Hlavní obsah

Zdeptaný New York volá o pomoc. Chladírenské vozy používá jako provizorní márnice

– New York
Právo, CNN, ČTK, ROŠ

Pandemie v USA se dostala mimo kontrolu a ve velkém kosí životy. Počet mrtvých se přehoupl přes 3400, což je o sto více, než kolik oficiálně uvádí Čína. Nejhůř postižený New York proto volá o pomoc.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Chladící vozy slouží jako improvizované márnice pro nemocnici Bellevue nedaleko Empire State Building.

Článek

„Prosím, přijďte nám do New Yorku hned pomoci,“ apeloval guvernér státu Andrew Cuomo. „Ztratili jsme přes tisíc lidí,“ upozornil na kalamitní situaci. Podle něj je v USA zapotřebí dodatečný milion zdravotníků, aby se s nákazou vypořádali.

Na pomoc městu se přihlásilo zatím asi 80 tisíc bývalých lékařů a sester.

Před některými nemocnicemi zůstávají trvale přistaveny mrazírenské vozy k odvozu mrtvých a Centrum pro kontrolu nemocí se začíná klonit k tomu, aby si lidé venku zakrývali tváře a šili si roušky.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Chladící vozy slouží jako improvizované márnice pro nemocnici Bellevue nedaleko Empire State Building.

Chladírenské vozy jako márnice

Spojené státy jsou pandemií postiženy nejvíc a New York je v USA hlavním ohniskem nákazy. „Mám zlost. Mohli jsme si zajistit dostatek ochranných prostředků už před řadou měsíců, v Číně to začalo v prosinci. Ale mysleli jsme si, že tady se to stát nemůže,” řekl agentuře AP zdravotník Benny Matthew, který pracuje v newyorském Montefiore Medical Center.

Některé nemocnice mají tolik mrtvých, že musely povolat chladírenské vozy jako provizorní márnice. Záchranné služby vyřizují telefonáty po tisících.

Počet obětí v USA už je vyšší než v Číně

Koronavirus

Zpoždění i ignorance

Pondělí bylo v Americe nejtragičtější s dalšími 574 oběťmi. Podle univerzity Johna Hopkinse lékaři potvrdili 160 tisíc infikovaných a prezident Donald Trump informoval, že testy už podstoupil milion Američanů. Je to stále málo, míní guvernéři, a žádají testovací soupravy.

Počet obětí v USA už je vyšší než v Číně

Koronavirus

Obranné kroky váznou na nepřipravenosti a zpožďují se. Zákaz volného pohybu s výjimkou nutných případů zavedly teprve teď i Maryland a Virginie i Kolumbijský obvod (D.C.) Starostka metropole Washingtonu Muriel Bowserová sice pohrozila až 90denním vězením těm, kdo zákaz nedodrží, ale kritici hned namítli: nákaza se rychle šíří i ve věznicích, které kvůli tomu naopak propouštějí méně nebezpečné delikventy.

Nevycházet mají uloženo už dvě třetiny Američanů, tedy asi 235 milionů obyvatel ve 33 státech. Omezení jsou však nejednotná a lidé je ignorují. Kromě některých pastorů, kteří v obřích kostelech dál kážou stovkám věřících, jsou to řadoví občané i činitelé.

Francouzské nemocnice nestíhají, pacienty s Covid-19 posílají i do Německa

Koronavirus

Prezidentskou kampaň z domácí izolace musí po webu vést demokrat Joseph Biden (77), kterému zbývá zpečetit vítězství v primárkách, ale zároveň se už profiluje vůči Trumpovi.

Biden vede kampaň z domova, Cuomo do toho nepůjde

Rázné počínání newyorského guvernéra Andrewa Cuoma (62) v první linii nerovného boje s nákazou jej ale vyneslo v očích mnoha demokratů natolik, že požadují, aby byl právě on nominovaný do duelu s Trumpem.

„Ne,“ řekl Cuomo ke spekulacím svému bratrovi Chrisovi, moderátorovi CNN. Na boj o prezidentské křeslo podle svých slov vůbec nepomyslel, a tak to prý zůstane.

Reklama

Výběr článků

Načítám