Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do nedělní půlnoci

Starší záznamy z on-line reportáže z dění na Ukrajině.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Mrtvá žena v ulicích Buči, kterou podle místních zastřelili ruští okupanti.

Článek

23:48 - Z jihoukrajinského přístavu Oděsa přicházejí informace o dalším bombardování

23:03 - Server Nexta zveřejnil fotografie dálnice mezi Kyjevem a Žitomirem, jedné z hlavních komunikací v zemi, jak vypadá asi 30 kilometrů od hlavního města.

22:41 - Při ostřelování Charkova zemřelo nejméně sedm lidí a dalších 34 bylo zraněno včetně tří dětí. Zničeno bylo deset obytných domů.

22:16 - Snaha Ruska označit zprávy z Buči za fake nemůže skrýt pravdu o zabíjení civilistů na Ukrajině, řekl britský ministerský předseda Boris Johnson. Dodal, že to ukazuje, že ruský prezident Vladimir Putin je zoufalý, jeho operace selhává a odhodlání Ukrajiny nikdy nebylo silnější.

21:27 - V okolí Kyjeva bylo nalezeno 410 těl, u nichž je podezření na spáchání válečného zločinu, uvedla v neděli ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venedyktovová.

20:40 - Ruské síly podle úřadů ostřelovaly Charkov. Dohromady 23 lidí bylo zabito nebo zraněno. Jeden člověk zemřel při útoku na nemocnici v Rubižném.

Rusové ostřelovali Charkov, jsou mrtví i ranění

Válka na Ukrajině

20:33 - Kamera na pošta v běloruském města Mazyr zachytila skupinu ruských vojáků, jak posílají domů uloupené věci z Ukrajiny. televize, klimatizace, autobaterie a dokonce v Skútr.

Televize, klimatizace i skútr. Ruští vojáci posílají z běloruské pošty lup z Ukrajiny

Evropa

20:31 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že zve bývalou kancléřku Angelu Merkelovou a exprezidenta Nicolase Sarkozyho do Buči, aby viděli, k čemu vedlo 14 let ústupků Rusku. Oba politici byli proti přijetí Ukrajiny do NATO v roce 2014.

20:14 - Generální tajemník OSN António Guterres uvedl, že je hluboce šokován záběry mrtvých civilistů z města Buča ležícího nedaleko Kyjeva. Vyzval k nezávislému vyšetření jejich smrti a aby lidi za ni zodpovědní byli pohnáni k odpovědnosti.

19:46 - Německý kancléř Olaf Scholz podle agentury Reuters prohlásil, že západní spojenci se v nejbližších dnech dohodnou na dalších sankcích vůči Rusku. O nových sankcích hovořil i britský premiér Boris Johnson, který upozornil na „ohavné útoky proti civilistům“ v ukrajinských městech.

19:32 - Prezident Miloš Zeman odsuzuje vraždění civilních obyvatel na Ukrajině jako válečný zločin. Věří tomu, že bude spravedlivě potrestáno mezinárodním soudem.

Zeman odsoudil vraždění civilistů na Ukrajině

Domácí

19:25 - Donbas hlásí zesílené ostřelování ruskými silami, které se naopak stáhly od Kyjeva. Podle gubernátora Doněcké oblasti je situace turbulentní.

18:58 - Na koncertu Společně pro Ukrajinu na pražské Letné se objevily vlajky, které používají ve světě Rusové, kteří nesouhlasí s invazí na Ukrajinu. Proti ruské vlajce na nich chybí spodní červený pruh.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Koncert pro Ukrajinu v Praze na Letné. V pozadí vlajka bez červeného pruhu, kterou používají Rusové nesouhlasící s válkou.

18:27 - Od začátku ruské invaze se na Ukrajinu vrátilo přes 500 000 lidí. Během uplynulého týdne zemi 144 000 lidí opustilo a 88 000 do ní přijelo, informovalo v neděli ukrajinské ministerstvo vnitra.

18:00 - K Litvě se přidal i zbytek Pobaltí. Ruský plyn přestane odebírat také Lotyšsko a Estonsko. „Pokud měl někdo pochybnosti o tom, zda je možné důvěřovat dodávkám z Ruska, pak současné dění jasně ukazuje, že taková důvěra už neexistuje,“ řekl Uldis Baris, šéf lotyšského provozovatele zásobníků zemního plynu Coneux Baltic Grid.

17:45 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s americkou televizí CBS obvinil Rusko, že se v jeho zemi dopouští genocidy. Na sociální sítě pak napsal, že by obrázky mrtvých ukrajinských civilistů v ulicích Buči měly vidět matky ruských vojáků.

Přijeďte se podívat, co jste způsobili, pozval Zelenskyj Merkelovou a Sarkozyho do Buče

Válka na Ukrajině

17:26 - Ukrajinský Černihiv je po odchodu ruské armády ze 70 procent zničen. Uvedl to starosta Vladyslav Atrošenko. Dodal, že byznys teď v městě prakticky nefunguje a městský rozpočet je v podstatě neexistující.

16:57 - Záběry zavražděných civilistů na Ukrajině označil premiér Petr Fiala za děsivé. Ruská armáda se podle něj dopouští válečných zločinů.

Fiala: Tuto válku nesmí svět Putinovi zapomenout

Domácí

16:40 - Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga není údajný ruský ústup od Kyjeva skutečným stahováním vojsk, ale spíše přesunem, po němž by mohly následovat další útoky.

16:23 - Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že fotografie mrtvých civilistů v ulicích Buči jsou podvrh. Zdůvodňuje to tím, že se objevily až čtyři dny po odchodu ruských vojsk.

Reakce Ruska na masakr v Buči: Je to podvrh

Válka na Ukrajině

16:03 - Na Letné probíhá koncert Společně pro Ukrajinu. Sešly se tam stovky lidí.

Živě: Koncert na Letné – Společně pro UkrajinuVideo: Novinky

15:46 - Jeden z poradců ukrajinského prezidenta Andrij Sybiha uvedl, že ještě v neděli by mohl být představen pátý balíček sankcí proti Rusku. Cílit by měl na banky, zavřeny by měly být pro ruské lodě přístavy a uplatněno by mohlo být embargo na obchod s ruskými společnostmi.

15:13 - Rusko bude platbu v rublech, podobně jako za plyn, žádat i za další zboží, řekl v rozhovoru s televizí Rossija 1 mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Západní protiruské sankce podle něj urychlily oslabení důvěry v americký dolar i v euro.

Rusko bude chtít rubly i za další zboží, řekl mluvčí Kremlu

Ekonomika

Moskva bude vyvážet potraviny a plodiny pouze do přátelských zemí, uvedl podle Reuters bývalý ruský prezident a nynější místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv.

14:49 - Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba požaduje „devastující“ sankce proti Rusku po masakru v Buči. Kuleba žádá embargo na ruský plyn, ropu, uhlí a stejně tak zavření přístavů pro ruské lodě a odstřižení od bankovního systému SWIFT.

14:08 - Předseda Evropské rady Charles Michel přislíbil, že EU Ukrajině pomůže shromáždit důkazy o válečných zločinech spáchaných podle Ukrajinců ruskou armádou.

EU je v šoku z masakru v Buči. Pomůže s důkazy

Válka na Ukrajině

12:41 - Ministerstvo vnitra dosud stálo zvládání migrace z Ukrajiny deset miliard korun. V České televizi to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Strategii dalšího zvládání migrace ve středu probere vláda, Sněmovně ji chce ministr předložit 14. dubna.

12:18 - „Systematické vraždění civilistů, jehož se dopouští prchající ruská armáda, je další z řady odporných válečných zločinů Putinova režimu. Česká diplomacie se společně se spojenci bude zasazovat o to, aby všichni odpovědní byli potrestáni,“ uvedlo na Twitteru české ministerstvo zahraničí s poukazem na zvěrstva, která vycházejí najevo.

12:03 - Dým stoupající z hořících zásobníků topného oleje v Bělgorodu Rusům ukázal, že speciální operace na Ukrajině je skutečná válka a může se jich bezprostředně týkat, píše ve svém komentáři Alex Švamberk.

KOMENTÁŘ: Rusové po Bělgorodu vidí, že jsou ve válce – Alex Švamberk

Komentáře

11:01 - Ruský vyjednavač Vladimir Medinskij podle TASS popřel tvrzení Kyjeva, že návrh dohody mezi Ruskem a Ukrajinou je připraven k projednání na nejvyšší úrovni.

10:44 - V Mariupolu na východě Ukrajiny při ruském útoku zahynul litevský filmový dokumentarista Mantas Kvedaravičius. Informovala o tom s odvoláním na filmařovy kolegy agentura Reuters, která upozornila, že zprávu nemohla bezprostředně ověřit.

10:33 - Podněstří popřelo ukrajinské tvrzení, že se ruské jednotky na jeho území přesouvají a mohou se připravovat na útok na Ukrajinu ze západu. Separatistická proruská republika Podněstří se od Moldavska odtrhla v 90. letech minulého století, když separatisty aktivně podpořili ruští vojáci.

10:04 - Polský vicepremiér a de facto nejmocnější politický představitel v zemi Jaroslaw Kaczyński v nedělním vydání německého listu Die Welt řekl, že je otevřený vůči možnosti rozmístit americké jaderné zbraně v Polsku.

Kaczyński by podpořil rozmístění amerických jaderných zbraní v Polsku

Evropa

9:34 - Česko vydalo v sobotu ukrajinským uprchlíkům 2574 víz, od začátku ruské invaze již více než 257 000. Policii se nahlásilo 144 500 příchozích.

8:28 - Za novou Srebrenicu označilo ukrajinské ministerstvo obrany osvobozené město Buča u Kyjeva. Rusové zde povraždili kolem 300 civilistů, uvedl starosta.

Buča vydává další děsivá svědectví o masakru civilistů

Válka na Ukrajině

6:50 - V Oděse se dnes v brzkých ranních hodinách ozvala řada výbuchů. Místní úřady podle Unian potvrdily, že město čelí vzdušným útokům ruských sil. Podle oficiálního vyjádření se protivzdušným silám podařilo několik raket sestřelit, některé však zasáhly oblast u města a způsobily požáry.

5:51 - Polský vicepremiér Jarosław Kaczyński v rozhovoru pro německý Die Welt obvinil Francii a Německo z toho, že mají s Ruskem až příliš těsné vazby. Na paškál si vzal především sousední Německo.

„Po léta nechtěla německá vláda vidět, co Rusko pod Putinovým vedením provádí a dnes můžeme sledovat následky,“ uvedl Kaczyński, který Německo rovněž obvinil, že chtělo znovu vybudovat to, o čem kdysi snil Bismarck. „Německou evropskou dominanci bok po boku s Ruskem,“ vysvětlil polský vicepremiér.

5:20 - Rusko přehodnotilo svoji vojenskou strategii na Ukrajině a soustředí se na ovládnutí východu země včetně oblasti Donbasu do začátku května, uvedla stanice CNN s odvoláním na nejmenované americké činitele obeznámené s informacemi amerických tajných služeb. Podle jednoho ze zdrojů stanice se toho ruský prezident Vladimir Putin bude snažit dosáhnout do 9. května, kdy se v Rusku slaví konec druhé světové války neboli Den vítězství.

4:04 - Ukořistěný samohybný minomet 2S34 Chosta

3:17 - Během soboty zničilo ukrajinské letectvo Rusům dvě letadla (mělo se jednat o dva stíhací bombardéry Su-34) , jeden vrtulník, jeden bezpilotní letouna sestřelilo čtyři rakety. Uvedlo to velitelství ukrajinských vzdušných sil.

2:39 - Ruské jednotky se snaží dobýt města Rubižne a Popasna a připravit si tak pozice pro útok na Severodoněck, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. V tomto městě ukrajinské jednotky bojují s jednotkami proruských separatistů.

2:10 - Operace Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC), jejímž cílem je usnadnit evakuaci obyvatel obléhaného ukrajinského Mariupolu, pokračuje. S odvoláním na vyjádření mluvčího ICRC o tom v sobotu pozdě večer informovala agentura Reuters.

O několik hodin dříve přitom ruské ministerstvo obrany podle agentury Interfax tvrdilo, že operace selhala, a vinu za to připsalo přímo humanitární organizaci.

1:33 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil ve svém sobotním projevu obránce Mariupolu. „Díky tomuto odporu a díky odvaze a odolnosti našich dalších měst získala Ukrajina neocenitelný čas. Čas, který nám umožňuje podkopat taktiku nepřítele a oslabit jeho schopnosti,“ uvedl Zelenskyj.

00:38 - Rusko ve vzdušném prostoru na jihovýchodě Ukrajiny zvýšilo svou aktivitu. Uvedlo to v sobotu večer britské ministerstvo obrany. Stejně jako v jiných částech země ale stoprocentní převahu nemá. Ukrajinská protivzdušná obrana je podle vyjádření ministerstva stále schopná účinně narušovat ruskou vzdušnou podporu postupujícím pozemním jednotkám.

Souhrn dění na Ukrajině do sobotní půlnoci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám