Hlavní obsah

Rusko si předvolalo velvyslance Pivoňku. Vyhoštění diplomata z Prahy nenechá bez odezvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo zahraničí si předvolalo českého velvyslance v Moskvě Vítězslava Pivoňku. Sdělilo mu, že vyhoštění ruského diplomata z České republiky nezůstane bez odezvy, uvedla agentura TASS.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka přichází na tamní ministerstvo zahraničí.

Článek

„U velvyslance jsme se důrazně ohradili proti další protiruské provokaci z české strany,“ uvedlo ministerstvo.

Česká republika 29. března prohlásila jednoho diplomatického pracovníka ruského velvyslanectví v Praze za nežádoucí osobu a dala mu 72 hodin na opuštění země.

„Velvyslance jsme informovali, že tento krok českého ministerstva zahraničí považujeme za porušení všech myslitelných pravidel a zvyklostí mezinárodní komunikace, která hraničí s vměšováním do vnitřních záležitostí naší země,“ dodalo ruské ministerstvo zahraničí.

Česko vyhošťuje zástupce ruského velvyslance

Válka na Ukrajině

Praha si podle ministerstva musí být vědoma, že svým jednáním vytváří dlouhodobé negativní důsledky pro vzájemné vztahy.

Týdeník Respekt a Deník N přišly s informací, že vyhoštěným ruským diplomatem měl být zástupce ruského velvyslance Fedosij Vladyševskij.

K postupnému vypovězení ruských ambasád se kromě Česka přidali také v Belgii a Nizozemsku. V pondělí pak Německo vyhostilo 40 ruských diplomatů a Francie 35.

Reklama

Výběr článků

Načítám