Hlavní obsah

Válka na Ukrajině představuje nepříjemný budíček pro čínskou armádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývoj války na Ukrajině se znepokojením sleduje čínská Lidová osvobozenecká armáda, uvedli v analýze na serveru Defence One experti na čínské ozbrojené síly Thomas Corbett, Ma Xiu and Peter W. Singer. Čínští velitelé vidí, že Rusové se zbraněmi, jaké má i ona, nejsou schopni dosáhnout rychlého a přesvědčivého vítězství.

Foto: Serhii Nuzhnenko, Reuters

Opuštěný ruský tank u ukrajinské vesnice Nova Basan.

Článek

Průběh války ukazuje, že Rusko podcenilo řadu oblastí, nedokázalo si zajistit vzdušnou převahu, selhala mu logistika a chybí mu operační velení, pod nějž by spadaly všechny složky armády.

Čínští vůdci byli překvapeni špatnými výkony ruských jednotek, tvrdostí ukrajinského odporu i tím, jak velkou podporu Kyjev má ve světě, uvedla CIA. „Myslím si, že byli do jisté míry překvapeni a zneklidněni tím, co viděli na Ukrajině za posledních dvanáct dní,“ řekl počátkem března ředitel CIA William Burns. Podle něj „to mělo dopad na čínské kalkulace ohledně Tchaj-wanu“, i když by se nemělo podceňovat odhodlání Pekingu získat Tchaj-wan.

Nutnost operačního velení

Pode analýzy poroste tlak na reformy zahájené v roce 2015. Čína dlouhodobě stavěla na početné pozemní armádě a teprve reformy z roku 2015 vedly ustavení velitelství pro každou oblast, jaké na Ukrajině chybí. Se společnými operacemi různých sil pod jednotným velením v operační oblasti však má malé zkušenosti a zatím tomu není přizpůsoben ani výcvik.

Foto: Andrew Marienko, ČTK/AP

Ukrajinský voják u věže ruského tanku vytržené z podvozku.

Jedním z důvodů obtížného prosazování těchto změn je odpor armády, která nechce ztratit své tradičně dominantní postavení, uvedl v analýze server Defence One. Pokud by však chtěla Čína ovládnout Tchaj-wan, byla by potřeba velmi těsná spolupráce pozemních, vzdušných a námořních sil.

Závislost na brancích

Dalším problémem se ukázala závislost Ruska na odvedencích, kteří neměli dobrý výcvik ani odhodlání bojovat. I když třeba Izrael má velmi kvalitní armádu postavenou na odvedencích, obecně se považuje za mnohem účinnější profesionální armáda, do které lidé vstupují dobrovolně. Ani Lidové osvobozenecké armádě s 2,3 milionu vojáků se podobně jako té ruské nepodařilo přejít k profesionalizaci. Nadále potřebuje na 660 tisíc vojáků základní služby, kteří si musejí odsloužit dva roky. Mnohdy postrádají vyšší vzdělání.

Morálka čínských vojáků by však mohla být vyšší, protože Čína hodně staví na individualizované politické výhodě a děti jsou od mala pod tlakem propagandy mluvící o nutnosti „osvobodit“ Tchaj-wan.

Čína se v reformě z roku 2015 zaměřila i na logistiku, když ustavila společné podpůrné logistické síly, které spolupracují se všemi složkami lidové armády. Poprvé se představily na velkém cvičení v roce 2018, kdy měly i drony dodávající zdravotnickou pomoc, a mají zkušenosti z velkých záchranných operací.

Rozsáhlá korupce oslabuje armádu

Problémem je však korupce a rozkrádání, které je nejsilnější právě v logistice. Ruští vojáci a velitelé ještě před zahájením operace šmelili s pohonnými hmotami a potravinovými dávkami pro vojáky.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci na vraku ruského tanku.

V roce 2015 několik čínských důstojníků uvedlo, že korupce může podkopat schopnost Číny vést válku a že se s ní nedostatečně bojuje a problémy se zametají pod koberec. Od nástupu Si Ťin-pchinga k moci v roce 2011 bylo za korupci potrestáno na 13 tisíc důstojníků včetně několika set generálů, a to zejména z logistických jednotek. Ukazuje to i fakt, že Fu Čeng-chu, který odhalil zkorumpované praktiky bývalého šéfa bezpečnosti Čou Jon-kanga, je vyšetřován z korupce.

Čína si také musela všimnout, jak rychle byly tentokrát uvaleny tvrdé sankce na Rusko. Sama z nich sice profituje, ale dochází jí, že by podobným mohla čelit i sama. Zřejmě ve strachu z odpojení od systému mezibankovních plateb SWIFT věnuje úsilí rozšířit vlastní obdobu tohoto systému CBIPS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám