Hlavní obsah

Cena plynu na evropském trhu prudce vzrostla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na rozhodnutí ruského Gazpromu zastavit dodávky zemního plynu Polsku a Bulharsku okamžitě zareagoval evropský trh. Cena plynu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Rotterdamu v jednu chvíli vzrostla zhruba o 20 procent.

Článek

Trh reagoval na omezení ruských dodávek plynu už v úterý, kdy byl tento plánovaný krok ze strany Gazpromu oznámen. Cena se dostala na 103 eur (2 525 Kč) za MWh.

Ve středu, po zastavení dodávek plynu Polsku a Bulharsku, cena znovu vzrostla.

V 8:00 SELČ byla na 125 eurech (3 064 Kč) za MWh. Kolem 10:00 SELČ se pak pohybovala kolem 117 eur, a vykazovala tak nárůst o více než deset procent.

Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska

Ekonomika

Začátkem března, krátce po invazi ruských vojsk na Ukrajinu, cena krátce vystoupila až na rekordních zhruba 345 eur (8 450 Kč) za MWh. Před rokem se pohybovala kolem 18 eur (440 Kč) za megawatthodinu.

Polsko a Bulharsko odmítly ruský požadavek platit za dodávky plynu v rublech, proto se Moskva rozhodla pro jejich odpojení. Gazprom upozornil, že tok plynu neobnoví, dokud země nezačnou platit v požadované ruské měně.

Zůstává otázkou, jak se k situaci postaví další země EU, zejména Německo a Rakousko, které jsou na ruském plynu závislé. I po nich totiž Moskva požaduje platby v rublech. Evropská unie už dříve tento požadavek odmítla.

Polsko je na ruském plynu závislé zhruba z 50 procent, Bulharsko až z 90 procent své spotřeby.

Reklama

Výběr článků

Načítám