Hlavní obsah

Lyžování na Slovensku: Tipy na nejlepší skiareály

Krásná krajina a zejména hory s výraznými vrcholy tvoří ze Slovenska oblíbený cíl dovolených a (nejen) zimních sportů. Pohoří a vysočiny představují přibližně 60 procent území země, na Slovensku se nacházejí desítky přístupných vrcholů s nadmořskou výškou přesahující 2000 metrů.

Foto: Saša Šeflová, Novinky

Okolí Štrbského plesa

Článek

Návštěvě Slovenska nahrává také dobré dopravní spojení, blízkost a snazší domluva.

1. Vrátna dolina

Středisko Vrátna se nachází v pohoří Malá Fatra. Nejbližší obcí je Terchová asi 30 kilometrů východně od Žiliny. Cesta z Ostravy přes Čadcu sem měří asi 115 kilometrů, ze Zlína se jede 140 kilometrů přes hraniční přechod Střelná / Lysá pod Makytou.

V oblasti najdete několik lyžařských středisek se svahy všech obtížností, na své si tedy přijdou děti, začínající lyžaři i matadoři. Modrých sjezdovek pro nezkušené tu není mnoho, zato pokročilejší čeká velký výběr. Na Pasekách a Poludňovém grúni převažují červené tratě s možností umělého zasněžování, sousednímu Chlebu dominují obtížné černé svahy s přírodním sněhem. Nejdelší měří 3100 metrů a její převýšení dosahuje 776 metrů.

Skialpinistům se nabízí 11 kilometrů dlouhá trasa po zdejších vrcholech lehce převyšujících Sněžku. Stoh a Chleb můžete ale vyměnit za sjezdovou túru u Velkého Kriváně, který s výškou 1709 m n. m. dominuje celému pohoří. Zabydlet se můžete přímo v některém z hotelů a penzionů u svahů nebo v blízké obci Terchová. I z ní vás dopraví skibus ke svahům zdarma.

2. Štrbské Pleso

Delší cesta též přes Žilinu může vést na Štrbské Pleso. Jde o část obce Štrba a leží asi 340 kilometrů od Brna. Sem do Vysokých Tater a blízkosti Gerlachovského štítu (2654 m n. m.), nejvyšší slovenské hory, můžete zamířit i vlakem. Pokud pojedete s přestupem ve Štrbě, do Štrbského Plesa vás následně dopraví železnice zubačka po 4,6 kilometru dlouhé trati.

Areál nabízí devět hlavních sjezdovek a několik jejich spojnic. Nachází se zde pouze modré a červené tratě, zájemci o nejsložitější sjezdy se zde nenabaží. Dominantou Štrbského Plesa je červená trať Solisko. Na ní sjedete 2,5 kilometru po úpatí Predného Soliska, jednoho z četných dvoutisícových vrcholů. Na její začátek vás vyveze čtyřsedačková lanovka, u něj se nachází horská chata s výhledem po okolních horách.

I děti a nezkušení lyžaři se tu zabaví na kratších a jednodušších tratích. Běžkařům se nabízí 20 kilometrů převážně náročných tratí vhodných pro pokročilé. Všechny cesty vedou do základního bodu areálu, kam vás také doveze skibus od hlavního parkoviště, které leží vedle železniční stanice.

Ubytovat se lze na mnoha místech přímo ve Štrbském Plese nebo v dalších částech Štrby po trase zubačky. Přestup z běžné železnice probíhá v části Tatranská Štrba, jediná mezizastávka se jmenuje Tatranský Lieskovec.

3. Jasná

Rozsáhlejší možnost dovolené na lyžích nabízí středisko Jasná nedaleko Liptovského Mikuláše. I sem se dopravíte zejména po slovenské dálnici D1, která na severu země vede přes Trenčín a Žilinu a podél horských center přes Poprad až po Košice. Po sjezdu u Liptovského Mikuláše pojedete ještě asi 15 kilometrů do Demänovské Doliny.

Rozsáhlý lyžařský areál se rozkládá na severním a jižním úpatí dvoutisícového vrcholu Chopok, který též tvoří předěl mezi samosprávnými kraji. Příjezd kabinovou lanovkou ze severu ve směru od Demänovské Doliny absolvujete v Žilinském, sjezdy na jižní stranu jsou už v Banskobystrickém.

Jasná nabízí mnoho příležitostí k ubytování a desítky sjezdovek všech tří barevných obtížností. Jen projet všechny tratě potrvá. Tato výzva se pochopitelně nabízí jen těm, kteří zvládají komplikované černé sjezdy. Mohou si však vyzkoušet, jestli názvy Majstrovská a Spravodlivá odpovídají náročnosti a zážitku. Na červené trati s číslem 1 myslete na slovenskou olympijskou vítězku ve slalomu Petru Vlhovou, jejíž jméno sjezdovka nese.

Pro slabší lyžaře zážitek neopadne, i mezi modrými tratěmi se nachází několikakilometrové sjezdovky s výhledem po krásném okolí. Nadšence pro freeride zde přivítají zóny pro začínající i zkušené odvážlivce. Stejně tak si každý skialpinista vybere trasu, která odpovídá jeho dosavadním schopnostem.

4. Donovaly

Nedaleko Jasné se rozkládá donovalské středisko. Cesta k němu vede po zmíněné dálnici D1 a poté 30 kilometrů od Ružomberoku jižně směrem k Banské Bystrici. Z Ostravy pojedete téměř 200 kilometrů.

Tato oblast v Nízkých Tatrách se hodí pro nabírání zkušeností a pobyt v podobných nadmořských výškách jako v ČR. Areálu dominují modré trasy začínající v nadmořské výšce okolo 1000 metrů, k náročnějším červeným vystoupáte do nadmořské výšky skoro 1400 metrů. V Donovalech se nachází také snowpark a jedna běžkařská trasa.

Řada penzionů a hotelů nabízí bydlení přímo v blízkosti svahů, využít také můžete místa v okolních obcích podél hlavní silnice. Nebo přímo v Banské Bystrici ležící asi 25 kilometrů jižně od Donoval.

5. Malinô Brdo

Velmi podobné lyžařské podmínky, ale naopak s převahou červených tratí skýtá nedaleké Malinô Brdo. Nachází se přímo na území Ružomberoku, takže i při cestě dál na východ takřka projedete po dálnici kolem něj.

Dvě červené sjezdovky mají i své obtížnější černé části. Celý areál tak je vhodný pro nadšence, kteří mají už leccos odježděno. Odnesete si i zážitek z pohoří Velká Fatra.

Ubytovat se lze přímo v blízkosti sjezdovek či v Ružomberoku, městě se 27 tisíci obyvateli. Tímto počtem přibližně odpovídá Kroměříži.

6. Tatranská Lomnica

Pro cestu do vyvýšeného prostředí si vyberte tuto část obce Vysoké Tatry. Vyšší na Slovensku nenajdete. Tatranská Lomnica leží nedaleko Štrbského Plesa a asi 20 kilometrů severně od Popradu. V případě cesty z Olomouce se připravte na téměř 330 kilometrů jízdy.

Nejvíce zdejších sjezdovek má modrou (začátečnickou) a červenou (mírně pokročilou) barvu. Najdete zde i jednu černou trať dlouhou asi jeden a čtvrt kilometru. Své místo tu najdou i zájemci o freeride, běžkařům slouží 2,7 kilometru dlouhá trať.

Pokud budete chtít dopřát lyžím odpočinek, můžete se sérií kabinkových lanovek vypravit až na Lomnický štít do výšky 2634 metrů nad mořem. Jen ať vám tam vítr nesebere beranici jako Jaroslavu Marvanovi ve filmu Anděl na horách.

O ubytování není nouze ani zde. Usídlit se můžete přímo v Tatranské Lomnici i okolních obcích podle svých cestovních možností.

Na Štrbské Pleso se lze přepravit asi sedmdesátiminutovou cestou vlakem. Případně sedněte do auta a jeďte asi 22 kilometrů západním směrem.

7. Bachledka

Pokud se vám tato oblast líbí, ale raději se hodláte držet níže, za úvahu stojí areál Bachledka. Své jméno nese podle Bachledovy doliny, kterou najdete na území obce Ždiar.

Kabinka vás vyveze do centrálního bodu, odkud můžete sjíždět do různých stran sjezdovkami všech barevných obtížností. Také zde najdete 2,5 kilometru tratě pro sáňkování i dvě trasy pro běžkaře.

Díky rozlehlosti areálu můžete volit z různých oblastí pro ubytování. Vedle Ždiaru se nabízí možnosti v obci Jezersko na opačné straně střediska. Do obou obcí se dostanete po sjezdu z dálnice D1 u Popradu a přibližně 40 kilometrech další jízdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám