Hlavní obsah

Mluvčí Kremlu: Jaderné zbraně použijeme při existenčním ohrožení

Rusko jaderné zbraně může použít v případě, že se bude cítit existenčně ohroženo, jak to stojí v jeho obranné doktríně. V rozhovoru pro americkou stanici CNN to prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Vysvětloval také, proč Moskva do poslední chvíle popírala, že by se na invazi na Ukrajinu chystala. Odhalila prý chystaný útok Ukrajinců.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Ano, my jsme říkali, že doufáme, že se Ukrajina nebude chystat k útoku na Rusko. Doufali jsme, že přijde průlom při jednáních v tzv. normandském formátu. Že se dohodneme. Po pár dnech ale bylo jasné, že Ukrajina chce zaútočit na Donbas. Ukrajina shromáždila asi 120 tisíc vojáků na linii doteku. Měli jsme informace, že dojde k útoku,“ zopakoval Peskov jednu z dřívějších argumentací Moskvy, proč Rusko napadlo sousední stát.

Na opakovanou výzvu redaktorky CNN, zda se může zaručit za prezidenta Vladimira Putina a uklidnit svět, že Rusko nezaútočí jadernými pumami, mluvčí Kremlu přímo odpovědět odmítl.

Zelenskyj: Ukrajina je pro ruskou armádu brána do Evropy

Válka na Ukrajině

„Prezident Putin chce, aby ho svět poslouchal. Chce, aby vyslyšel jeho obavy. Desítky let nás nikdo neposlouchal. Proto jsme přistoupili k této speciální operaci (výraz, který Rusko používá pro invazi – pozn. red.), abychom se zbavili té hrozby. Máme koncept domácí bezpečnosti. Je veřejně dostupný, můžete si v něm přečíst, za jakých okolností by přicházelo v úvahu užití jaderných zbraní –- pokud by nastala existenční hrozba pro naši zemi,“ prohlásil Peskov.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu 24. února. Západní země před ní na základě informací tajných služeb opakovaně varovaly, Moskva ale takové plány setrvale popírala.

Reportér Novinek v Kyjevě: Ve městě zůstaly dva miliony lidí. A ty se budou bránit

Válka na Ukrajině

Válka stále probíhá, postup ruských vojsk se ale v posledních dnech zastavil, aniž by ruská armáda dobyla velká klíčová města. Počet obětí konfliktu naopak roste čím dál rychleji. Kromě vojáků umírají i civilisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám