Hlavní obsah

Střední školy hlásí, že jsou na výuku na dálku připravené. V ZUŠ jsou zklamaní

Novinky, ČTK, Filip Šára

Střední školy jsou podle svých zástupců na výuku na dálku přichystané. Pokud jejich uzavření nebude trvat déle než dva týdny, neměl by to být problém. Od pondělí 5. října přejdou na 14 dní na distanční výuku na dálku SŠ, vyšší odborné školy i základní umělecké školy v okresech, které jsou na tzv. semaforu nákazy koronavirem označeny červeně či oranžově. Výjimkou bude nakonec praktická výuka.

Foto: ČTK

Ministr školství Robert Plaga (vlevo) a ministr zdravotnictví Roman Prymula

Článek

Daná opatření se nemají vztahovat k nouzovému stavu, ale jsou vyhlašovaná jednotlivými krajskými hygienickými stanicemi ve vztahu k semaforu.

Opatření na ZŠ: výuka hudební výchovy v nich bude od pondělí na 14 dnů bez zpěvu, tělocvik bude na prvním stupni bez omezení, na druhém by se měl konat venku.

„U středoškoláků má zavedení distančního vzdělávání nejmenší dopad na kvalitu poskytovaného vzdělání na rozdíl od druhých stupňů ZŠ, kde se skutečně nechystáme tato opatření provést,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na čtvrtečních sněmovních interpelacích.

Dílny po internetu? Učni musí k ponku, praxi nelze nahradit, varují učitelé

Věda a školy

V uzavřených školách se bude moci konat jen praktická výuka, byť to nejprve vypadalo, že nikoli. Absence praktické výuky byla terčem kritiky.

Zmatky u víceletých gymnázií

Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka by s výukou na dálku po dobu 14 dnů u středních škol problém být neměl. Uvítal, že bude možné pokračovat prezenčně ve výuce praktické. Podle něj je nyní otázka, zda bude distanční vzdělávání trvat skutečně jen dva týdny.

Přehledně: Jaká opatření začnou platit od pondělí

Koronavirus

Pokud by pak nebylo možné školy znovu otevřít, mohli by se do nich podle Zajíčka třeba vrátit alespoň studenti posledních ročníků. Řekl, že o této možnosti už mluvil i s šéfem školského resortu Robertem Plagou (ANO). Aby poté byla umožněna osobní přítomnost aspoň žáků maturitních ročníků, i když bude ta či ona SŠ zavřená, si přeje i předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

„Minulý týden bylo řečeno, že distanční výuka se bude týkat 2. stupně ZŠ a středních škol, proto se gymnázia, která mají zároveň i víceleté gymnázium, připravila na variantu distanční výuky celé školy. Nyní jsme museli vše přeorganizovat, protože část školy vyučujeme prezenčně a část distančně,“ okomentovala pro Novinky současnou situaci Schejbalová, která řídí pražské Gymnázium Nad Štolou.

Zástupci ZUŠ to nečekali

Předseda Asociace ZUŠ Tomáš Kolafa uvedl, že je rozhodnutím o přechodu těchto škol na výuku na dálku zklamaný. Podle něj o tom předtím se zástupci uměleckých škol nikdo nehovořil. ZUŠ podle něj v příštích dvou týdnech přejdou do stejného režimu, ve kterém fungovaly na jaře.

Na jaře online výuka bez 270 tisíc dětí

Domácí

Pro další období by chtěla asociace podle svého středečního vyjednat aspoň možnost prezenční individuální výuky.

Individuální konzultace?

Ministerstvo školství každopádně již minulý týden vydalo nový obecný návod pro distanční výuku. Věnuje se v ní také žákům, kteří se nemají možnost do online vyučování zapojit - nemají potřebné vybavení či to pro ně zkrátka není vhodné. Tito žáci budou mít možnost se i nadále v rámci konzultací setkávat s učiteli osobně.

Jak řešit distanční vzdělávání, když tříd v karanténě přibývá? MŠMT poslalo školám návod

Věda a školy

„V metodice se možnost osobní konzultace ve specifických případech za dodržení všech hygienických pravidel a nařízených opatření zmiňuje proto, že lze tuto alternativu využít, když jinak hrozí ,vypadnutí žáka ze systému',“ vysvětlila mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

„Ale je to opravdu v nevyhnutelných případech - rozhodně ne standard!” zdůraznila pro Novinky.

Hlavně nezpívat...

Opatření hygieniků se nicméně dotknou i „běžných” základních škol. Výuka hudební výchovy v nich bude od pondělí na 14 dnů bez zpěvu. Tělocvik bude na prvním stupni bez omezení, na druhém stupni by se měl konat venku.

Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého je logické, že se omezí hudební a tělesná výchova. Dosud podle něj nedávalo smysl, že v jiných předmětech musí žáci ve výuce nosit roušky, ale při tělocviku nebo zpěvu ne. Řada ředitelů podle něj omezení pro oba předměty zavedla již dříve.

Někteří ředitelé také podle něj už omezili počet nabízených kroužků, část z nich se asi v dalších dvou týdnech nebude moci konat. Peníze se ale prý rodičům zatím vracet nebudou, spíše se možná převedou do druhého pololetí.

Rodičům se kvůli nejistotě nechce platit kroužky

Domácí

V Praze hygienici navíc od pondělí 5. října do neděle 18. října omezili provoz středisek volného času. Předseda Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže (DDM) a ředitele DDM hl. m. Praha Libor Bezděk v této souvislosti již ve středu řekl, že část kroužků se zřejmě od pondělí bude konat na dálku, další asi vůbec. Peníze za ně se zatím vracet nebudou, zrušené hodiny by se podle něj mohly nahradit na konci června.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám