Hlavní obsah

Lyžování v ČR pro děti: Kde najdete dětské sjezdovky

Česká republika byla obdařena mnoha pohořími s dobrými podmínkami k lyžování v relativně nízkých nadmořských výškách. Přinášíme tipy na areály s větším počtem snazších sjezdovek vhodných pro děti a další začátečníky.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Lyžaři v areálu Svatý Petr v největším českém lyžařském středisku Špindlerův Mlýn

Článek

Pro lyžování jsou – nejen u dětí – potřeba vyvinuté motorické schopnosti. Obratnost a rovnováha se vyvíjí různě dlouho, je tedy možné první jízdy uspěchat. Zpravidla však ve věku 3 až 5 let už jde začít se základním výcvikem.

Náročnost tratí se v Evropě obvykle zobrazuje pomocí barev. Systém používaný v ČR najdete i v řadě dalších zemí. Naprostým začátečníkům jsou určené zelené sjezdovky, případně dětské modré. Bývají široké, mají obvykle nízký sklon a pomalé vleky. S trochu cviku se jde přesunout na delší a lehce obtížnější modré tratě. Těmto místům, kde naberete zkušenosti a získáte základní schopnosti jízdy na lyžích, se zde věnujeme.

Prakticky každý areál ale nabízí aspoň trochu místa pro nejmenší a začátečníky. I v náročnějších najdete pomalé vleky, pásy a dostatek prostoru. Skvělé pro rodiny, v nichž se členové liší svým dosavadním lyžařským umem.

Naučnou stezkou za historií novoměstského lyžování

Tipy na výlety

Dolní Morava

Ačkoliv areály nestavíme do nějakého pořadí, Dolní Morava si pozornost skutečně zaslouží. Středisko u polských hranic v samém severovýchodním cípu Pardubického kraje zajistí zážitky celé rodině. Pro děti jsou nachystané dva pásy a malý vlek Amálka. Odreagovat se jde i sáňkováním a jízdou na bobové dráze.

Areál nabízí také několik modrých tratí i pár náročnějších červených. Nejdelší vlek Sněžník měří téměř 1 200 metrů. Od jeho horního okraje můžete obdivovat visutý most pro pěší Sky Bridge 721, nejdelší svého druhu na světě.

Ramzová

Středisko zahrnuje vleky, sedačkovou lanovku na vrch Čerňava i další spojující ji se Šerákem. I podél nich najdete několik červených i základní modré a dětské tratě. Pokud hledáte mírný terén pro nabírání prvních zkušeností, Ramzová v Hrubém Jeseníku vás vyslyší.

Karlov

Ski Aréna Karlov propojuje prostory pro učedníky a svahy sebejistých, pokročilých lyžařů. Obec Malá Morávka možná moc neprozradí, ale její část Karlov pod Pradědem dává tušit, kde se nacházíte. Areál v Hrubém Jeseníku podává mix modrých a červených tras nedaleko Bruntálu.

Jedno z nejlepších lyžování v Alpách? Na svazích pod blízkým ledovcem

Cestování

Boží Dar

Budoucí krotitelé zasněžených svahů mohou bez obav jet také do Krušnohoří. Boží Dar není pouze jedním z nejméně lidnatých měst v zemi. Přináší také sjezdovky pro zahájení lyžařských kariér. Všechny měří 300 až 600 metrů a nabízejí převýšení maximálně 80 metrů, čímž jsou ideální pro nabrání první jistoty a sjezdařské odvahy.

Klíny

Sportovní areál Klíny leží v samém jádru Krušných hor. Jeho zimní podoba nabízí lyžařské svahy s modrými tratěmi. Některé svahy zahrnují i náročnější, červená zakončení. Ale můžete se jim vyhnout a držet se jednodušších sjezdovek pro lyžařské studenty.

Olešnice na Moravě

Podobně na pohled drobnější, a přesto pro začátečníky skvělé je středisko v obci Olešnice. Najdete jej přibližně 50 kilometrů severně od Brna a přináší klidné prostředí pro natrénování základních potřebných dovedností.

Lyžování pro mámy, táty i děti na hranicích Salcburska a Korutan

Cestování

Špindlerův Mlýn a Benecko

Pro rodiny s rozmanitějšími zájmy a sjezdařskými schopnostmi se nabízí rozlehlý krkonošský areál ve Špindlerově Mlýně. I mezi lehčími modrými tratěmi budete mít pestrý výběr. Pro nejmenší se hodí krátké cvičné tratě, odrostlejší a jistější lyžaři si troufnou na místní kilometrové. A kdyby se snad pokročilí lyžaři z rodiny nudili, mohou si vyzkoušet černou sjezdovku na Svatém Petru, na níž se jezdí závody Světového poháru.

Pokud je toto místo na váš vkus až příliš oblíbené a plné lidí, v těsném sousedství naleznete menší – ale stejně rozmanité – Benecko. Jednodušších modrých tras v něm najdete ještě více, k tomu i řadu dalších dětských atrakcí.

Černá hora (Janské Lázně)

Rozsáhlý areál zahrnuje řadu svahů v několika obcích. Černá hora na Janskými Lázněmi se pyšní pestrou nabídkou sjezdovek. Začátečníci si přijdou na své díky live parkům i místnímu výcvikovému středisku. Pečlivé investice do turistického komfortu se odráží ve skvělém zážitku.

Nedaleký Černý Důl se orientuje převážně na červené tratě pro pokročilejší lyžaře. I méně zdatní se však zde zabaví díky modrým svahům. Podobnou kombinaci najdete i na opačné straně vrcholu. Pec pod Sněžkou také skýtá sjezdovky pro všechny, i pro rodiny s různě zdatnými členy.

Lipno

Lipno nad Vltavou se nachází u jihovýchodního okraje vodní nádrže Lipno. Není však pouze místem pro letní veselí, skiareál dává šanci vyniknout lyžařům všech dovednostních kategorií. Lanové dráhy vám umožní vystoupat ke spoustě lehčích modrých tratí s mnoha spojkami. Náročnější lyžaři si vychutnají nabídku červených sjezdovek a jednu těžší černou.

A nemějte zde na Šumavě obavy ze zvířat v areálu. Ve Fox parku nečekají lišky, ale jezdící pás pro nejmenší. U Yettiho se naopak můžete zastavit na něco k snědku.

Trnava

Ne, opravdu vás tu nyní neposíláme na Slovensko. Areál Trnava-Luhy v obci Trnava nepatří k tak známým. Přitom toto místo nedaleko Zlína představuje výborné učiliště. Než si začátečníci začnou troufat na vleky, poradí si se zdejšími lany. Postupně tak lze pozorovat vlastní lyžařský růst.

Rakouský Zillertal je láska na první pohled. Nudit se tu nejde

Cestování

Severák

Areál Severák je přesnou ukázkou širokých svahů s mírným sklonem, které jsou tak typické pro jednoduché modré sjezdovky. Zde v Hraběticích, součástí jizerské obce Janov nad Nisou, najdete téměř výhradně právě takové tratě.

Kvilda

O Kvildě a jejím okolí se spíše hovoří v souvislosti s ukrutnými mrazy. Zimní počasí nabízí i příležitosti k lyžování. Šumavský areál má vedle veřejně přístupných vleků také vyhrazenou část pro zdejší lyžařskou školu. Nejmenší se zde naučí potřebné základy na koberci i pomalých vlecích a jen mírně klopených svazích.

Bílá

Lyžařský areál Bílá v Beskydech se rozkládá v blízkosti slovenských hranic, z Ostravy sem za příznivé dopravní situace pojedete asi 45 minut. Severní i jižní svahy v Bílé nabízí několik modrých sjezdovek, na nichž dostanete pod kůži základní styly jízdy. A když si troufnete na něco obtížnějšího, severní červené tratě vám dodají pocit závodníka. Pořádají se zde lyžařské závody.

Tyrolsko je srdcem Alp. Lyžařům nabízí přes tři tisíce kilometrů sjezdovek

Cestování

Monínec

O Sedlci-Prčicích jste asi spíše slyšeli díky slavnému pochodu, který sem z Prahy zpravidla v květnu míří. I v mrazivějších časech ale stojí za návštěvu. Místní část Monínec skýtá drobný lyžařský areál. Zdejší 170 metrů dlouhá, tzv. hotelová sjezdovka, se ski parkem slouží všem začátečníkům k učení stavět se jistěji na vlastní lyže.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Lyžařské areály

Výběr článků

Načítám