Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do úterní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší záznamy z on-line reportáže z dění na Ukrajině.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Obrázek destrukce v městě Buča

Článek

23:30 - Exploze v regionu Radechiv nedaleko Lvova. Nejsou informace o případných obětech. Ve Lvově byly slyšet sirény. Lvov má přes 700 tisíc obyvatel a je jedním z měst, kam prchají obyvatelé z boji zasažených oblastí na východě Ukrajiny a z Kyjeva. Ač vzdálený od bojové linie, opakovaně ho zasáhly ruské střely.

21:58 - V Borodjance je prý situace podobně katastrofální jako v Buči, informuje běloruská stanice Nexta.

21:04 - Evropské unii se minulý týden na summitu s Čínou nepodařilo Peking přesvědčit o nutnosti odsoudit ruskou agresi vůči Ukrajině. Oznámil to v úterý šéf unijní diplomacie Josep Borrell na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Společnou řeč ale podle něj zástupci bloku a Číny našli například v otázkách klimatické změny.

Indie odsoudila zabíjení civilistů v Buči

Válka na Ukrajině

20:56 - 91 procent Ukrajinců podporuje vstup do Evropské unie, vyšlo v průzkumu agentury Ukrinform.

20:34 - Ruský fotbalový svaz stáhl další odvolání proti vyloučení národního týmu z mistrovství světa, takže sborná se letošního turnaje v Kataru definitivně nezúčastní. Informovala o tom Mezinárodní sportovní arbitráž CAS. Mezinárodní fotbalová federace FIFA z kvalifikace vyřadila Rusko kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu.

20:31 - Indie odsoudila vraždy civilistů v ukrajinské Buči a vyzvala k nezávislému vyšetřování. Podle Reuters přitvrzuje postoj vůči ruské invazi na Ukrajinu.

Azov proti Spartě. Zločiny radikálů na Donbase

Válka na Ukrajině

20:00 - Británie se ohradila proti ruské propagandě, která tvrdí, že Británie zablokovala žádost Ruska o svolání Rady bezpečnosti OSN k situaci ve městě Buča. „Jde o již známou taktiku Kremlu a o pokus zatajit pravdu o ruských válečných zločinech spáchaných v Buči a Irpini. Rada bezpečnosti OSN zasedá dnes a Velká Británie se jako předsedající země zasadí o to, aby pravda o ruských válečných zločinech na Ukrajině vyšla najevo,“ napsalo na Facebooku britské velvyslanectví v Praze.

19:40 - Rumunsko rozhodlo vyhostit ze svého území deset ruských diplomatů. Deset zaměstnanců ruské ambasády musí opustit i Portugalsko, nařídil Lisabon.

18:45 - USA mohou bezpečnost východního křídla NATO podpořit vytvořením trvalých základen, kde by se střídaly posádky, doporučil nejvyšší americký generál.

17:23 - Podle průzkumu společnosti Rating Group věří 95 procent Ukrajinců ve vítězství nad Ruskem, rekordních 91 procent pak podporuje vstup do EU. Počet těch, kteří věří, že ukrajinské vítězství přijde v několika nadcházejících týdnech, ovšem oproti březnovému průzkumu klesl z 47 procent na 35 procent. Uvedl to deník The Kyiv Independent na Twitteru.

16:42 - Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová se vyslovila pro vyloučení Ruska z Rady OSN pro lidská práva. „Každý den se stále více ukazuje, jak málo respektu má Rusko k lidským právům,“ řekla.

16:10 - Norský mediální holding Amedia pověřil řízením svých vydavatelských domů v Rusku Dmitrije Muratova, šéfredaktora deníku Novaja Gazeta a lauréta Nobelovy ceny míru, uvedla NEXTA. Novaja Gazeta dříve v jednom z vydavatelství holdingu Amedia vycházela, musela však skončit kvůli cenzuře.

15:35 - Polsko podepsalo s USA smlouvu o nákupu 250 tanků Abrams v hodnotě asi 4,75 miliardy dolarů. První má Polsko dostat letos, všechny do roku 2026.

Polsko kupuje od USA 250 tanků, první dostane ještě letos

Zahraniční

15:34 - Vraždění lidí v Buči a v dalších ukrajinských městech ruskými silami označila Sněmovna za válečný zločin podle mezinárodního práva.

Poslanci odsoudili masakr v ukrajinské Buči jako válečný zločin. Proti nebyl nikdo

Domácí

14:59 - EK navrhuje zákaz dovozu ruského uhlí do EU. Nový balík sankcí se týká i čtyř velkých bank, zákazu lodní a silniční dopravy či vývozu technologií.

Brusel navrhuje zákaz dovozu uhlí z Ruska

Válka na Ukrajině

14:56 - Ministryně obrany Jana Černochová odmítla upřesnit, jakou přesně vojenskou pomoc Česko posílá na Ukrajinu. „Nebudeme vrahům s písmenem Z nic usnadňovat,” napsala na svém Twitteru, „věřte mi, že posíláme ukrajinským přátelům zásadní vojenský materiál,” dodala.

14:48 - Za uplynulý den ruské jednotky podnikly 54 útoků na město Charkov a další místa v oblasti, uvedla v úterý agentura Ukrinform s odvoláním na místního gubernátora Oleha Syněhubova. Zemřelo při tom podle něj šest lidí, další jsou zraněni.

14:15 - Česko poslalo Ukrajině několik tanků T-72 a bojových vozidel BVP-1. Technika odjela z mobilizačního skladu české armády. 

Česko poslalo na Ukrajinu desítky tanků

Domácí

14:00 - V přístavu v Mariupolu měla ruská armáda během ostřelování města zasáhnout kotvící loď v místním přístavu s 12 civilisty na palubě, informovalo ukrajinské ministerstvo vnitra. Stroj pluje pod vlajkou Dominikánské republiky a patří rejdařství na Maltě. Plavidlo zasáhl granát a vzápětí nastal ve strojovně požár. Jeden člen posádky byl zraněn. Posádka byla z lodi evakuována, ale plavidlo se kvůli poškození postupně potápí.

Ukrajinské námořnictvo uvedlo, že v přístavu Mariupol je stále pět cizích civilních plavidel plujících pod vlajkami Malty, Dominikánské republiky, Jamajky a Libérie s posádkami na palubě, včetně občanů Bulharska, Turecka, Ázerbájdžánu, Ukrajiny a Ruska.

V Buči zůstalo velké množství nevybuchlé munice, hlásí Ukrajinci

Evropa

13:42 - Španělsko oznámilo, že se přidá k dalším evropským zemím a vypoví zhruba 25 ruských diplomatů. Podle Kremlu je vyhošťování diplomatů krátkozraké.

13:41 - Německý ministr hospodářství Robert Habeck podle informací agentury DPA podporuje brzké zastavení dodávek ruského uhlí do EU. Termín agentura nezmiňuje.

13:28 - Odchod ruských vojáků z okolí ukrajinského Černihivu umožnil znovu otevřít přímé silniční spojení s Kyjevem, řekl oblastní gubernátor podle Reuters.

13:14 - Rakouský kancléř Nehammer plánuje v příštích dnech návštěvu Ukrajiny, setká se tam s prezidentem Zelenským. Cílem je podpora Ukrajiny.

12:12 - Ruská invaze proti Ukrajině vedla k poklesu ukrajinského exportu obilí, ale ani přesun dodávek z jiných zemí nebude schopen vyrovnat ztrátu dodávek z Ukrajiny, píše agentura Bloomberg. Dodávky největšího vývozce pšenice, Ruska, jsou velkou neznámou kvůli platbám, které chce Rusko v rublech. Mění se podle agentury světové logistické řetězce.

Například Indie, která nechávala svou obrovskou úrodu pšenice pro domácí spotřebu, vstupuje na exportní trh a prodává rekordní objemy do Asie. Vývoz brazilské pšenice v prvních třech měsících převýšil vývoz za poslední rok. Egypt zvažuje výměnu hnojiv za rumunské obilí a jedná o pšenici s Argentinou.

11:44 - Záchranné složky hlásí, že v městě Buča zůstalo po odchodu ruské armády množství nevybuchlé munice, píše server deníku Ukrajinska pravda. Podobné je to i v dalších městech Kyjevské oblasti.

V Buči zůstalo velké množství nevybuchlé munice, hlásí Ukrajinci

Evropa

11:22 - Lídři zemí Evropské unie (EU) před týdnem a půl na summitu v Bruselu odbyli pátý balíček sankcí vůči Rusku se slovy, že se jím budou zabývat, až Rusko na Ukrajině překročí pomyslnou červenou čáru. Masakr civilistů ve městě Buča však všechno změnil.

Červená čára byla překročena, je na čase Rusko izolovat, zní stále silněji od lídrů EU

Evropa

11:11 - Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell tento týden vyrazí do Kyjeva, uvedl mluvčí EK. Sejít se mají s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Von der Leyenová a Borrell tento týden vyrazí do Kyjeva

Válka na Ukrajině

10:55 - Rusko zasáhlo v Luhanské oblasti nádrž s kyselinou dusičnou. Šéf regionální státní správy Serhij Hajdaj tamní obyvatele vyzval, aby nevycházeli z domu, zavřeli okna a našli plynové masky. Kyselina dusičná je nebezpečná při vdechování, požití a při kontaktu s kůží a sliznicemi.

10:23 - Nehledě na to, co spáchaly ruské síly v Buči u Kyjeva, musí Ukrajina dál s Ruskem vyjednávat, řekl podle serveru RBK Ukrajina prezident Volodymyr Zelenskyj.

10:16 - Největší německý zásobník plynu v Rehdenu od 1. dubna stojí. Plynem se neplní ani se z něj plyn neodebírá, uvedl ruský server Eurasia Daily s odvoláním na firmu Astora, která jej spravuje spolu s dalšími dvěma.

Největší německý zásobník plynu stojí, tvrdí ruská média

Evropa

10:13 - Dánsko oznámilo vyhoštění 15 ruských diplomatů, napsala agentura Bloomberg s odvoláním na tamější ministerstvo zahraničí.

9:54 - Deník New York Times zveřejnil satelitní záběry ukrajinské Buče před a po ruské invazi. Na záběrech jsou jasně vidět mrtvá těla v ulicích města už 19. března, tedy v době, kdy ruští okupanti měli město stále pod kontrolou.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil Buču.Video: AP

9:48Česko vydalo od počátku války přes 263 tisíc speciálních víz lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu. V pondělí jich přibylo 3700. Informace dnes na Twitteru zveřejnilo ministerstvo vnitra.

Počet vydaných víz se v posledních dvou týdnech snižuje. Oproti neděli jich sice dostalo v pondělí více běženců, oproti počátku minulého týdne se však číslo o zhruba 1400 snížilo.

9:44 - Na ruském velvyslanectví v Praze nyní působí šest diplomatů, sdělilo ČTK ministerstvo zahraničí. ČR minulý týden vyhostila jednoho diplomatického pracovníka.

9:31 - Část pražské Korunovační ulice u ruské ambasády v Praze 6 již je oficiálně přejmenována na Ukrajinských hrdinů. Vyplývá to z katastru nemovitostí.

Na Ukrajině byl po cestě do Mariupolu nakrátko zadržen tým Červeného kříže

Válka na Ukrajině

9:30 - Česko vydalo přes 263 tisíc speciálních víz lidem zasaženým invazí na Ukrajinu. V pondělí jich přibylo 3700. Počet oproti počátku minulého týdne poklesl.

9:25 - Lékaři na Ukrajině pozorují prudký nárůst počtu předčasných porodů. Porodnice v Charkově a Lvově uvádějí, že jejich počet se za několik posledních týdnů v důsledku stresu a zdravotních problémů těhotných žen zdvojnásobil nebo ztrojnásobil, napsala britská veřejnoprávní stanice BBC na svých internetových stránkách.

9:08 Hackeři z hnutí Anonymous zveřejnili podrobný seznam ruských vojáků, kteří okupovali Buču na konci března. Podle hackerů jsou právě tito „řezníci“ zodpovědní za masakr civilistů z tohoto ukrajinského města. Uživatelé Twitteru začali sami pátrat po totožnosti okupantů.

Hackeři odtajnili ruské „řezníky“ z Buče. Zveřejnili jména, pasy i hodnosti

Bezpečnost

9:01 - Členové Mezinárodního červeného kříže, kteří byli včera zajati ruskou armádou nedaleko Mariupolu, byli propuštěni. „Po vyjednávání byli v noci propuštěni a přesunuti do Záporoží,“ oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

8:47 - Od konce února dorazilo do Litvy přes 40 tisíc běženců z Ukrajiny, uvedla ve vysílání národního rádia LRT  Evelina Gudzinskaitė, ředitelka odboru pro migraci na litevském ministerstvu vnitra . Zhruba 17 tisíc z nich jsou nezletilí, přes 12 tisíc jsou osoby ve věku od šesti do 18 let. Úřady předpokládají, že skutečný počet uprchlíků je vyšší. Za 10 dní se počet uprchlíků přijatých Litvou zvýšil o více než 10 tisíc.

8:32 -  USA znemožnily ruské vládě uhradit splátky dluhopisů v hodnotě přes 600 milionů dolarů z rezerv u amerických bank, informovala agentura Reuters.

8:15 - Nálada v německém autoprůmyslu se zhoršila nejvíc v historii. Obavy budí rostoucí ceny ropy a plynu v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, zjistil Ifo.

8:10 - Ministři zahraničí zemí skupiny G7 budou ve čtvrtek jednat v Bruselu. Oznámilo to japonské ministerstvo zahraničí.

8:07 - Ukrajinská matka napsala na záda své dcery kontakty na další členy rodiny v případě, že by její rodiče byli zabiti během ruské invaze.

7:07 - Ruská armáda přeskupuje síly a soustředí úsilí na přípravu útočné operace na východě Ukrajiny, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil.

Rusko se soustředí na přípravu útoku na východ Ukrajiny, uvedl ukrajinský štáb

Válka na Ukrajině

06:30 - Počet mrtvých civilistů v Boroďance může být ještě vyšší než v Buči, varoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

05:26 - Šestatřicetiletá Mária ze Žiliny poskytla ve svém třípokojovém bytě útočiště Ukrajince Jeleně se čtyřletým synem. Sousedé v bytovém domě jí po čase začali vyčítat, že dala domov „nacistům“.

Sousedé vyčítají Slovence, že ubytovala „nacisty“

Válka na Ukrajině

05:04 - Vývoj války na Ukrajině se znepokojením sleduje čínská Lidová osvobozenecká armáda, uvedli v analýze na serveru Defence One experti na čínské ozbrojené síly Thomas Corbett, Ma Xiu and Peter W. Singer. Čínští velitelé vidí, že Rusové se zbraněmi, jaké má i ona, nejsou schopni dosáhnout rychlého a přesvědčivého vítězství.

Válka na Ukrajině představuje nepříjemný budíček pro čínskou armádu

Svět

04:30 - Kypr bude jednat se Spojenými státy o předání části svých zbraní sovětské výroby Ukrajině. Uvedl to v pondělí deník Kathimerini. Američtí zástupci se s žádostí obrátili na kyperského prezidenta Nikose Anastasiadise, který souhlasil se zahájením jednání. Američané a Ukrajinci mají zájem především o systémy protivzdušné obrany či o bojové vrtulníky.

02:40 -  V Radě OSN pro lidská práva by pro Rusko nemělo být místo, uvedl na Twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. O pozastavení ruského členství již usilují Spojené státy s partnery, mimo jiné kvůli zprávám z Buče, kde ukrajinští činitelé a další pozorovatelé po ústupu Rusů nacházejí zabité civilisty

01:50 - Evropský parlament bude jednat o pomoci Evropské unie pro děti a dospívající prchající před válkou na Ukrajině

22:43 - Ruské jednotky opustily pozice u města Černihiv, ale v oblasti někteří vojáci invazních sil zůstávají. Ukrajinské úřady o víkendu oznámily, že jejich ozbrojené složky získaly zpět kontrolu nad celou Kyjevskou oblastí a osvobodily ji od Rusů.

21:32 - Počet obětí pondělního ruského náletu na jihoukrajinský Mykolajiv stoupl na deset. Dalších 46 lidí utrpělo zranění, řekl podle AFP starosta města.

21:18 - Ruské ministerstvo zahraničí si podle TASS předvolalo českého velvyslance a sdělilo mu, že vyhoštění ruského diplomata z ČR nezůstane bez odpovědi.

Rusko si předvolalo velvyslance Pivoňku. Vyhoštění diplomata z Prahy nenechá bez odezvy

Evropa

20:04 - Francie vyhostí 35 ruských diplomatů, napsala agentura AFP s odkazem na zdroj, který má blízko k francouzskému ministerstvu zahraničí.

Francie vyhostí 35 ruských diplomatů

Válka na Ukrajině

19:55 - Běloruským novinářům se podařilo získat jména i kontaktní údaje ruských vojáků, kteří z pošty v běloruském Mazyru posílali domů ukradené věci z Ukrajiny. Novináři vycházeli ze záběrů bezpečnostních kamer, které zveřejnili v neděli.

Novináři zveřejnili kontaktní údaje ruských vojáků, kteří posílali z Běloruska lup z Ukrajiny

Evropa

19:50 - Ruské ozbrojené síly od začátku invaze na Ukrajinu přišly už přibližně o 18 300 vojáků. Uvedl to dnes generální štáb ukrajinské armády, který také zvýšil údaje o zničené ruské výzbroji. Kyjev rovněž tvrdí, že drží v zajetí na 600 ruských vojáků.

19:45 - Zvěrstva, která ruská vojska napáchala v ukrajinském městě Buča, jsou jen špičkou ledovce. Na tiskové konferenci ve Varšavě to v pondělí po jednání s britskou ministryní zahraničí Liz Trussovou řekl šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.

19:29 - Ukrajinské úřady od vpádu ruských ozbrojených sil na Ukrajinu před 40 dny registrují více než 7000 válečných zločinů. Podle agentury Ukrinform to pondělí v televizi sdělila ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová.

Putin Orbánovi pogratuloval k volebnímu vítězství

Evropa

19:12 - Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že od začátku „speciální vojenské operace“ zničilo 394 ukrajinských dronů, 212 raketometů a 1948 tanků.

18:45 - Britská ministryně zahraničí Liz Trussová se vyslovila pro zpřísnění sankcí proti Rusku. Zvěrstva v Buči jsou podle šéfa ukrajinské diplomacie špičkou ledovce.

17:48 - Německo v pondělí rozhodlo o vypovězení čtyřiceti ruských diplomatů. Podle ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové pracovali proti Německu. Mají pět dnů na opuštění země.

Německo vyhostilo 40 ruských diplomatů

Evropa

17:37 - Německý stát převezme dočasně kontrolu nad německou dceřinou společností ruského Gazpromu, oznámil německý ministr hospodářství Robert Habeck.

17:07 - Americký prezident Joe Biden označil ruský protějšek Vladimira Putina za válečného zločince a vyzval k dalším protiruským sankcím. Reagoval na zprávy o stovkách zabitých civilistů ve městě Buča.

Biden označil Putina za válečného zločince a vyzval k dalším protiruským sankcím

Válka na Ukrajině

16:43 - Policie vyšetřuje 11 případů souvisejících s ukrajinskou krizí, u zhruba 150 dalších zahájila úkony trestního řízení, řekl po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Vít Rakušan.

16:23 - Spojené státy budou podle velvyslankyně při OSN prosazovat pozastavení členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva. Důvodem jsou i obrázky z obce Buča u Kyjeva.

FOTO: Drastické záběry obětí ruského řádění

Válka na Ukrajině

15:46 - Litva snižuje úroveň diplomatického zastoupení s Ruskem. Zemi bude muset opustit ruský velvyslanec a uzavřen bude také konzulát v přístavním městě Klajpeda. Z Moskvy by se měl v nejbližších dnech vrátit také litevský velvyslanec.

15:39 - Komentátor státem vlastněné a tvrdě prokremelské agentury RIA Novosti v nedělním článku nazvaném „Co by mělo Rusko udělat s Ukrajinou“ otevřeně mluví o kolektivní vině a potrestání ukrajinských obyvatel. „Denacifikovaná“ Ukrajina má být rozdělená a mít jen omezenou svrchovanost.

Ruská státní agentura otevřeně píše: Ukrajina nesmí existovat

Evropa

15:23 - Bavorský premiér Markus Söder (CSU) vyzývá německého kancléře k odvolání ministryně obrany Christine Lambrechtové (SPD), píše deník Bild s odvoláním na účastníky pondělního zasedání předsednictva CSU. Pomyslnou kapkou, kdy jeho pohár trpělivosti přetekl, bylo, když Lambrechtová odmítla žádost Kyjeva o dodávku bojových vozidel pěchoty.

Ministryně obrany je ostudou Německa, vyhoďte ji, žádá bavorský premiér

Evropa

15:10 - Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová si stojí za svým rozhodnutím, které v roce 2008 vedlo k nepřijetí Ukrajiny do NATO, řekla exkancléřčina mluvčí DPA a Bildu.

Merkelová si stojí za rozhodnutím o nepřijetí Ukrajiny do NATO

Evropa

14:49 - K jednotné přijímací zkoušce na maturitní obory středních škol se letos přihlásily zatím 103 tisíce uchazečů, což je o zhruba 9000 více než před dvěma roky. Vyplývá to z informací Cermatu, který jednotné zkoušky organizuje.

Cermat: Na maturitní obory chtějí 103 tisíce žáků. Ještě zřejmě přibydou Ukrajinci

Věda a školy

14:20 - Hackeři z hnutí Anonymous zveřejnili v pondělí seznam firem, na které budou útočit, protože ještě neopustily Rusko. Stalo se tak poté, co svět obletěly snímky a videa masakru civilistů v Buči. Za ten jsou podle Kyjeva i svědků zodpovědní ruští vojáci.

Krvavé obchody v Rusku pokračují. Hackeři chtějí zničit technologické giganty i aerolinky

Bezpečnost

13:53 - Ruský prezident podepsal dekret, jenž pozastavuje vydávání víz ve zjednodušeném režimu pro občany zemí, které Moskva označuje za nikoliv přátelské.

13:08 - Řecko v pondělí v Oděse znovu otevřelo svůj konzulát. Oznámil to konzul Dimitris Dochtsis, uvedla agentura AFP. V neděli ukrajinský přístav navštívil šéf řecké diplomacie Nikos Dendias. Konzul řekl, že v Oděse a jejím okolí žije 2500 Řeků a že je konzulát znovu otevřený.

Ministr Dendias předal v neděli ukrajinským představitelům humanitární pomoc, s níž na Ukrajinu přijel. Sešel se s představiteli řecké komunity, s vicepremiérkou Olhou Stefanišynovou i s oděským starostou Hennadijem Truchanovem.

11:58 - Německá ekonomika závislá na ruských energiích bude čelit hluboké recesi, pokud se zastaví dodávky ruského plynu a ropy. Na svém webu před tím varuje německá bankovní lobby BDB. Podle hlavy BDB a zároveň šéfa Deutsche Bank Christiana Sewinga německé banky letos kvůli válce na Ukrajině očekávají prudké oslabení hospodářského růstu na zhruba dvě procenta.

11:48 - Moskva kategoricky odmítá jakákoli obvinění ze zabíjení civilistů v ukrajinském městě Buča a navrhuje toto téma projednat na nejvyšší možné úrovni, včetně Rady bezpečnosti OSN, uvedl Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta.

11:17 - Slovensko podle premiéra Eduarda Hegera trvá při nákupu zemního plynu z Ruska na platbách v eurech. Heger to uvedl poté, co ministr hospodářství Richard Sulík ve víkendové televizní diskusi připustil možnost úhrady v rublech, jak to od takzvaných „nikoli přátelských zemí“ požaduje Moskva. Sulíka za to kritizovali někteří kolegové z vládní koalice.

11:02 - EU může v protiruských sankcích zajít mnohem dále, řekl německý ministr hospodářství Habeck. Embargo kvůli německé závislosti na Rusku nepodpořil.

10:00 - Ruská ofenziva se zaměřuje na Donbas na východě Ukrajiny a do oblasti míří další ruské jednotky, včetně žoldnéřů z ruské soukromé Wagnerovy (v přepisu z ruštiny Vagnerovy) armády. Ve své pravidelné ranní zprávě o válce na Ukrajině to napsalo britské ministerstvo obrany.

9:40 - Agentura Reuters zveřejnila nové záběry z vnitřku divadla v Mariupolu, na které ruské jednotky zaútočily 16. března. Uvnitř budovy se schovávaly stovky lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry z vnitřku vybombardovaného divadla v Mariupolu.Video: Reuters

9:32 - Ruská armáda sestřelila šest ukrajinských dronů, uvedl Igor Konašenkov, mluvčí ministerstva obrany. Současně měla podle jeho slov ruská armáda zničit velitelství ukrajinské armády v Lysyčanské oblasti.

9:21 - Česko vydalo doposud téměř 260 tisíc speciálních víz lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu. V neděli jich přibylo 2500, počet nových se dál snižuje.

8:50 - Na Slovensko podle ministerstva vstoupilo z Ukrajiny od začátku ruské invaze přes 300 tisíc uprchlíků. Pětina z nich požádala o dočasné útočiště.

8:43 - Středočeská centra pomoci ukrajinským uprchlíkům v Kutné Hoře, Mladé Boleslavi a Příbrami za neděli odbavila 118 lidí prchajících před válkou na Ukrajině. Je to o 83 méně než minulou neděli a o 42 méně než v sobotu. Od začátku fungování krajská centra mimo Prahu odbavila 19 817 Ukrajinců, za poslední týden od pondělí přes 1800, informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.

Masakr v Buči má zablokovat jednání o míru, tvrdí Moskva

Evropa

7:55 - Podle ruské agentury TASS uteklo do Ruska z Ukrajiny a samozvaných lidových republik na Donbasu 598 000 lidí. Posledních 50 000 dorazilo po 1. dubnu. Mezi uprchlíky je 118,5 tisíce dětí. Počet je mnohem menší než v západních zemích. Mnozí byli evakuováni už před zahájením invaze.

7:45 - Německo by mělo tento týden vyhostit „významný počet“ ruských diplomatů, napsal deník Bild. Údajně by mělo být vyhoštěno až 100 zaměstnanců ruských diplomatických misí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zničená vesnice Dmytrivka.Video: Reuters

7:19 - V Novodružeské v Luhanské oblasti zahynuli při nedělním minometném útoku dva dobrovolníci, kteří právě rozdělovali humanitární pomoc obyvatelům měst. Při ostřelování bylo zasaženo několik domů, které začaly hořet. Ostřelována byla v oblasti i další města, dvakrát Severodoněck.

7:16 - Oděsa čelila dalšímu raketovému ostřelování. Uvedla to oděská vojenská správa.

6:56 - Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (UNCHR) potvrdil zabití 1417 civilistů, včetně 121 dětí během ruské invaze na Ukrajinu. Zraněno bylo dalších 2038 lidí včetně 171 dětí, uvedla světová organizace. Za hlavní příčinu smrti a zranění lidí UNCHR označila dělostřelecké a raketové ostřelování a letecké bombardování.

6:25 - Rusko mobilizuje dalších 60 tisíc vojáků, tvrdí ukrajinská armáda, aby doplnilo vyčerpané vojenské síly. „Ozbrojené síly Ruské federace plánují nasadit dalších 60 tisíc lidí,“ uvedl ukrajinský generální štáb. Mobilizují se v Krasnodarském a Permském kraji, v Dagestánu, Ingušsku a Kalmycku vojáci, poddůstojníci i důstojníci.

5:54 - Vysoce postavená představitelka Washingtonu Samantha Powersová odsoudila krok Moskvy svolat na pondělí zasedání Rady bezpečnosti OSN kvůli údajné „provokaci v Buči“. Uvedla, že cílem svolání je „předstírat rozhořčení“ a „obhajovat neobhajitelné“.

4:43 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil na 64. ročníku udílení amerických cen Grammy. „Naši hudebníci teď nosí balistické vesty místo smokingů,“ uvedl Zelenskyj. „Zpívají zraněným v nemocnicích i těm, kteří je slyšet nemohou. Ale hudba se k nim dostane,“ dodal ukrajinský prezident.

„Podpořte nás, jak můžete, ale ne svým mlčením. Vyplňte ticho hudbou,“ vybídl nakonec Zelenskyj hosty v sále.

4:05 - Dle OSN bylo na Ukrajině zabito už 1417 civilistů a dalších 2038 bylo zraněno. Tato čísla dosud nezahrnují údaje z Mariupolu a Irpině. Celkové civilní ztráty budou pravděpodobně mnohem vyšší.

3:18 - Ruské jednotky se stahují ze Sumské oblasti. V neděli večer to oznámil gubernátor Sumské oblasti Dmytro Žyvyckyj. „Ukrajinské ozbrojené síly a jednotky teritoriální obrany je tlačí pryč přes Černihivskou oblast,“ uvedl Žyvyckyj a varoval, že menší skupiny Rusů mohou v oblasti stále zůstávat.

Nutno podotknout, že jde nejspíše o pokračování přeskupování ruských jednotek s cílem zaměřit se na ofenzivu na východě Ukrajiny.

2:57 - Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovič v neděli zveřejnil seznam ruských jednotek, které operovaly v Buči.

Během několika týdnů zde působili vojáci z 64. motorizované brigády 35. armády, 5. tankové brigády 36. armády Východního vojenského okruhu, 331. výsadkového pluku 98. divize, 137. výsadkového pluku 106. divize, 104. a 234. úderné jednotky 76. divize, 14. a 15. gardové brigády zvláštního určení, 155. nezávislé gardové brigády námořní pěchoty Tichooceánského loďstva a jednotky Rosgvardia (ruské národní gardy).

2:06 - Evropská Unie by měla zvážit zákaz dovozu ruského plynu, uvedla německá ministryně obrany Christine Lambrechtová. Politička tak reagovala na masakr, který se odehrál v Buči. „Je třeba reagovat. Takovéto zločiny nesmí zůstat bez odezvy,“ uvedla Lambrechtová.

1:40 - Dle britské vojenské rozvědky zůstává Mariupol momentálním klíčovým cílem ruské invaze. Rusku má zajistit pozemní koridor na okupovaný Krym.

0:46 - Ukrajinské jednotky osvobodily tři obce důležité pro prolomení ruského obklíčení oblastního centra, města Černihiv na severu země.

Ukrajinci osvobodili tři klíčové obce u Černihivu

Válka na Ukrajině

0:28 - Maďarský premiér Viktor Orbán jmenoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mezi oponenty, kterým musí čelit. Řekl to v projevu ke svému vítězství v maďarských volbách. Orbán udělal z války na Ukrajině silné předvolební téma.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán.

0:03 - Rusko požaduje na pondělí svolání zasedání Rady bezpečnosti OSN. Rusko je jejím stálým členem. Důvodem je situace v Buči. Zasedání je prý potřeba „ve světle očividných provokací ukrajinských radikálů“.

Souhrn dění na Ukrajině do nedělní půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám