Hlavní obsah

Nápad z Kyjeva: Místo NATO by Ukrajině bezpečnost garantovaly USA, Rusko a Turecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Jak získat pro Ukrajinu bezpečnostní záruky na mezinárodním poli, aniž by země musela vstupovala do NATO, což nechce připustit Rusko? Členové strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Služebník lidu navrhují, aby záruky Kyjevu namísto aliance poskytly USA, Turecko a další země včetně Ruska. To by mohlo otevřít cestu k zastavení ruské invaze na Ukrajinu. Napsal to server The Jerusalem Post.

Foto: Ján Husár, Novinky

Ukrajinská Irpiň

Článek

„Vzhledem k nemožnosti vstoupit v nadcházejících letech do NATO se nemůžeme spoléhat jen na ústavní vymezení a avizovaný úmysl naší snahy vstoupit do NATO. Je to nastavený politický směr, ale nejsou to zbraně, letadla a státní ochrana,” cituje izraelský list postoj ukrajinské vládní strany.

Rogozin znovu běsní. Neprovokujte mě, nebo ISS skončí, pustil se do amerického astronauta

Věda a školy

Garanty navrhované dohody by se měly stát Spojené státy, do značné míry neutrální Turecko a paradoxně také Rusko, které Ukrajinu už dva týdny obsazuje.

Autoři návrhu patrně počítají s tím, že by bylo mezi Ruskem a Ukrajinou i díky této inciativě uzavřeno příměří a spory o území by se urovnaly.

Území se nevzdáme

Zelenského strana Služebník lidu ale nadále odmítá připustit možnost uznání Krymu jakožto součásti Ruské federace a uznání nezávislosti separatistických republik v Donbasu.

„Slyšeli jsme o ruském požadavku... je jasné, že ho nenaplníme, musíme ale vyjednat, jak bude život na těchto územích vypadat,“ cituje Jerusalem Post z prohlášení partaje ukrajinského prezidenta.

Průlom? Ukrajina o vstup do NATO neusiluje. Krym a Donbas můžeme probrat, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Samotný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ovšem v rozhovoru pro stanici ABC zveřejněném v úterý mluvil jinak. Působil otevřeněji ke kompromisu. Řekl, že se Ukrajinci vzdali ambice vstoupit do Severoatlantické aliance a jsou ochotni hledat kompromis ohledně statutu Krymu a separatistických regionů na východě země.

Reklama

Výběr článků

Načítám