Hlavní obsah

Polsko kupuje od USA 250 tanků, první dostane ještě letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko a Spojené státy v úterý podepsaly smlouvu o prodeji 250 amerických tanků Abrams M1A2 polské armádě. Informovala o tom polská média. Varšava kupuje nejnovější verzi tanků, do které jsou například zabudované nové elektronické systémy. Hodnota kontraktu je asi 4,75 miliardy dolarů (105,45 miliardy korun). Prvních 28 vozů polská armáda získá letos, všechny jí má americký výrobce dodat do roku 2026.

Foto: Profimedia.cz

Tank Abrams M1A2

Článek

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak při podpisu smlouvy řekl, že „posilování polské armády je úkolem, který polská vláda důsledně plní s cílem odstrašit agresora”. Polsko, které patří k zastáncům co nejtvrdšího přístupu vůči Rusku kvůli agresi vůči Ukrajině, nedávno schválilo navyšování rozpočtu na obranu. Letos na ni Varšava vydá 2,2 procenta HDP, od příštího roku to pak mají být alespoň tři procenta HDP.

Kaczyński by podpořil rozmístění amerických jaderných zbraní v Polsku

Evropa

Americké ministerstvo obrany prodej tanků Abrams schválilo letos v únoru, krátce předtím, než ruský prezident Vladimir Putin zahájil invazi na Ukrajinu. Tanky ve verzi, jakou si objednalo Polsko, se vyrábějí od roku 2018 a americká armáda je používá od roku 2020, píše onet.pl.

Agentura Reuters píše, že prodej tanků prohloubí americko-polskou vojenskou spolupráci. V reakci na válku na Ukrajině USA poslaly do Polska dodatečných 5000 vojáků a další bojové letouny. Spojené státy také v Redzikowu na severu Polska vybudovaly základnu protiraketové obrany, první testy protiraketového systému se podle polských médií uskuteční zřejmě ještě tento měsíc.

Česko poslalo na Ukrajinu desítky tanků

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám