Hlavní obsah

Jaderný útok může přijít, když nás NATO vyprovokuje, řekl ruský diplomat při OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V případě, že bude Severoatlantická aliance Rusko provokovat, například tím, že na něj zaútočí, musí počítat s tím, že Moskva může odpovědět jaderným úderem. V rozhovoru pro britskou stanici Sky News před tím varoval zástupce ruského vyslance při OSN Dmitrij Poljanskij.

Foto: Profimedia.cz

Zástupce ruského vyslance při OSN Dmitrij Poljanskij.

Článek

„Pokud by bylo Rusko vyprovokováno, napadeno Severoatlantickou aliancí, pak nevím... Jsme jaderná velmoc, tak nevím, proč by nemělo,“ odpověděl Poljanskij na dotaz britské reportérky, za jakých okolností by se ruská armáda odhodlala k použití atomové zbraně.

„Když si začínáte s jadernou velmocí, samozřejmě musíte počítat se všemi možnými důsledky vašeho jednání. To je to, co se vám snažím říct,“ dodal.

Ruský diplomat při OSN tak dále posunul vyjádření mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova ze začátku tohoto týdne. Ten v rozhovoru pro americkou stanici CNN mluvil o tom, že Rusko jaderné zbraně použije pouze v souladu se svou obrannou doktrínou, tedy jen pokud se bude cítit „existenčně ohroženo“. Nevysvětlil však, co přesně by to mělo znamenat.

Mluvčí Kremlu: Jaderné zbraně použijeme při existenčním ohrožení

Válka na Ukrajině

Poljanskij dále odmítl, že by se Rusko při invazi na Ukrajinu dopouštělo válečných zločinů. „Nemyslím si, že na Ukrajině pácháme válečné zločiny. Samozřejmě není na mně, abych to posuzoval. Já tam nejsem. Ani vy tam nejste. Díváte se na videa. Díváte se na mnoho videí, která jsou považována za fake news. Vy věříte nějaké věci, já věřím jiné,” vysvětloval.

Naše město zmizelo, pláčou lidé z Mariupolu

Válka na Ukrajině

Na předložené snímky zničených civilních objektů pořízené agenturou AP Poljanskij reagoval již dříve vyřčeným tvrzením, že si je Ukrajinci zdemolovali sami, zřejmě proto, aby mohli svalit vinu na ruské jednotky. „Civilisté nebyli cílem. Od počátku jsme říkali, že naše armáda nepředstavuje hrozbu pro ukrajinské civilní obyvatelstvo,” uzavřel Poljanskij.

Haagský tribunál začne vyšetřovat údajné válečné zločiny na Ukrajině

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám