Hlavní obsah

Ukrajinu překvapila německá nabídka Gepardů. Bez munice jsou jí k ničemu

Berlín

Německá nabídka samohybného protiletadlového systému Gepard pro ukrajinskou armádu přišla nečekaně, protože původní žádost Kyjeva na počátku ruské invaze Berlín odmítl. V rozhovoru s německou televizí n-tv to ve středu řekl ukrajinský velvyslanec v Berlíně Andrij Melnyk. Možnou dodávku Gepardů uvítal, řekl ale, že bez potřebné munice nebude moci jeho země nabídku využít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukázka činnosti samohybného protiletadlového systému GepardVideo: Reuters

 
Článek

Melnyk v rozhovoru řekl, že Ukrajina byla německým návrhem zaskočena. „Přišlo to jako blesk z čistého nebe,” řekl Melnyk, jenž má v Německu pověst diplomata, který se neostýchá kritizovat ani nejvyšší ústavní činitele hostitelské země.

Velvyslanec poznamenal, že Ukrajina v prvních dnech invaze o Gepardy žádala, protože by je v té době armáda dobře využila. „Bylo nám řečeno, že to nemá smysl, protože chybí potřebná munice. Na tom se do středy nic nezměnilo. Proto Gepardy nebyly v posledních týdnech na pořadu našich bilaterálních jednání,” řekl.

Bez munice je nechceme

„Pokud munici německé ministerstvo obrany v příštích dnech nezajistí, bude se Ukrajina muset německé nabídky vzdát,” dodal.

Munici pro obrněné protiletadlové systémy má Německo od Švýcarska, které ale reexport na Ukrajinu vetovalo. Svůj postoj alpská konfederace zdůvodnila neutralitou.

S gepardy od Němců pro Ukrajinu bude problém. Švýcaři vetovali vývoz munice

Evropa

Poskytnutí padesáti Gepardů schválila německá vláda v pondělí, v úterý věc oznámila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová. Uvedla také, že tyto systémy jsou přesně to, co Ukrajina nyní potřebuje. Německé ministerstvo obrany rovněž přislíbilo pomoc se získáním munice.

Zbrojní výrobce Krauss-Maffei Wegmann, který s Gepardy nyní disponuje, má podle informací deníku Bild zhruba 23 tisíc střel pro hlavní, 35milimetrové kanóny protileteckého systému. Za minutu palby ale stroj spotřebuje asi 1100 kusů munice.

Německo se rozhoupalo. Poskytne Ukrajině protiletadlový systém Gepard

Válka na Ukrajině

Gepard je založen na podvozku tanku Leopard, který je ve službě od poloviny 60. let 20. století. Je vybaven dvěma 35milimetrovými kanony a radiolokátorem. V devadesátých letech systém prošel modernizací. Gepard je schopen likvidovat nejen vzdušné, ale i pozemní cíle.

Kritici přístupu Německa kritizují, že zbraně Ukrajincům poskytuje příliš pomalu a váhavě. Lambrechtová ale řekla, že čísla hovoří o opaku, neboť Německo v prvním kroku poskytlo ukrajinské armádě protitankové i protiletecké střely.

Nyní chce Berlín podle ní rozšířit zásobování těžkými zbraněmi, a to i v rámci výměny s východoevropskými spojenci, kteří Ukrajině přenechávají své vybavení sovětské výroby.

Polsko dodá tanky

Francouzský prezident Emmanuel Macron dal podle agentury AP zelenou dodávkám moderních dělostřeleckých zbraní Kyjevu. Samohybné houfnice Caesar, které umí vystřelit šest ran za minutu na vzdálenost větší než 40 kilometrů, umožní Ukrajincům zasahovat ruské jednotky na dálku, poté se přemístit a následně na ně střílet znovu.

Ať si Ukrajina vybere, jaké zbraně jí máme vyrobit, zaplatíme to, slíbil Scholz

Evropa

Polsko posílá na Ukrajinu své tanky, uvedl v pondělí večer v televizi Polsat polský premiér Mateusz Morawiecki. Z bezpečnostních důvodů však odmítl upřesnit počet a typ tanků nebo datum, kdy tak učiní. Dodal ale, že „to bude v pravý čas“.

Televize Polsat zároveň připomněla prohlášení britského premiéra Borise Johnsona, že Spojené království pošle Polsku vlastní tanky Challenger 2, aby Varšava mohla předat své tanky T-72 Kyjevu. Polská armáda jich má ve výzbroji 301, kromě toho 249 německých tanků Leopard 2 a 233 tanků PT-91 Twardy.

Fiala: Zastavením plynu Polsku porušuje Rusko smlouvy a vyhrocuje situaci

Ekonomika

Morawiecki dodal, že Polsko naopak už neuvažuje o vyslání stíhaček MiG-29 na Ukrajinu, jak avizovalo v březnu tohoto roku, „protože ukrajinská strana nemá takové požadavky“.

„Dnes poskytujeme našim ukrajinským sousedům vojenskou pomoc, kterou potřebují a požadují od nás i od dalších západních zemí. Poskytujeme střechu nad hlavou ukrajinským uprchlíkům, zejména ženám a dětem, a jejich otcové, synové a bratři také bojují za naši bezpečnost a mír,“ uzavřel předseda polské vlády.

Cena plynu na evropském trhu prudce vzrostla

Válka na Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin prohlásil, že západní země budou o koordinaci pomoci Ukrajině jednat každý měsíc. Dodal, že Západ bude Ukrajincům nadále pomáhat čelit ruské invazi a zároveň učiní vše, aby se konflikt nevymkl kontrole a nepřerostl v jadernou válku.

Česko první

Podle neoficiálních informací Ukrajině jako první země poskytla tanky Česká republika. Minulý týden agentura DPA informovala, že větší počet tanků T-72 má na Ukrajinu poslat Slovinsko.

Od Německa má za to dostat bojová vozidla pěchoty Marder a obrněnce Fuchs.

Reklama

Výběr článků

Načítám