Hlavní obsah

Poslanci odsoudili masakr v ukrajinské Buči jako válečný zločin. Proti nebyl nikdo

Poslanci během úterní schůze jednohlasně odsoudili brutální postup ruských vojsk v ukrajinské Buči, označili to za válečný zločin. Shodli se na tom zástupci všech stran, tedy opozice i koalice. Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek má za to, že by sankce vůči Rusku měly být tvrdší.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Bartošek (KDU-ČSL)

Článek

Zákonodárci schůzi zahájili bodem nazvaným „Aktuální situace na Ukrajině”. V rámci něj místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) přednesl usnesení, kterým poslanci odsoudili „masakr” v ukrajinské Buči. V následném hlasování se pro schválení vyslovili všichni přítomní poslanci, kterých bylo v sále 153. Proti nebyl nikdo.

FOTO: Drastické záběry obětí ruského řádění

Válka na Ukrajině

„Měli jsme možnost vidět fotky zavražděných civilistů, nevinných žen, mužů a dětí, které snesou srovnání se Srebrenicí nebo postupem jednotek SS za 2. světové války. Je důležité, abychom řekli, kde zástupci jednotlivých politických stran stojí. Státy střední Evropy v této krizi ukazují morální cestu ostatním partnerům v EU a NATO. Je to signál pro naše partnery, že naše pozice je pevná a proti Rusku je nutné být nekompromisní,” zdůvodnil bod na plénu Bartošek.

Podle něj je také nutné po tomto „bezprecedentním a brutálním útoku Ruska” odpojit všechny ruské banky od mezinárodního bankovního systému SWIFT. Bartošek volá také po vyloučení Ruska ze všech mezinárodních organizací a důslednějším boji proti ruské propagandě a dezinformacím.

Poslanci taktéž vyzvali vládu, aby pracovala na surovinové nezávislosti na Rusku, tedy zejména na odklonění se od ruského plynu a ropy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mrtvá těla v Buči odvážejí na hřbitovVideo: Reuters

Vyslovili se pro mezinárodní tribunál

Usnesení, o kterém teprve budou poslanci hlasovat, má podle šéfa lidoveckého poslaneckého klubu Marka Výborného posílit mandát vlády pro jednání se spojenci a hovoří také o zřízení mezinárodního zvláštního tribunálu pro zločiny na Ukrajině.

Chování ruských vojsk na plénu Sněmovny odsoudil také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Rusko na Ukrajině páchá systematicky válečné zločiny. Je vidět, že jasným záměrem bylo pozabíjet co nejvíce civilistů. Není to ale jen Buča,” řekl ministr s tím, že zvěrstev se ruští vojáci dopouštějí i v jiných městech, například v Mariupolu.

Objeví se další masakry jako v Buči, ale bude to fejk, hlásí už dopředu Rusko

Válka na Ukrajině

Po odchodu ruských vojsk z Buče poblíž Kyjeva zůstalo na ulicích či v masových hrobech několik stovek mrtvých civilistů. „Někteří měli svázané ruce,” připomněla poslancům ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Fotografie z Buče obletěly v minulých dnech svět.

Na úterní schůzi by poslanci měli také řešit druhé čtení daňové novely, která souvisí s dary Ukrajině. Návrh předpokládá, že by si lidé mohli z daní odečíst dary přímo ukrajinským institucím nebo tamním neziskovým organizacím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám