Hlavní obsah

Jak řešit distanční vzdělávání, když tříd v karanténě přibývá? MŠMT poslalo školám návod

– Praha

Ministerstvo školství rozeslalo ve středu do škol návod k fungování distančního vzdělávání. Doporučilo v něm učitelům, aby s žáky trénovali používání počítačů a prvků výuky na dálku i při běžném provozu škol. Měli by tak předcházet problému, kdy někteří v případě nutnosti přechodu na výuku online nebudou umět s technikou zacházet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek výuky na dálku.

Článek

Ministerstvo již v srpnu školám ve svém manuálu pro tento školní rok doporučilo, aby si pro případ nutnosti výuky na dálku kvůli epidemii covidu-19 stanovily jednotnou platformu a způsob komunikace a zjistily možnosti zapojení dětí.

Kolem 500 škol má alespoň jednu třídu v karanténě

Pokud se kvůli výskytu nákazy ocitne v nařízené karanténě více než polovina třídy, je výuka na dálku pro učitele i žáky povinná. Tříd v karanténě od začátku školního roku přibývá.

Při seznamovacím kurzu u Máchova jezera se nakazilo 116 vysokoškoláků

Koronavirus

Podle MŠMT je nyní v Česku kvůli výskytu koronaviru zcela uzavřeno přes 70 škol a dalších 490 má v karanténě minimálně jednu třídu.

Za první dva zářijové týdny se covidem nakazilo skoro 400 učitelů, sdělil na středečním neveřejném jednání výboru pro zdravotnictví poslancům ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Na jaře se výuky na dálku nezúčastnilo 10 000 žáků

V novém zmíněném 24stránkovém návodu ministerstvo školy informovalo o již dříve schválených předpisech a svých doporučeních k výuce na dálku. V době uzavřených škol na jaře se podle něj osvědčila zejména kombinace videokonferencí, komunikace pomocí e-mailů, plnění úkolů z učebnic a samostudia.

Výuky na dálku se podle průzkumu České školní inspekce v dubnu neúčastnilo 10 tisíc dětí, přičemž v ZŠ je kolem 960 tisíc dětí a na středních zhruba 400 tisíc.

Ředitelé Prymulu nevyslyšeli. Drtivá většina škol v pátek nezavře

Věda a školy

Nynější forma by měla být přizpůsobena věku dětí. Předškoláci by neměli být na videokonferencích déle než půl hodiny jednou až dvakrát týdně. Mladším školákům stačí hodina denně, starším školákům tři hodiny za sebou.

Podle školního rozvrhu by se neměli učit online ani středoškoláci, za vhodnější úřad považuje tematické bloky delší, než je vyučovací hodina.

Distanční výuka může být podle MŠMT přínosná i jako doplněk prezenční. „Proto lze školám doporučit, aby se v rámci svých možností pokusily využívat prvky distančního vzdělávání s podporou digitálních technologií i během vzdělávání ve standardních podmínkách,“ uvedlo ministerstvo.

Prymula chystá pravidla pro pokašlávající školáky

Koronavirus

„Cílem je, aby případný přechod na distanční výuku byl maximálně plynulý a aby distanční způsob vzdělávání fungoval,“ stojí v materiálu.

Zkusit učit i venku

Resort také doporučil, aby se v případě, kdy jsou v karanténě někteří žáci ze třídy, ale výuka pokračuje prezenčně, učilo co nejvíce venku. Podle úřadu to významně snižuje riziko nákazy a prospívá to zdraví, koncentraci a pohodě dětí.

Pokud zůstane ve třídě jen menší část žáků, kteří nebyli v rizikovém kontaktu s nemocí covid-19, mohou se podle návodu zařadit i do jiné třídy.

Výuka na dálku na základních školách by se měla zaměřit hlavně na češtinu, matematiku a cizí jazyky, na středních školách navíc na oborové předměty. Pokud by nebyla možná praktická výuka, měla by se posílit teorie či zajistit online firemní vzdělávání. Po ukončení distanční výuky by se pak mělo dělat té praktické více.

Černý: Uzavření druhých stupňů ZŠ je jen otázkou času

Domácí

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve středu řekl, že uzavření prvního stupně ZŠ nepřichází moc v úvahu. O dalších stupních se podle něj jedná, případná opatření by se ale zřejmě nezaváděla plošně.

Roušky i při výuce

Už týden každopádně platí ve školách v celé republice povinnost nosit roušky i při výuce ve třídách, a to pro druhé stupně základních škol, střední a vysoké školy. Předtím byly roušky povinné jen ve společných prostorách, tedy hlavně na chodbách a toaletách.

Roušky vadí žákům i starším učitelům. Raději výuku na dálku, zaznívá ze škol

Koronavirus

Povinnost mít zakrytý nos a ústa se nevztahuje třeba na hodiny tělocviku, zpěv nebo hru na dechové nástroje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám