Hlavní obsah

Rusko se soustředí na přípravu útoku na východ Ukrajiny, uvedl ukrajinský štáb

– Kyjev

Ruská armáda přeskupuje síly a připravuje se na ofenzivu na východě Ukrajiny, napsala Ukrajinska pravda s odvoláním na informace generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil. Cílem je dostat území Doněcké a Luhanské oblasti plně pod kontrolu.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Poničený dům v městě Mariupol

Článek

„Nepřítel doplňuje zásoby jídla, munice, paliva a maziv. Okupanti se snaží obklíčit spojenecké jednotky,“ píše Ukrajinska pravda.

Ruská armáda za neustálého dělostřeleckého ostřelování pokračuje v blokádě Charkova a likvidace infrastruktury města. Masivní dělostřelecký útok nepřestává na obléhané město Mariupol, tvrdí velení ukrajinské armády.

Biden označil Putina za válečného zločince a vyzval k dalším protiruským sankcím

Válka na Ukrajině

Směrem na Slavjansk se obnovují útočné operace. Ve směru na město Barvinkove ruské síly zaznamenaly úspěch. Postoupily o sedm kilometrů a ovládly vesnici Bražkivka. Postup pokračoval také ve směru k vesnici Sulyhivka.

V oblasti Doněcku a Luhansku se ruská armáda snaží podle informací velení ukrajinské armády ovládnout okresy Popasna a Rubižne, získat plnou kontrolu nad Mariupolem.

Další dělostřelecké ostřelování pozic ukrajinských ozbrojených sil pokračovalo u vesnic Borivske, Novoluhanske, Solodke a měst Marjinka a Zolota Niva.

Spojené státy v březnu potají otestovaly hypersonickou střelu

Amerika

Další útočné operace se podle ukrajinské armády odehrávají v blízkosti městeček a měst Novotoškivske, Nyžne, Popasnaja, Kalynove, Stepne, Rubežnoje, Trojicke, Novobačmutovce a Novoselivka.

Ruské síly se snaží dobýt Aleksandrovku a podle velení ukrajinské armády jsou částečně úspěšné.

Generální štáb tvrdí, že „ruská vojska ostřelovala Mykolajiv kazetovou municí, kterou zakazují Ženevské úmluvy“.

Pod nepřátelskou palbu se dostaly civilní čtvrti a zdravotnická zařízení, zejména dětská nemocnice. „Jsou mrtví a ranění, včetně dětí,“ tvrdí generální štáb ukrajinské armády.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Okolí města Buče

Reklama

Výběr článků

Načítám