Hlavní obsah

Rodičům se kvůli nejistotě nechce platit kroužky

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zhoršující se epidemiologickou situací, která už vyústila i v uzavření řady škol, řeší někteří rodiče dilema, zda mají svým potomkům platit kroužky. Často jde totiž o citelný zásah do rodinného rozpočtu. Osud kroužků pro děti, stejně jako mnoha dalších aktivit a akcí, zda se uskuteční tak, jak mají, přitom bude v příštích měsících nejspíš značně nejistý.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dcera chtěla začít chodit na volejbal, ale kvůli nejistotě, že by se to kvůli koronaviru přerušilo a my bychom to teď vlastně platili zbytečně, s tím radši počkáme. Navíc má už jiný kroužek, o který nechce přijít a bude v něm pokračovat,“ řekla Právu čtyřicetiletá Monika z Prahy.

Počítá přitom s tím, že pokud by byl tento kroužek na podzim kvůli epidemii přerušen, část peněz by dostala zpět. Při rušení kroužků ze strany jejich poskytovatelů vzniká ze zákona povinnost vrátit zaplacené peníze, případně poměrnou částku, která odpovídá platbě za neuskutečněnou část kroužku.

Na kompenzaci se lze dohodnout

Po jarním zrušení kroužků se většina poskytovatelů na kompenzacích, ať finančních, nebo třeba formou mimořádných akcí, tréninků či soustředění, s rodiči dohodla. Někde to funguje i tak, že děti teď mají díky jarní výluce kroužek na podzim de facto předplacený.

„Je častou praxí, že se strany dohodnou na jiném způsobu řešení, jako je například nevracení zaplacené části ceny s tím, že se neuskutečněný kroužek nahradí v jiném termínu. Někteří poskytovatelé také nabízejí kroužky online. V tomto případě by však měla být zachována stejná kvalita, což se posuzuje individuálně podle typu kroužku,“ sdělila Právu ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

Školy omezí kroužky i odborné učebny

Věda a školy

„Spočívá-li například kroužek ve cvičení, při němž má dítěti asistovat rodič místo kvalifikovaného lektora, nejenže nemusí být prováděné cvičení efektivní, ale navíc by mohl rodič dítěti ublížit. V takovém případě není online náhrada přijatelným řešením,“ dodala.

Kromě zákona se v otázce kompenzací za zrušené kroužky či jiné akce postupuje i po­dle obchodních podmínek poskytovatele. Pokud však s nimi nebyl rodič seznámen, nejsou platné, a tedy závazné. To platí i pro případ, pokud obsahují nepřiměřené povinnosti.

Obecně podle Hekšové platí právo na vrácení peněz za ne­uskutečněný kroužek, pokud není dohodnuto jinak, což by rodiče i poskytovatelé měli vědět. „Ovšem striktní trvání na vrácení peněz, místo jiné dohody, může být pro poskytovatele kroužků obtížné a může snižovat jejich ochotu i možnosti kroužek v budoucnu pro děti organizovat. Vždy je tedy potřeba volit cestu, kterou považujeme za nejprospěšnější,“ apelovala na rodiče ředitelka dTestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám