Hlavní obsah

Slovenský ministr hospodářství připustil platbu za plyn v rublech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko nakupuje až 85 procent své spotřeby plynu z Ruska a pokud to bude nevyhnutelné, bude za dodávky platit v rublech. V diskusním pořadu Slovenské televize to v neděli připustil ministr hospodářství Richard Sulík (Svoboda a Solidarita SaS).

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Plyn se nesmí zastavit. Když je tady podmínka platit v rublech, tak plaťme v rublech,“ řekl Sulík. Připustil zároveň, že požadavek na platbu v rublech je porušením již uzavřených smluv o dodávkách plynu. Sulík upozornil, že diverzifikace dodávek plynu je otázkou několika let.

Nenecháme se vydírat, vzkázali Putinovi ministři Německa a Francie

Ekonomika

Podle ministra má Slovensko asi šest týdnů na to, aby vyřešilo současnou situaci s dodávkami plynu z Ruska. Poslední fakturu za plyn zaplatil Slovenský plynárenský průmysl koncem března a další je splatná 20. května. „Jsem pro to, abychom v Evropské unii postupovali v této otázce společně a hledali společná řešení. Ale to nás nemůže odstavit od plynu,“ dodal.

Heger: Nákup rublů znamená finanční závislost

V týdnu předseda slovenské vlády Eduarda Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) varoval, že země si musí připravit scénáře pro řešení náhlého odpojení od dodávek plynu z Ruska.

„Slovenský plynárenský průmysl by musel nejdříve nakoupit rubly za eura a poté za rubly koupit od ruského Gazpromu plyn,“ líčil novinářům předseda slovenské vlády, jak by musela transakce probíhat podle kremelských požadavků. Podle Hegera by tím ale Slovensko už nebylo na Rusku závislé pouze energeticky, ale navíc i finančně.

Rusko bude chtít rubly i za další zboží, řekl mluvčí Kremlu

Ekonomika

Heger poukázal na to, že Rusko na Ukrajině bojuje bombami a ve zbytku Evropy plynem. „Naše pochybnosti o spolehlivosti ruských dodávek plynu jsou po útoku na Ukrajinu ještě větší. Hledáme proto společně se všemi členskými zeměmi Evropské unie alternativní řešení, abychom ochránili naše domácnosti i průmysl,“ řekl Heger, který připomněl, že Rusko už jednou v roce 2009 dodávky plynu do Evropy zastavilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám