Hlavní obsah

Von der Leyenová a Borrell tento týden vyrazí do Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell tento týden vyrazí do Kyjeva, kde se setkají s prezidentem Volodymyrem Zelenským. V úterý to oznámil mluvčí unijní exekutivy.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell.

Článek

Špičky EU se podle něj s ukrajinským lídrem setkají před dárcovskou konferencí pro Ukrajinu, která bude v sobotu ve Varšavě.

EU podporuje Kyjev v obraně proti ruské invazi finančně, dodávkami zbraní či zaváděním protiruských sankcí, k přímé schůzce s prezidentem obléhané země se však její lídři až do minulého týdne neodhodlali.

Zelenskyj ocenil českou podporu Ukrajině, poděkoval Fialovi

Válka na Ukrajině

Do Kyjeva v polovině března vyrazili premiéři Česka, Polska a Slovinska Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša, na které v pátek jako první šéfka institucí EU navázala předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová.

Právě Janša již v pondělí uvedl, že se tento týden za Zelenským vypraví i předsedkyně unijní exekutivy. V úterý to potvrdil její mluvčí Eric Mamer. Datum návštěvy nespecifikoval, pouze doplnil, že to bude před sobotní konferencí.

Reklama

Výběr článků

Načítám