Hlavní obsah

Na Ukrajině byl po cestě do Mariupolu nakrátko zadržen tým Červeného kříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovníci Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) byli propuštěni poté, co byli v pondělí na Ukrajině zadrženi, když se snažili dostat se do obléhaného Mariupolu. Podle agentury Reuters to v úterý oznámila místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková, podle níž tým MVČK zadržely „okupační síly“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Okupanti u města Manhuš zablokovali představitele Mezinárodního výboru Červeného kříže. Po vyjednáváních byli (pracovníci MVČK) v noci propuštěni a posláni směrem do Záporoží,“ oznámila Vereščuková na komunikační platformě Telegram.

Také mluvčí MVČK agentuře Reuters v pondělí potvrdil, že pracovníci byli zastaveni ve městě Manhuš v Doněcké oblasti, asi 20 kilometrů od Mariuopolu.

Hackeři odtajnili ruské „řezníky“ z Buče. Zveřejnili jména, pasy i hodnosti

Bezpečnost

Mluvčí odmítl poskytnout podrobnosti ohledně toho, kdo přesně tým zadržoval, a omezil se jen na konstatování, že pracovníky zastavila policie. „Nebyl to únos,“ dodal.

Tým MVČK se již od pátku bezúspěšně snaží dostat do Mariupolu, který od začátku března obléhají ruské síly a kde v zoufalých podmínkách zůstává podle dřívějšího oznámení starosty přes 100 tisíc lidí z původních 400 tisíc obyvatel.

Po příjezdu do města měli pracovníci Červeného kříže pomoci zorganizovat evakuaci obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám