Hlavní obsah

S gepardy od Němců pro Ukrajinu bude problém. Švýcaři vetovali vývoz munice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarsko vetovalo reexport munice švýcarské výroby používané samohybnými protiletadlovými systémy Gepard, který se rozhodlo Ukrajině poslat Německo. Oznámila to v úterý podle agentury Reuters švýcarská vláda. Švýcarsko se odvolává na svou neutralitu.

Foto: Profimedia.cz

Německý Gepard

Článek

Německá vláda se v pondělí rozhodla poskytnout ukrajinské armádě padesát zařízení systému Gepard. Berlín tak učinil po týdnech tlaku z domova i ze zahraničí, aby Ukrajině čelící ruské agresi poskytl těžké zbraně.

Německo se rozhoupalo. Poskytne Ukrajině protiletadlový systém Gepard

Válka na Ukrajině

Švýcarský státní sekretariát pro hospodářské záležitosti (SECO) potvrdil zprávu televize SRF, že zablokoval zaslaní munice pro gepardy. Vládní orgán obdržel od Německa dvě žádosti o souhlas s přesunem munice, kterou předtím Berlín dostal od Švýcarska. Jedna žádost se týkala munice ráže 35 milimetrů pro systém Gepard, druhá munice 12,7 milimetru.

Navzdory embargu dováželo Česko zbraně do Ruska

Válka na Ukrajině

„Na obě žádosti ohledně toho, zda může být na Ukrajinu přepravena munice, kterou dostali od Švýcarska, jsme odpověděli negativně s poukazem na švýcarskou neutralitu a závazná kritéria pro odmítnutí vyplývající ze švýcarských válečných zákonů,“ uvedl SECO.

Podle SRF není jasné, jakou munici teď, po švýcarském vetu, Německo spolu s gepardy na Ukrajinu pošle.

Švýcarsko nebude neutrální, nejspíš také zmrazí majetek Rusů

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám