Hlavní obsah

Ať si Ukrajina vybere, jaké zbraně jí máme vyrobit, zaplatíme to, slíbil Scholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo pomůže Ukrajině další vojenskou dodávkou, oznámil kancléř Olaf Scholz (SPD). Tentokrát to už nebude technika ze zásob bundeswehru, spolková vláda ale projednává s ukrajinským ministerstvem obrany seznam výzbroje, kterou může německý průmysl rychle dodat, napsal server deníku Süddeutsche Zeitung.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Armádní zásoby, z nichž Německo posílalo techniku, byly podle kancléře prakticky vyčerpány.

„Požádali jsme německý zbrojní průmysl, aby nám řekl, jaký materiál může v nejbližší době dodat,“ řekl Scholz. Ukrajina si z tohoto seznamu vybere, co bude potřebovat. „A my na to vyčleníme potřebné peníze,“ uvedl kancléř.

Neuvedl žádný konkrétní zbrojní systém, který by mělo Německo dodat, ale podle jeho slov by mělo být „dodáno to, co lze použít v dělostřelecké bitvě“.

Německý kancléř Scholz odmítá sólo akce při dodávkách zbraní na Ukrajinu

Evropa

Podle informací deníku Süddeutsche Zeitung na seznamu spolkového ministerstva obrany mají být minomety ráže 120 milimetrů, automatická děla, radarové systémy pro pozemní sledování a pro lokalizaci nepřátelských pozic a elektronické rušicí systémy.

Scholz se ohradil proti kritice Německa

Scholz oznámil, že na financování dodávek se využije dodatečná finanční pomoc ve výši jedné miliardy eur, která již byla Ukrajině přislíbena. „Nikdo nebude muset čekat,“ řekl.

Západ získal elektroniku ze sestřeleného nejmodernějšího Suchoje

Evropa

Vůči kritice, že existují partneři NATO, kteří jsou v pomoci Ukrajině „daleko dál“ než Německo, se kancléř ohradil. Uvedl, že USA a další evropské země NATO nedodaly tak rozsáhlé vybavení i proto, že bez potřebného výcviku a logistiky nelze tyto zbraně úspěšně použít, na rozdíl od zbraňových systémů sovětského typu, které jsou na Ukrajině známé a mohou být okamžitě nasazeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám