Hlavní obsah

Nejlepší sjezdovky v ČR: Nejdelší, pro děti i blízko Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se v letošní sezoně chystáte vyrazit na hory, ale ještě nevíte kam, možná vám k rozhodnutí pomůže seznam několika „nej“, kterými se pyšní sjezdovky v českých areálech.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Lyžování ve skiareálu Klínovec 28. prosince 2022. Ilustrační foto

Článek

1. Nejdelší sjezdovky

Zpravidla nejdelší sjezdy tvoří sjezdovky spojovací. Ty jsou většinou mírnějšího rázu. Rondo na Klínovci je spojovací sjezdovka dlouhá něco málo přes pět kilometrů. Převýšení je 500 metrů. V minulých letech byla tato trať po dlouhé době obnovena.

Na Moravě ve skiareálu Ramzová najdeme sjezdovku Šerák, která je přes tři kilometry dlouhá. Je stejně jako Rondo spíše pro začínající lyžaře, kteří hledají mírný terén. Ve skiareálu Kouty nad Desnou najdeme druhou nejdelší sjezdovku na Moravě. Nese název Pohodová a měří tři kilometry.

2. Nejslavnější lyžování

Nejvíce českých filmů se točilo jednoznačně ve Špindlerově Mlýně. Toto středisko v Krkonoších navštíví každou sezonu desetitisíce lidí a stojí za to. Místní sjezdovky jsou známé nejen u nás, ale i v zahraničí. Dvakrát se tu odehrával Světový pohár, který bude Špindlerův Mlýn hostit i letos. Ve skiareálu Svatý Petr se 28.-29. ledna bude konat Světový pohár v alpském lyžování žen.

Špindlerův Mlýn startuje novou sezonu

Cestování

3. Nejstrmější svah

Skiareál Špičák na Šumavě láká lyžaře a snowboardisty na jeden z nejprudších svahů u nás. Sjezdovka Šance má v nejprudším místě sklon až 45 stupňů. Na rozdíl od jiných černých sjezdovek se navíc Šance ve své hlavní pasáži neupravuje, což jí zajišťuje přední místo v žebříčku náročných českých sjezdů. Při sjezdu překonáte převýšení 330 metrů.

4. Nejexotičtější lyžování

Kuriozitou a zajímavým zážitkem může být lyžování v areálu Němčičky. Ty jsou nejníže položeným areálem ve střední Evropě. Dolní část se nachází v nadmořské výšce 180 metrů, nejvyšší bod sjezdovky ve 240 m n. m. Celkové převýšení svahu je kolem 60 metrů. Za příznivých sněhových podmínek jsou v provozu dvě sjezdovky, při sjezdu se projedete okolo vinic.

Naučnou stezkou za historií novoměstského lyžování

Tipy na výlety

5. Lyžování nejblíž Prahy

Lyžařský areál Chotouň se nachází asi 30 kilometrů od metropole. Nabízí všem lyžařům a snowboardistům možnost provozování jejich oblíbeného sportu, aniž by museli cestovat daleko do hor. Parkování v areálu je zdarma na několika plochách v přímém dosahu vleků.

Do areálu se dá dostat, i pokud zrovna nemáte auto. Pravidelně tam jezdí příměstská linka (autobus 444), která navazuje na autobusové linky z Prahy.

6. Nejlepší pro rodiny

U tohoto bodu je dobré podotknout, že skiareály prošly za poslední roky velký kus cesty ve vstřícnosti k rodinám. Téměř každý má aspoň jeden svah uzpůsobený pro začátečníky, pomocný pás místo vleků, ale i další speciality, které jízdu ulehčují. I přesto přinášíme výběr z těch, které za to stojí nejvíc.

Lyžařské středisko Černá hora nad Janskými Lázněmi patří bezesporu ke špičce rodinných skiareálů v Čechách. Každoroční investice do vylepšování a modernizace služeb se promítají v širší a komplexnější nabídce pro malé i velké lyžaře. V areálu se nachází tři dětské parky.

Dalším místem vhodným pro rodiny je skiareál Lipno. V něm najdete Bambini park, místo určené pro nejmenší, do kterého je vstup zdarma a můžete tam i v normálních botách. Dále v areálu najdete Fox park, který je také určený pro děti a nabízí pojízdné pásy.

Také skiareál Dolní Morava v oblasti Králického Sněžníku patří k nejmladším českým střediskům. Už v dobách svého vzniku začal cílit na rodiny s dětmi a toto zaměření rok od roku posiluje, ať už jde o budování dětských parků nebo jiných různých aktivit, jako je například Stezka v oblacích.

Jesenický virtuální skipas je v ostrém provozu. Jako první na světě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám