov. Představit se mělo 77 letadel a vrtulníků.

Putin zkraje svého projevu opět vysvětloval důvody pro invazi na Ukrajinu. Uvedl, že koncem minulého roku začal Západ připravovat útok na Donbas a Krym. Kyjev tehdy údajně požádal o využití jaderných zbraní, což by představovalo podle Putina „nepřijatelnou hrozbu přímo na našich hranicích”.

Putin v proslovu hájil nevyhnutelnost útoku na Ukrajinu

Evropa

Obvinil USA a „jejich přisluhovače”, že vytváří hrozbu, a uvedl, že „nebezpečí roste každým dnem”.

Na Rudém náměstí se po prezidentově projevu představilo jedenáct tisíc vojáků a 131 kusů vojenské techniky. Celkové počty byly srovnatelné jako v předchozích letech, v roce 2019 se představilo 132 kusů vojenské techniky.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Na přehlídce na Rudém náměstí nechyběly balistické rakety JARS doprovázené terénními automobily Tigr-M

Na sobotní zkoušce byly na Rudém náměstí vidět i nejmodernější zbraně ruské armády, jako je mezikontinentální balistická střela RS-24 Jars. Po náměstí projela samohybná děla a nad městem přelétly bojové letouny a vrtulníky.

Kde je Gerasimov?

Velký otazník se vznášel nad účastí náčelníka generálního štábu ozbrojených sil Valerije Gerasimova. Ten byl minulý týden zraněn během ukrajinského úderu poblíž Izjumu v Charkovské oblasti a údajně mu zůstala střepina v pravé noze. Na přehlídce nebyl k vidění, což je pro člověka jeho postavení velmi nezvyklé. O jeho stavu se tak nadále spekuluje.

Korespondent britského listu Financial Times Max Seddon shrnul přehlídku ve třech bodech: žádné vyhlášení války nebo mobilizace, žádné hrozby atomovou bombou, žádné známky po Valeriji Gerasimovovi.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruská samohybné houfnice Msta-S na přehlídce

Putin v neděli, den před oslavami vítězství, poprvé popřál vůdcům samozvaných lidových republik na Donbasu DNR a LNR ke Dni vítězství nad nacistickým Německem. „Ve svých blahopřejných telegramech ruský lídr zmínil, že dnes naši vojáci, stejně jako jejich předci, bok po boku bojují za osvobození své rodné země od nacistické skvrny, a vyjádřil důvěru, že stejně jako v roce 1945 bude vítězství naše,“ uvedl Kreml.

Foto: Krasnaja zvjozda

Vojenská technika, která se má objevit na přehlídce na Rudém náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám