Hlavní obsah

Německo se rozhoupalo. Poskytne Ukrajině protiletadlový systém Gepard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo poskytne Ukrajině samohybný protiletadlový systém Gepard. Na mezinárodní konferenci o Ukrajině na americké základně Ramstein v Německu to v úterý oznámila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová. O plánovaných dodávkách ještě před oficiálním oznámením informoval list Süddeutsche Zeitung a další německá média.

Foto: Profimedia.cz

Samohybný protiletadlový systém Gepard

Článek

„Německo dodá protiletadlové obrněnce Gepard, právě to oznámila na základně Ramstein ministryně Lambrechtová," uvedlo na Twitteru německé ministerstvo obrany.

Německá vláda v pondělí souhlasila s tím, aby zbrojní výrobce Krauss-Maffei Wegmann mohl prodat repasované Gepardy z někdejších zásob německé armády. Společnost jich má několik desítek.

Německá firma může dát Ukrajině sto obrněných vozů. Čeká jen na Scholzův souhlas

Válka na Ukrajině

Gepard je založen na podvozku tanku Leopard, který je ve službě od poloviny 60. let 20. století. Je vybaven dvěma 35milimetrovými kanóny a radiolokátorem. V devadesátých letech systém prošel modernizací. Gepard je schopen likvidovat nejen vzdušné, ale i pozemní cíle.

Váhavá pomoc Německa

Německo od počátku války na Ukrajině čelí kritice, že příliš pomalu a váhavě poskytuje Ukrajincům zbraně. Lambrechtová na konferenci ale řekla, že čísla hovoří o opaku, neboť Německo v prvním kroku poskytlo ukrajinské armádě protitankové i protiletecké střely.

Foto: Profimedia.cz

Německý protiletadlový obrněnec Gepard

Nyní chce Berlín podle ní rozšířit zásobování těžkými zbraněmi, a to i v rámci výměny s východoevropskými spojenci, kteří Ukrajině přenechávají své vybavení sovětské výroby.

KOMENTÁŘ: Putinův největší spojenec – německý kancléř Olaf Scholz – Alexander Tomský

Komentáře

Německé ministerstvo obrany v úterý také uvedlo, že německý příspěvek Severoatlantické alianci bude významnější, než jak tomu bylo dosud. „Německo si najde svou novou bezpečnostně-politickou roli,” ujistilo ministerstvo. „Jasné je, že my Ukrajinu podporujeme,” dodalo v prohlášení.

Na základnu Ramstein na úterý pozval americký ministr obrany Lloyd Austin své protějšky nejen ze zemí Severoatlantické aliance, aby s nimi projednal možnosti dalších dodávek zbraní pro ukrajinskou armádu. Za Česko digitální účast na jednání přislíbil náměstek ministryně obrany Jan Havránek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám